Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 De gör papper mer hĂ„llbart med genetiskt modifierat trĂ€

🌳 De gör papper mer hĂ„llbart med genetiskt modifierat trĂ€

Ett team av forskare anvÀnder CRISPR-genteknik för att odla fram genmodifierade poppeltrÀd med minskat lignininnehÄll. Minskningen av lignininnehÄllet kan sÀnka papperstillverkningens föroreningar avsevÀrt och spara miljarder dollar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Ett team av forskare anvĂ€nder CRISPR-genteknik för att odla fram genmodifierade poppeltrĂ€d med minskat lignininnehĂ„ll.
  • Minskningen av lignininnehĂ„llet skulle kunna sĂ€nka papperstillverkningens föroreningar avsevĂ€rt och spara miljarder dollar.
  • De modifierade trĂ€den visar lovande resultat men behöver genomgĂ„ ytterligare tester och godkĂ€nnande frĂ„n myndigheter.

Genmodifierade trÀd

I Ärtionden har pappersindustrin kÀmpat med sin miljöpÄverkan, genom att producera miljontals ton kemiskt avfall och över 150 miljoner ton vÀxthusgaser Ärligen. Nu har ett team av forskare vid North Carolina State University (NC State) anvÀnt CRISPR-genteknik för att odla genmodifierade poppeltrÀd med betydligt mindre lignin, ett styvt material som finns i vÀxter, skriver Science.

Deras forskning pekar mot en framtid dÀr papperstillverkning kan vara renare och mer kostnadseffektiv.

SÄ gÄr det till

Att tillverka papper innebÀr att man bryter ner lignin för att utvinna cellulosafibrer. Denna process Àr bÄde miljömÀssigt kostsam och kemiskt intensiv. Tidigare försök att minska lignininnehÄllet i trÀd gav modesta resultat pÄ grund av den komplexa naturen av ligninproduktion, som involverar flera genfamiljer och reglerande element.

Genom att utnyttja enkelheten i CRISPR konstruerade NC State-teamet en datormodell för att förutsÀga effekten av samtidiga genförÀndringar pÄ poppeltrÀdens trÀkomposition, tillvÀxthastighet med mera. Efter att ha utvÀrderat cirka 70 000 genmodifieringskombinationer, hittade de 347 kombinationer som potentiellt kunde öka cellulosa, minska lignin eller bÄde och, och dÀrmed förbÀttra trÀden för papperstillverkning.

CRISPR-modifierat trÀ (rött) bredvid trÀ frÄn en vild poppel. Foto: Chenmin Yang, NC State University.

Vad innebÀr detta för pappersbruken?

Av de mest lovande genkombinationerna odlade forskarna fram genmodifierade trÀd med 49,1 procent mindre lignin och en 228 procentig ökning i cellulosatill-lignin innehÄll. AnvÀndningen av dessa sorter skulle potentiellt kunna öka pappersproduktionen med 40 procent, minska utslÀppen av vÀxthusgaser med 20 procent och öka vinsterna med ungefÀr en miljard dollar under ett pappersbruks livstid.

Dock Àr införandet av denna metod inte omedelbar. Innan implementering i hela industrin mÄste forskarna genomföra fÀlttester för att sÀkerstÀlla att dessa genmodifierade trÀd kan mogna och klara verkliga förhÄllanden. Dessutom krÀvs godkÀnnande frÄn myndigheter.

TreeCo

Oavsett detta, forskarna, som ocksÄ har grundat ett företag som heter TreeCo, Àr optimistiska och planerar att inleda fÀlttester sÄ snart som möjligt. De arbetar pÄ att introducera liknande genmodifieringar i andra trÀdsorter som anvÀnds flitigt inom papperstillverkning, sÄsom eukalyptus och tall.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.