Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Rekordstöd för demokrati, men folk Ă€r besvikna pĂ„ regeringarna. Varför och vad gör vi Ă„t det?

đŸ—łïž Rekordstöd för demokrati, men folk Ă€r besvikna pĂ„ regeringarna. Varför och vad gör vi Ă„t det?

NÀstan 9 av 10 vill ha demokrati. Men lÄngt mÄnga fÀrre Àr nöjda med den demokrati de lever i. Det bygger pÄ att det demokratiska system vi har Àr över 100 Är gammalt och behöver uppdateras.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I Alliance of Democracies Ärliga undersökning Àr det globala stödet för demokrati rekordhögt. 85 procent anser att det Àr viktigt med demokrati i det land de lever i.

Samtidigt Àr bara 58 procent med hur demokratin fungerar i deras land. Dessutom vet vi att auktoritÀr populism Àr pÄ frammarsch. Authoritarian Populism Index mÀter framgÄngen för sÄdana partier i 31 europeiska lÀnder mellan 1945 och 2024. Det visar att stödet för dem Àr rekordhögt.

Hur gÄr detta ihop?

Jag har en teori.

Ett problem Àr den representativa demokratin

NÀr den form av demokrati som de flesta demokratier har, representativ demokrati, infördes för sisÄdÀr 100 Är sedan var det en briljant lösning pÄ tvÄ stora problem.

1) Information. PÄ den tiden fÀrdades information lÄngsamt och spreds mestadels med papper eller telegraf. Det gjorde att mÀngden information som kunde spridas var liten. DÀrför det var en smart idé att skicka en representant till den plats informationen finns, exempelvis en riksdag eller kongress. DÀr kunde de tillgodogöra sig mycket mer information och anvÀnda den för att fatta beslut.

2) Röstning. Att lĂ„ta folket rösta var krĂ„ngligt och krĂ€vde en stor insats bĂ„de att arrangera och för folk att delta i. DĂ€rför hĂ„ller de flesta val med flera Ă„rs mellanrum och folkomröstningar Ă€r ovanliga. Att folk skulle delta i alla de tusentals omröstningar som sker varje Ă„r i ett parlamentet var helt ogörbart. Återigen var det dĂ€rför smart att skicka en representant som kunde delta i dessa omröstningar.

Representanten utvÀrderas med jÀmna mellanrum. Hade den gjort ett bra jobb fick den förnyat förtronde, annars valdes nÄgon ny.

En bra lösning – dĂ„. Men nu har ju grundproblemen lösts.

Information sprids snabbt och brett. Och informationen gÄr inte bara i en riktning, det Àr enklare att lyssna ocksÄ, inte bara sÀnda.

Att arrangera en omröstning Àr inte svÄrt, det gÄr med nÄgra knapptryck. Det finns sÄklart en sÀkerhetsaspekt som mÄste vÀgas in, men tekniken finns dÀr för att enkelt lÄta mÀnniskor tycka till digitalt.

Ska vi dÄ ha representativ demokrati kvar?

I tolv Är var jag sjÀlv en person som fick mÀnniskor förtroende att represententera deras intressen bÄde pÄ kommunal och nationell nivÄ. Jag har bÄde insyn och stor respekt för vilket fantastiskt maskineri det Àr, som fungerar mycket bÀttre Àn vad de flesta anar.

Jag lyssnar pÄ en debatt i kammaren i Sveriges riksdag.

NĂ„got av det vackraste jag varit med om var förhandlingar i konstitutionsutskottet. DĂ€r spelar praxis en stor roll. AlltsĂ„ vad KU tidigare har kommit fram till. Det finns inget som krĂ€ver att man mĂ„ste ta hĂ€nsyn till det och alla de som dĂ„ fattade det beslutet som idag Ă€r praxis Ă€r inte lĂ€ngre aktiva, eller kanske ens vid liv. ÄndĂ„ respekterar alla det och förstĂ„r att det Ă€r viktigt för vĂ„r demokrati att vi har och följer dessa spelregler.

För att inte tala om alla de tjÀnstepersoner som tar fram underlag till besluten. Ett metodiskt, djupt och mycket omfattande arbete. Varje av de tusentals besluten har hundratals sidor information kopplat till sig.

Detta system har skapat ett vÀlstÄnd som vi aldrig varit i nÀrheten av tidigare. Demokratier Àr fullstÀndigt överlÀgsna nÀr det kommer till goda samhÀllen.

Representativ demokrati har skapat detta. Trots det tycker jag att den nu mÄste ifrÄgasÀttas.

Naturligtvis ska vi inte gÄ i en mer auktoritÀr riktning, utan Ät andra hÄllet. DÀr medborgarna har mer direkt makt.

En kÀlla till missnöje

Jag tror att den representativa demokratin Àr en kÀlla till missnöje. Som förklarar en del av gapet mellan stödet för demokrati (85%) och hur mÄnga som tycker demokratin fungerar (58%).

Man kÀnner att ens egna intressen inte blir tillrÀckligt vÀl representerade, men vad man Àn röstar pÄ blir det ungefÀr samma resultat.

I ens vardag har man ocksÄ fÄtt mer makt, eller kan i alla fall tillfredsstÀlla sina behov mer direkt. Du köper det du vill online och behöver inte nöja dig med det som finns i nÀrmaste affÀr. Du kan uttrycka dina Äsikter i sociala medier, nyhetsbrev och bloggar, och mÄste inte fÄ tillstÄnd av nÄgon pÄ en tidning för att fÄ tycka till. Du kan direkt kontakta makthavare via mejl eller just sociala medier. Du har tillgÄng till mycket mer information och kan enklare sjÀlv skaffa dig en uppfattning och Àr inte beroende av vad lokaltidningen tycker att du ska veta. Du kan enklare köpa aktier och till och med ge Wall Street en knÀpp pÄ nÀsan genom att köpa en meme-aktie.

Men nÀr det kommer till det viktigaste av allt, besluten som fattas i din kommun, region eller land, dÀr Àr din direkta makt lika stor som för hundra Är sedan. För att inte tala om internationell nivÄ, dÀr det ofta Àr representanter som utsetts av representanterna som bestÀmmer. Möjligheten att opinionsbilda har ökat, men annars Àr det en röst vart fjÀrde Är som gÀller.

Detta skapar en underliggande frustration. En friktion. Som bidrar till att allt fler vill rösta pÄ politiker som lovar förstöra systemet. Eller styra upp det genom att peka med hela handen. (Jag pÄstÄr inte att detta Àr hela förklaringen, bara en del av den.)

Decentralisera makten

Om vi inte hade haft demokrati men idag beslutade oss för att skapa sÄdana samhÀllen. Skulle vi dÄ skapat ett system med representativ demokrati. Troligen inte. Det skulle sÀkert varit ett inslag, men sannolikt hade mycket mer makt hamnat direkt hos medborgarna. Just dÀrför att information och omröstningar inte alls Àr ett lika stort problem som för hundra Är sedan.

Vi behöver förbÀttra demokratin och förskjuta fler beslut direkt till oss medborgare.

Hur? Vet inte.

Jag har Àr lite för mentalt fast i det nuvarande systemet för att kunna visualisera hur ett annat skulle fungera. Men ett alternativ skulle kunna vara det som kallas flytande demokrati.

I detta system har medborgarna flexibiliteten att antingen rösta direkt pÄ specifika frÄgor eller delegera sin röst till en person eller organisation som de litar pÄ att representera deras intressen i olika frÄgor. Delegeringen Àr inte statisk, utan medborgare kan nÀr som helst vÀlja att ta tillbaka sin röst och sjÀlva delta direkt i beslutsprocessen eller byta delegat baserat pÄ sakfrÄga eller tillförlitlighet.

Det skulle ocksÄ möjliggöra en gradvis övergÄng till ett nytt system, dÀr man kan börja med nÄgra frÄgor och sedan baserat pÄ lÀrdomar gÄ vidare.

Om detta Àr rÀtt vÀg framÄt vet jag inte. Men jag Àr sÀker pÄ att vi behöver ta ett krafttag i att utveckla den demokrati vi har.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.