Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #216

💡 Warp News #216

🧒🏿 FN: Milsten när antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gången. 🔋 Stort kliv framåt för Projekt Energisamhället: Birgersson skriver avtal som når 20% av Sveriges bostäder. 🧬 Återskapande av mammuten närmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna).

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

😲 Skakig start i Sarajevo

Jag vaknade efter klockan fyra på morgonen i Sarajevo. På väg tillbaka från badrummet började det låta konstigt. Jag förstod efter någon sekund att det var galgarna i garderoben som skallrade. Konstigt, jag måste ha stött till sängen eller något.

Hade jag varit lite mer vaken skulle jag förstått att det inte var möjligt, sängen står inte på ett sånt sätt. Jag la mig och somnade om.

På morgonen när jag scrollade igenom nyheterna ser jag: Jordbävning i Bosnien!

Jag skrev ju tidigare till er att det ska bli kul att uppdatera min bild av Sarajevo, som präglas av kriget på 90-talet och skotten i Sarajevo. Nu kan jag lägga jordbävning till den listan.

Men det var som tur en mindre jordbävning och inga människor tycks ha kommit till skada.

På dagen höll jag en masterclass i AI för EEAS, som är EU:s diplomatiska arm. Jag visade bland annat hur man kan använda ChatGPT för att skriva texter på en mängd olika sätt.

Vi använde en beskrivning av EEAS som utgångspunkt och lät ChatGPT bland annat förvandla den till en limerick:

There once was a service called EEAS,
Promoting peace and ease, if you please.
Since twenty-eleven,
They've worked to make heaven,
For Europeans, across all the seas.

Med utgångspunkt i en NATO-rapport pratade vi också om hur man kan använda AI i strategisk kommunikation, och hur man kontrar AI-propaganda från Ryssland och andra illasinnade. För sådan desinformation kan ju dyka upp var som helst.

Du kan gå denna masterclass

Det jag körde i Sarajevo var en kortare variant av den kurs jag har ihop med SN7. Nästa tillfälle är 12 april i Stockholm. Alltså hög tid att boka den nu.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🚀 Starship kommer få stor påverkan, inte bara på lång sikt

Starship kommer på kort sikt sänka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till två-tre procent, av vad kostnaden var för några år sedan.

Läs på Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

En robot som kan plocka upp skräp, samtidigt som den resonerar om varför den valde att ge en människa ett äpple. Roboten Figure One använder ChatGPT för att prata och lyssna, samtidigt som den utför fysiska arbetsmoment.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🔋 Stort kliv framåt för Projekt Energisamhället: Birgersson skriver avtal som når 20% av Sveriges bostäder

Konceptet med lokal elproduktion, lagring och delning av energi, kommer erbjudas till Sveriges allmännyttiga bostadsbolag. Projekt Energisamhället, där Warp Institute ingår, går ut på att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lågt fast pris.

Läs mer på Warp News

🧒🏿 FN: Historisk milsten när antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gången

Sedan år 2000 har den globala dödligheten för barn under fem år mer än halverats. Flera låg- och lägre medelinkomst har överträffat den globala minskningen, och i vissa fall har de minskat barnadödligheten med mer än två tredjedelar.

Läs mer på Warp News

🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framåt, i den senaste testflygningen. För första gången nådde den omloppsbana.

Läs mer på Warp News

🧬 Återskapande av mammuten närmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna)

Colossal Biosciences har lyckats skapa elefantceller som kan omprogrammeras till olika celltyper, inklusive de som krävs för att skapa en mammut. Denna framgång öppnar nya möjligheter för forskning kring utdöda arter och bevarande av hotade arter.

Läs mer på Warp News

🌝 Interlune siktar på att bryta helium-3 på månen

Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet. Helium-3 har potential för användning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som bränsle i fusionsreaktorer.

Läs mer på Warp News

🌾 28 år av GMO-mat utan några skador

Sedan de första genmodifierade grödorna godkändes 1995 har inga nya GMO-produkter visats vara skadliga för människor. GMO:er har förbättrat skördar, minskat förluster från insektsangrepp. Trots det finns både hårda regleringar och motstånd kvar.

Läs mer på Warp News

🦐 Upptäckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland

Ett team av forskare har upptäckt minst hundra nya marina arter i Bounty Trough utanför Nya Zeelands sydkust. Expeditionen hittade dussintals blötdjur, tre fiskar, en räka och en rovdjurande bläckfisk.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org

🦾 AI-kurs: Bli bra på ChatGPT och byggd din egen AI-bot

“En dag att minnas, en av dom där som inte bara “nudgar” lätt utan faktiskt knuffar livet in i en ny fas.”
– Erik Erlandsson, VideoNet


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.