Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution" – nu kommer utslĂ€ppen bara minska

🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution" – nu kommer utslĂ€ppen bara minska

VÀrlden har sannolikt passerat "peak pollution" för skadliga lokala luftföroreningar. UtslÀppen har minskat kraftigt i rikare lÀnder och Kina. MÄlet Àr att hjÀlpa utvecklingslÀnder att snabbt minska föroreningar utan att hindra deras utveckling.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • VĂ€rlden har sannolikt passerat "peak pollution" för skadliga lokala luftföroreningar.
  • UtslĂ€ppen har minskat kraftigt i rikare lĂ€nder och Kina.
  • MĂ„let Ă€r att hjĂ€lpa utvecklingslĂ€nder att snabbt minska föroreningar utan att hindra deras utveckling.

UtslÀppen av luftföroreningar minskar globalt

Enligt den senaste data frÄn Community Emissions Data System (CEDS) har vÀrlden troligen passerat toppen av utslÀpp, för exempelvis svaveldioxid, kolmonoxid och kol, skriver Hannah Ritchie.

UtslÀppen av dessa skadliga Àmnen har minskat kraftigt i rikare lÀnder som USA och stora delar av Europa. En milstolpe för de globala siffrorna Àr den snabba minskningen av utslÀpp i Kina under det senaste decenniet. Denna minskning har lett till betydande förbÀttringar för folkhÀlsan.

Utmaningar i lÄg- och medelinkomstlÀnder

Trots dessa framsteg ökar utslÀppen fortfarande i lÄg- och lÀgre medelinkomstlÀnder, dÀr föroreningsnivÄerna i stÀderna Àr som högst. Detta Àr en del av den sÄ kallade "Environmental Kuznets Curve", som beskriver hur luftföroreningar ökar nÀr lÀnder utvecklas, fÄr tillgÄng till energi och industrialiseras, men sedan minskar nÀr lÀnder blir tillrÀckligt rika för att införa strikta miljöstandarder.

MÄlet nu Àr att se om dessa lÀnder kan gÄ igenom denna kurva snabbare och med lÀgre föroreningsnivÄer Àn vad exempelvis USA och Storbritannien gjorde. Detta borde vara möjligt eftersom vi har lÀrt oss mycket de senaste 50 Ären om hur man producerar energi med mindre föroreningar, vilka teknologier som fungerar och inte fungerar, och har minskat kostnaderna för lösningar som tidigare var dyra.

Inte en pekpinne, utan en möjlighet

Detta handlar inte om att rika lÀnder ska tala om för fattigare lÀnder att de inte ska förorena. IstÀllet fokuserar vi pÄ lokal luftförorening som pÄverkar de inhemska befolkningarna. Det handlar om att sÀkerstÀlla att de fattigaste lÀnderna kan fÄ tillgÄng till energi, minska fattigdomen och utvecklas, samtidigt som vi begrÀnsar antalet mÀnniskor som dör i förtid pÄ grund av luftföroreningar.

Ett sÀtt att stötta den utvecklingen Àr att lÄna ut pengar för att bygga solceller i fattiga lÀnder. Kolla exempelvis in Trine.

Se Àven:

📉 Sverige fĂ„r mer frĂ„n mindre
DEL 1: LÀgre koldioxidutslÀpp och mindre föroreningar trots fler invÄnare och ekonomisk tillvÀxt. Sverige fÄr mer frÄn mindre, skriver Jonas Grafström och Christian Sandström.
🏭 Rekordminskning av utslĂ€pp inom EU:s utslĂ€ppshandel
UtslÀppen under EU:s utslÀppshandelssystem (ETS) minskade med 15,5 procent under 2023 jÀmfört med 2022. ETS-utslÀppen Àr nu cirka 47 procent lÀgre Àn 2005 Ärs nivÄer, vilket Àr vÀl pÄ vÀg mot 2030-mÄlet om en minskning med 62 procent.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.