Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Hur ska man tĂ€nka om Elon Musk?

💡 Arge optimistens funderingar: Hur ska man tĂ€nka om Elon Musk?

Jag upptÀckte Elon Musk för tio Är sedan och blev besatt. SÄ har mina tankar om honom utvecklats sedan dess.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I ❀ Canada

Hur ska man tĂ€nka kring Elon Musk? Är han Jesus eller Satan? SĂ„ hĂ€r har mina tankar kring honom utvecklats.

I ❀ Canada X:ade Elon.

Jag blev smÄtt besatt av Elon Musk för sisÄdÀr tio Är sedan. Under nÄgra mÄnader lÀste och tittade jag pÄ varenda intervju jag kunde hitta. Det blev mÄnga timmar.

Anledningen var att jag aldrig rÄkat pÄ nÄgon som honom tidigare. Som tÀnkte sÄ otroligt stort, samtidigt var extremt kunnig i detaljerna, artikulerade det sÄ vÀl, var sÄ inspirerande och samtidigt leverade det han sa.

DÄ drev han "bara" Tesla och SpaceX och var inte sÀrskilt kÀnd. NÀr jag ivrigt berÀttade om honom var det vanligaste svaret "Elooon vad..?"

Han var mÀrklig redan dÄ. Detta Àr en tweet (det hette sÄ dÄ) frÄn 2011.

Rikast i vÀrlden = hatad

NĂ€r han blev vĂ€rldens rikaste person, blev ocksĂ„ en av vĂ€rldens mest kĂ€nda personer – och mest hatade personer.

Nu började bilden av honom Àndras, trots att han sjÀlv faktiskt var ungefÀr densamme. Uppfattningar om honom började spridas som helt enkelt inte var sanna. Jag som spenderat sÄ mÄnga timmar pÄ honom visste det. En del hatade honom för att han var rik, oavsett hur han hade skapat den förmögenheten.

Minsta lilla konstiga eller dumma grej han gjorde ledde till extremt hÄrt kritik. Inte sÄ att han borde stÄtt över kritik, men den var sÄ skoningslös. Det gjorde mig ledsen. En person som skapar sÄ mycket gott borde stöttas, inte hatas.

I december 2021 blev han Times Person of the Year. RÀtmÀtigt, tyckte jag. SpaceX landade och ÄteranvÀnda regelbundet raketer och höll pÄ öppna dörren till rymden och Mars. Tesla hade sparkat igÄng omstÀllningen till elbilar. Elon gömde sig inte heller bakom corporate speech och inövade talepunkter. Han var öppen, svarade pÄ supportfrÄgor om bilarna pÄ Twitter och inspirerade miljontals mÀnniskor att arbeta för en bÀttre framtid.

Förra Äret började han förÀndras pÄ riktigt

Sedan dess har han faktiskt förÀndrats. Den hÀr gÄngen Àr det inte bara bilden av honom som Àndrats, utan hans beteende. Köpet av Twitter blev början pÄ förÀndringen. Han kunde vara taskig tidigare, men blev nu allt rÄare och elakare. Det Àr inget fel att ta strid med woke och stÄ upp för yttrandefrihet (tvÀrtom), men till skillnad frÄn Tesla och SpaceX har han inte förklarat sin vision och hur han ska komma dit. Det blir negativt, istÀllet för inspirerande.

Vi har ocksÄ sett en lÄng rad mÀrkliga och ovÀntat dÄliga beslut. MÄnga menade att han aldrig skulle kunna lyckas med Twitter, som de sagt om allt han företagit sig. Min instÀllning var "dont' bet against Elon", och han har skapat liv i ett dysfunktionellt företag. Men kritikerna har fÄtt mer rÀtt Àn jag trodde. Exempelvis, om en policy pÄ Twitter ska Àndras, varför inte ge förvarning en vecka innan, istÀllet för att bara Àndra sÄ blir folk avstÀngda utan en chans att Àndra sig. Liknande saker har hÀnt flera gÄnger och det Àr bara dÄligt.

Jag misstÀnker att Elon i fallet Twitter har haft mest ja-sÀgare kring sig. MÄnga ser upp och dyrkar honom och till skillnad frÄn Tesla och SpaceX har den sortens personer omgett honom nu. Kanske har framgÄngarna gett honom en del hybris ocksÄ. Det vore ju rÀtt mÀnskligt.

SÄ, hur ska vi tÀnka om Elon nu?

Att vara totalt okritisk Àr aldrig bra att vara mot nÄgon mÀnniska. Det gynnar vare sig personen eller hans eller hennes omgivning.

Samtidigt fÄr vi inte glömma allt det bra Elon gör, bara för att han ocksÄ gör korkade och dÄliga saker.

Personer som Ästadkommer saker i klass med Elon Musk Àr inte helt vanliga. De Àr jobbiga, konstiga och besatta. Vi mÄste kunna tolerera det, utan att vara lyriskt okritiska.

NÀr Elon Musk gör nÄgot korkat kan vi kritisera honom för det. Det Àr viktigt att vi gör det. Jag saknar verkligen den superinspirerande Elon jag upptÀckte för tio Är sedan. Men hÄll kritiken pÄ en rimlig nivÄ. Ta det lite lugnt. Han Àr inte Satan bara för att han twittrar nÄgot puckat eller elakt.

Men han förtjÀnar lika mycket (eller mer) beröm och stöd för allt bra han gör. (Och man mÄste inte gilla honom eller hans knÀppa humor för det.) HÄll det dÄliga i en vÄgskÄl och det bra i den andra. Vilket vÀger över?

VÀrlden behöver fler som Elon Musk, inte fÀrre. NÀr de dyker upp rör de om. Det Àr bra, för det Àr dÄ vi utvecklas.

Och Àven om det Àr fortsatt rörigt pÄ X, sÄ skulle jag fortfarande inte vÄga betta mot Elon.

Mathias Sundin
Arge optimisten


💡 Tips

Jag hÀnger inte med i fotbolls-VM. IstÀllet följer jag det möjliga superconductor-genombrottet.

Spekulationerna om det verkligen Àr sant.

Försöken att upprepa det i andra labb.

Och till och med betting.

Nu vÀntar jag pÄ slutsignalen och om jag ska jubla eller grÄta.

💡 Tips

Kevin Kelly om möjligheterna med generativ AI.

Peter Leyden (Premium Supporter) om alla möjligheter med AI.

The Many, Many Positive Possibilities of Generative AI
The positive counter-narrative that eventually will supersede the gloom & doom stories that are currently clouding the take off of this amazing new technology

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.