Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #188

💡 Warp News #188

⚠ Skakande upptĂ€ckt: JordbĂ€vningar kan upptĂ€ckas timmar i förvĂ€g istĂ€llet för minuter. ⛈ BĂ€ttre vĂ€derprognoser med AI. 💉 Första tuberkulosvaccinet pĂ„ 100 Ă„r Ă€r inom rĂ€ckhĂ„ll. 🚱 Nej, inget tyder pĂ„ att elbilarna orsakade fartygsbranden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

😡 Aldrig fĂ„r man vara förbannad i fred!

PÄ Facebook finns det ett gÀng grupper för de som Àr arga pÄ nya saker som elbilar. Jag Àr med i nÄgra för att jag tycker det Àr intressant att höra pÄ deras argument.

Ibland tycker jag ocksÄ det Àr roligt att retas med dem. SÄ jag delar dÄ och dÄ vÄra nyheter om att elbilar inte brinner sÄ ofta som bensin- eller dieselbilar.

Nyheten i slutet av juli om att ett fartyg med elbilar ombord stod i brand fick fart pÄ grupperna. De var förbannade! Det delades hej vilt och man ondgjorde sig över hur brandfarliga elbilarna Àr.

Nu visar det sig att elbilarna ombord klarat sig i branden, och med andra ord sannolikt inte alls var orsaken till den. Jag delade sÄklart den nyheten med dem pÄ Facebook. Tihi.

Det trÄkiga Àr att det gör dem bÀttre informerade Àn alla som tog del av nyheten via CBS, Daily Mail, Reuters, EuroNews och Automotive News.

De rapporterade alla om branden, spekulerade och slog till och med fast att elbilarna var orsaken. Men ingen av dem, inte en endast en, har följt upp och berÀttat för sin publik att det troligen var fel.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Psst. Scrolla ner nÄgra centimeter för min debut som diktare... Optimismen Àr död, heter den.

Veckans texter

🔃 Optimismen Ă€r död

Optimismen Ă€r död – SĂ„ lura inte oss att – Framtiden skapas av optimister.

LÀs pÄ Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: Nye IPCC-chefen har rĂ€tt om domedagspratet

Funkar det med domedagsretorik om klimatet?

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

💉 Första tuberkulosvaccinet pĂ„ 100 Ă„r Ă€r inom rĂ€ckhĂ„ll

Tuberkulos dödar över 1,6 miljoner per Är. Men det finns hopp vid horisonten, med det nya M72-vaccinet. Det första nya tuberkulosvaccinet pÄ ett Ärhundrade.

LÀs mer pÄ Warp News

🔬 RNA-styrt system hos djur visar potential för genredigering hos mĂ€nniskor

Bakterier anvÀnder ett "sax"-system som kallas CRISPR-Cas mot virus, och forskare har nu upptÀckt att komplexa celler, som vÄra egna, ocksÄ har ett liknande verktyg.

LÀs mer pÄ Warp News

⚠ Skakande upptĂ€ckt: JordbĂ€vningar kan upptĂ€ckas timmar i förvĂ€g istĂ€llet för minuter

Nuvarande varningssystem för jordbÀvningar ger oftast bara en till tvÄ minuters förvarning. Men nu har forskare identifierat nÀstan omÀrkbara förÀndringar upp till tvÄ timmar före stora jordbÀvningar.

LÀs mer pÄ Warp News

⛈ BĂ€ttre vĂ€derprognoser med AI

Historiskt sett involverade vÀderprognoser numeriska modeller. De tog in aktuell data, anvÀnde matematik och fysik för att förutsÀga framtiden och var mycket pÄlitliga. Men, det tog flera timmar att generera resultat. Nu ser vÀrlden AI-system som kan förutsÀga lika exakt men mycket snabbare.

LÀs mer pÄ Warp News

🚱 Nej, inget tyder pĂ„ att elbilarna orsakade fartygsbranden

Ett stort antal medier rapporterade i slutet av juli om en stor brand pÄ ett fartyg med 500 elbilar ombord. De spekulerade och slog i vissa fall fast att elbilarna var orsaken till branden. NÀr nu fartyget undersöks visar det sig att elbilarna var oskadda.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ en dos faktabaserad, gratis, optimism en gĂ„ng i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.