Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 RNA-styrt system hos djur visar potential för genredigering hos mĂ€nniskor

🔬 RNA-styrt system hos djur visar potential för genredigering hos mĂ€nniskor

Bakterier anvÀnder ett "sax"-system som kallas CRISPR-Cas mot virus, och forskare har nu upptÀckt att komplexa celler, som vÄra egna, ocksÄ har ett liknande verktyg.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Nytt programmerbart RNA-styrt system, baserat pĂ„ ett protein kallat Fanzor, upptĂ€ckt i eukaryoter.
  • Bakterier anvĂ€nder en"sax" kallad CRISPR-Cas mot virus, och forskare har nu upptĂ€ckt att komplexa celler, som vĂ„ra, ocksĂ„ har ett liknande verktyg.
  • Fanzor-system kan lĂ€ttare levereras till celler Ă€n CRISPR-Cas system.

UpptÀckt av en ny mekanism för genredigering

Dr. Feng Zhangs team, kÀnt för sina bidrag till CRISPR-forskningsfÀltet, presenterade nyligen det första RNA-styrda systemet i eukaryoter. Detta kan ha en betydande inverkan pÄ framtiden för genredigering hos mÀnniskor.

Publicerad i Nature, visar forskningen hur Fanzor-proteiner riktar in sig pÄ DNA med hjÀlp av RNA-guider. De har visat Fanzors potential att redigera mÀnniskans genom mer precist. Detta kompakta system kan vara bÀttre lÀmpat för behandling jÀmfört med befintliga CRISPR-Cas-system.

Medan CRISPR-Cas först identifierades i enklare organismer, har Zhang och hans team bevisat existensen av RNA-styrda DNA-skÀrande mekanismer i eukaryoter - organismer som inkluderar svampar, vÀxter och djur.

"Detta nya system Àr ett annat sÀtt att göra precisa förÀndringar i mÀnskliga celler, som komplement till de genredigeringsverktyg vi redan har", sÀger Zhang.

Dr. Feng Zhang. Foto: Justin Knight, McGovern Institute

UpptÀckten förklarad

  • Naturligt försvar: Precis som vĂ„rt immunsystem hjĂ€lper oss att bekĂ€mpa infektioner, har bakterier ett system kallat CRISPR-Cas för att försvara sig mot virus. De anvĂ€nder dessa "saxar" för att klippa upp invaderande virus-DNA.
  • Ny upptĂ€ckt i eukaryoter: Forskare visste att bakterier hade dessa "saxar", men de var osĂ€kra pĂ„ om mer komplexa celler (som mĂ€nskliga celler) ocksĂ„ hade dem. Nu vet vi att ja, mer komplexa celler har ocksĂ„ ett liknande verktyg.
  • Genetisk ingenjörskonst: Att kĂ€nna till dessa "saxar" Ă€r spĂ€nnande eftersom de kan anvĂ€ndas som verktyg för att redigera gener. FörestĂ€ll dig möjligheten att korrigera felaktiga gener som orsakar sjukdomar.
  • Överallt dĂ€r det finns liv: Resultaten antyder att dessa RNA-styrda "saxar" Ă€r sĂ„ viktiga att de finns i alla former av liv, frĂ„n smĂ„ bakterier till mĂ€nniskor.

FrÄn bakterier till komplexa livsformer

Att förstÄ livets byggstenar har varit ett huvudmÄl för Zhangs labb. Deras uppdrag Àr att utveckla genmediciner som riktar sig mot specifika gener och processer. De upptÀckte tidigare RNA-programmerbara system i prokaryoter kallade OMEGAs. Detta ledde till en kÀnsla av att Fanzor-enzymer i eukaryoter ocksÄ skulle kunna anvÀnda RNA-styrda mekanismer.

Bild: Zhang-labbet, Broad Institute of MIT och Harvard/McGovern Institute for Brain Research vid MIT.

Till skillnad frÄn CRISPR-proteiner kodas Fanzor-enzymer inom de eukaryotiska genomens "hoppande" gener eller transponerbara element. Detta antyder att dessa gener har migrerat mellan bakterier och eukaryoter över tid.

Potentialen hos Fanzor som ett genredigeringsverktyg har visats i mÀnskliga celler. Och Àven om det ursprungligen var mindre effektivt Àn CRISPR-Cas-system, har forskarna gjort framsteg för att öka dess aktivitet tiofaldigt. En stor fördel Àr att Fanzor inte orsakar "kollateral aktivitet", vilket minskar chansen för oönskade genredigeringar.

Naturens omfattande verktygslÄda

Zhangs team tror att denna upptÀckt kan vara toppen av isberget.

"Naturen Àr fantastisk. Det finns sÄ mycket mÄngfald", sÀger Zhang, och antyder att det Àr möjlighet att hitta Ànnu fler RNA-programmerbara system.

Denna forskning har öppnat en ny möjlighet till genredigering. Medan CRISPR fortfarande Àr ett kraftfullt verktyg, erbjuder upptÀckten av Fanzor och dess potential en alternativ vÀg, inklusive enklare leverans till celler.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.