Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚠️ Skakande upptäckt: Jordbävningar kan upptäckas timmar i förväg istället för minuter

⚠️ Skakande upptäckt: Jordbävningar kan upptäckas timmar i förväg istället för minuter

Nuvarande varningssystem för jordbävningar ger oftast bara en till två minuters förvarning. Men nu har forskare identifierat nästan omärkbara förändringar upp till två timmar före stora jordbävningar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har identifierat nästan omärkbara förändringar upp till två timmar före stora jordbävningar.
  • Nuvarande varningssystem för jordbävningar ger oftast bara en till två minuters förvarning.
  • Befintliga system kan för närvarande inte upptäcka denna signal, men upptäckten kan omforma framtida varningssystem och ge mycket tidigare jordbävningsvarningar.

Hopp om bättre förvarning

Forskare har nu upptäckt nästan omärkbara rörelser vid förkastningar upp till två timmar före omfattande jordbävningar. Även om nuvarande system inte kan upptäcka denna signal i realtid, är de potentiella möjligheterna för framtida varningssystem djupgående.

"Det är helt enkelt spännande", kommenterar Richard Allen, en seismolog vid University of California, Berkeley, som inte är kopplad till studien. Att förutsäga början av en jordbävning kan innebära en betydande förändring i vår förståelse och respons.

Förståelse av jordbävningsmekanismen

Jordbävningar inträffar när två jordskorpeblock, som hålls samman vid en förkastning, ackumulerar stress tills de släpper. Historiskt sett har debatten handlat om huruvida denna process inträffar omedelbart eller om den börjar långsamt, och där är upptäckbar i förväg.

Geofysikern Quentin Bletery och medförfattaren Jean-Mathieu Nocquet bestämde sig för att utforska detta genom att sammanställa data från 90 stora jordbävningar under de senaste 20 åren.

Med hjälp av precisa GPS-stationer kunde de övervaka landrörelser var femte minut. Deras analys av över 3000 tidsserier under de 48 timmarna före de huvudsakliga jordbävningarna visade tecken på rörelse två timmar före skakningarna.

”Detta säger oss att jordbävningar är förutsägbara till sin natur”, föreslår Bletery, men noterar också att våra verktyg kanske inte ännu är tillräckligt skarpa för precisa förutsägelser.

Datautmaningar

Trots den spännande upptäckten finns det utmaningar. Majoriteten av posterna kommer från områden med riklig instrumentering. Till exempel påverkade den massiva jordbävningen i Tohoku 2011 en betydande del av deras data. Denna rörelse är så obetydlig att den bara kunde urskiljas genom att kombinera stora mängder data.

Paul Segall, en geofysiker vid Stanford University, noterar att fynden, även om de är fängslande, kommer att granskas. Det finns kvarstående frågor om möjlig kontaminering från mindre skakningar före stora jordbävningar.

Blickar framåt

Även om upptäckten är banbrytande kommer den inte att integreras i varningssystem ännu. Som Noel Jackson, en geodesist vid University of Kansas, påpekar, finns det mycket arbete att göra innan denna signal kan användas pålitligt. Forskare måste fortfarande avgöra om den finns närvarande i varje större jordbävning.

Men när varningssystem som ShakeAlert på USA:s västkust börjar inkorporera GPS-data blir potentialen att dra nytta av dessa fynd mer påtaglig. Som Allen avslutar, ”Det finns något här. Vi måste bara lista ut vad det är.”

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.