Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #188

💡 Warp News #188

⚠️ Skakande upptäckt: Jordbävningar kan upptäckas timmar i förväg istället för minuter. ⛈️ Bättre väderprognoser med AI. 💉 Första tuberkulosvaccinet på 100 år är inom räckhåll. 🚢 Nej, inget tyder på att elbilarna orsakade fartygsbranden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

😡 Aldrig får man vara förbannad i fred!

På Facebook finns det ett gäng grupper för de som är arga på nya saker som elbilar. Jag är med i några för att jag tycker det är intressant att höra på deras argument.

Ibland tycker jag också det är roligt att retas med dem. Så jag delar då och då våra nyheter om att elbilar inte brinner så ofta som bensin- eller dieselbilar.

Nyheten i slutet av juli om att ett fartyg med elbilar ombord stod i brand fick fart på grupperna. De var förbannade! Det delades hej vilt och man ondgjorde sig över hur brandfarliga elbilarna är.

Nu visar det sig att elbilarna ombord klarat sig i branden, och med andra ord sannolikt inte alls var orsaken till den. Jag delade såklart den nyheten med dem på Facebook. Tihi.

Det tråkiga är att det gör dem bättre informerade än alla som tog del av nyheten via CBS, Daily Mail, Reuters, EuroNews och Automotive News.

De rapporterade alla om branden, spekulerade och slog till och med fast att elbilarna var orsaken. Men ingen av dem, inte en endast en, har följt upp och berättat för sin publik att det troligen var fel.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Psst. Scrolla ner några centimeter för min debut som diktare... Optimismen är död, heter den.

Veckans texter

🔃 Optimismen är död

Optimismen är död – Så lura inte oss att – Framtiden skapas av optimister.

Läs på Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: Nye IPCC-chefen har rätt om domedagspratet

Funkar det med domedagsretorik om klimatet?

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

💉 Första tuberkulosvaccinet på 100 år är inom räckhåll

Tuberkulos dödar över 1,6 miljoner per år. Men det finns hopp vid horisonten, med det nya M72-vaccinet. Det första nya tuberkulosvaccinet på ett århundrade.

Läs mer på Warp News

🔬 RNA-styrt system hos djur visar potential för genredigering hos människor

Bakterier använder ett "sax"-system som kallas CRISPR-Cas mot virus, och forskare har nu upptäckt att komplexa celler, som våra egna, också har ett liknande verktyg.

Läs mer på Warp News

⚠️ Skakande upptäckt: Jordbävningar kan upptäckas timmar i förväg istället för minuter

Nuvarande varningssystem för jordbävningar ger oftast bara en till två minuters förvarning. Men nu har forskare identifierat nästan omärkbara förändringar upp till två timmar före stora jordbävningar.

Läs mer på Warp News

⛈️ Bättre väderprognoser med AI

Historiskt sett involverade väderprognoser numeriska modeller. De tog in aktuell data, använde matematik och fysik för att förutsäga framtiden och var mycket pålitliga. Men, det tog flera timmar att generera resultat. Nu ser världen AI-system som kan förutsäga lika exakt men mycket snabbare.

Läs mer på Warp News

🚢 Nej, inget tyder på att elbilarna orsakade fartygsbranden

Ett stort antal medier rapporterade i slutet av juli om en stor brand på ett fartyg med 500 elbilar ombord. De spekulerade och slog i vissa fall fast att elbilarna var orsaken till branden. När nu fartyget undersöks visar det sig att elbilarna var oskadda.

Läs mer på Warp News


✉️ Få en dos faktabaserad, gratis, optimism en gång i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.