Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #227

💡 Warp News #227

🛰️ NASA kan förutsäga plötsliga torkor. 🌼 Ett periodisk system för blomväxter har skapats. 🚑 Ny indisk trafiksäkerhetsmodell ska rädda liv i fattiga länder. 👨‍🏫 Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

💡 Optimistiska nyheter från maj

23 optimistiska nyheter och sju premumartiklar blev det i maj. Flera med temat demokrati, eftersom det var dags för årets upplaga av Copenhagen Democracy Summit.

En glädjande nyhet var att globalt har demokrati rekordstöd, med 85 procent av alla människor. Men trots är många missnöjda med hur demokratin i deras land fungerar, vilket fick mig att fundera kring att demokratin måste utvecklas.

I Köpenhamn träffade jag Leopoldo López, som bygger en globala allians av demokratiförsvarare, och såg georgiska startupen Vinici (som jag fått äran att vara mentor åt) vinna pris.

Men det har som vanligt hänt massa annat bra. Indiens skogar växer, polio sjunger på sista versen, jorden har nått "peak pollution" och Waymos självkörande taxi kör 50 000 resor i veckan.

Ni hittar alla nyheter och texter i månadssammanfattningen. Dela gärna den med vänner och bekanta. Det livar upp deras tillvaro och är ett jättebra sätt för Warp News att få fler läsare.

📚 Passa på! Sommarrea på AI-bok

Nu vi generös sommarrea på Kentaurens fördel. Ordinarie pris 150 kronor – nu 50 kronor.

🏇 Sista chansen: AI-kurs – Bli en kentaur

Keiron var kentaurernas härförare. Han fick sin uppfostran och utbildning av Apollon och Artemis. Keiron blev en skicklig jägare, musiker, läkare och profet. Han undervisade många grekiska hjältar, inklusive Akilles och Jason.

I vår tid handlar konceptet att bli en kentaur om att dra nytta av samarbetet mellan människa och maskin. Det är inte en fråga om att avgöra om människan överträffar maskinen (AI) eller tvärtom, utan om att utnyttja deras gemensamma styrkor.

Denna kurs är första steget mot att bli en modern tids kentuar.

I Uppsala, 12 juni.
Läs mer och anmäl dig här.

❓ AI-kurs i Lund?

Vi funderar på en AI-kurs i Lund efter sommaren (augusti, troligen). Du kan komma dit som nybörjare på ChatGPT och gå hem med en egen AI-bot.

Om du är intresserad, svara på det här mejlet. Inte bindande, men för att vi ska veta om det finns tillräckligt underlag.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

💡 23 faktabaserade optimistiska nyheter från maj

🌳 Indiens skogar har ökat stadigt under de senaste 15 åren. 🧒🏿 40% av minskningen i barnadödligheten är tack vare vacciner. 🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla. 🚗 Waymos robotaxi har nått 50 000 betalda resor i veckan. 🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution".

Läs på Warp News

🗳️ Startupen VINICI skapar en retorisk tidslinje över vad politiker sagt - kämpar för demokrati i Georgien

Georgien har klubbat en ryskinspirerad lag som gör att många demokratiaktivister klassas som utländska agenter. Ett steg i ett hårdare förtryck. Men det finns många som kämpar emot. VINICI bygger ett verktyg som kan påverka valet i Georgien i höst.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🚑 Ny indisk trafiksäkerhetsmodell ska rädda liv i fattiga länder

Zero Fatality Corridor har minskat dödsolyckor på vägar med över 50 procent på specifika sträckor i Indien. Modellen är anpassad till de unika förhållandena i låg- och medelinkomstländer. Den indiska regeringen planerar att utöka modellen till landets 15 farligaste motorvägar, och globalt.

Läs mer på Warp News

👨‍🏫 Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI

Den största satsningen från Microsoft hittills i Sverige. Bland annat kommer 20 000 GPU:er installeras i företagets datacenter och 250 000 svenskar utbildas i AI.

Läs mer på Warp News

🌼 Ett periodisk system för blomväxter har skapats – innehåller 9500 arter

Forskare har analyserat 1,8 miljarder genetiska bokstäver från över 9 500 arter av blomväxter. Forskningen visar blomväxternas evolutionära historia. Studien involverade 138 organisationer från 27 länder och använde data från nästan 200 år gamla herbarieprover.

Läs mer på Warp News

🌳 Indiens skogar har ökat stadigt under de senaste 15 åren

Indien rankas globalt som trea i nettoökning av årlig genomsnittlig skogsareal mellan 2010 och 2020. De har prioriterat biologisk mångfald och naturvård med ett utökat nätverk av skyddade områden.

Läs mer på Warp News

🦾 Aftonbladets AI-bot svarar på tusentals väljarfrågor inför EU-valet

22 000 frågor om EU-valet har Aftonbladets AI-bot, Valkompisen, hittills svarat på. Aftonbladet är aktiva och experimenterar med AI. De har även byggt en GPT som föreslår kvinnliga experter, för att få en bättre könsfördelning i nyheterna.

Läs mer på Warp News

🛰️ NASA har upptäckt ett sätt att förutsäga plötsliga torkor flera månader i förväg

Plötsliga torkor inträffar oväntat och snabbt, men nu ha forskare NASA Jet Propulsion Laboratory kommit på ett sätt att upptäcka dem tidigt. Växters "glöd" minskar inför en plötslig torka och förändringen kan observeras av satelliter.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ AI på er konferens?

Jag föreläser och utbildar i generativ AI och kommer gärna till er konferens eller organisation.

Läs mer på mathiassundin.org


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.