Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Leopoldo LĂłpez bygger en allians av demokratiförsvarare – med hjĂ€lp av teknik

đŸ—łïž Leopoldo LĂłpez bygger en allians av demokratiförsvarare – med hjĂ€lp av teknik

Efter att han var tvungen att fly landet fortsÀtter han nu sitt arbete frÄn utlandet, dÀr han bygger en demokratirörelse som hotar alla diktaturer i vÀrlden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Första gÄngen jag fick upp ögonen för Leopoldo López var nÀr han klev upp pÄ scenen vid Copenhagen Democracy Summit och rev av ett tal om demokrati och teknik. NÀr han klev av tÀnkte jag: "Har jag just sett det fria Venezuelas första president?"

En del personer har en sorts magnetisk karisma, och Leopoldo López tillhör dem. Inte konstigt att bÄde Hugo Chåvez eller Nicolås Maduro var rÀdda för honom. Diktatorer blir vÀldigt skraja nÀr karismatiska och orÀdda vÄgar sÀga sanningen om deras förtryck.

Leopoldo López valdes Är 2000 till borgmÀstare i Chacao, en del av mÄngmiljonstaden Caracas. NÀstan direkt sÄgs han som ett hot och anklagelser började riktas mot honom. Han blev omvald 2004 men fick ocksÄ sanktioner mot sig som gjorde att han efter mandatperiodens slut, 2008, inte fick stÀlla upp i politiska val de kommande sex Ären.

Anklagelserna var fabricerade, vilket ocksÄ fastslogs av Interamerikanska domstolen för mÀnskliga rÀttigheter. Ett domslut som Hugo Chåvez ignorerade.

López gav sig inte utan startade en icke-vÄldsrörelse som protesterade mot Chåvez och hans eftertrÀdare Maduro. Tiotusentals mÀnniskor deltog i protesterna och det kunde Maduro inte tolerera. López kastades i fÀngelse.

DÀr spenderade han fyra Är i isoleringscell och flyttades sedan till husarrest. NÀr han igen uppmanade till protester, bommade de Ànnu en gÄng in honom i fÀngelse. NÀr de ett tag senare lÀt honom komma tillbaka till husarrest rymde han och tvingades 2020 fly frÄn Venezuela.

Masih Alinejad, president för World Liberty Congress, and Leopoldo López, generalsekreterare i WLC.

DÀr hÄller han nu pÄ att bygga en organisation som inte bara Àr ett hot mot diktatorn Maduro, utan mot alla diktatorer runt om i vÀrlden. Leopoldo López har startat World Liberty Congress, en allians av demokratiförsvarare frÄn auktoritÀra lÀnder.

PÄ senaste Copenhagen Democracy Summit satte jag mig ner med Leopoldo López för att prata om World Liberty Congress, demokrati och teknik.

World Liberty Congress

"World Liberty Congress Àr en allians av demokratiförsvarare frÄn auktoritÀra lÀnder. Det Àr en skillnaden jÀmfört med mÄnga andra initiativ som finns dÀr ute som diskuterar demokrati pÄ en allmÀn nivÄ. Men vi tror att det Àr ett mycket annorlunda tillvÀgagÄngssÀtt, samtal, engagemang att förbÀttra demokratin nÀr man har den, Àn att ÄterfÄ demokratin nÀr man inte har den.

Vi kommer frÄn auktoritÀra lÀnder, och vi har kunnat samla delegater frÄn 56 lÀnder. Vi Àr ocksÄ icke-ideologiska i den meningen att det inte handlar om vÀnster, höger, konservativa eller liberala. Det handlar bara om kÀrnvÀrdena för demokrati, respekt för mÀnskliga rÀttigheter, fria och rÀttvisa val, rÀttsstatsprincipen."

"Vi försöker vara handlingsorienterade. SÄ vi Àr inte en tankesmedja, vi analyserar inte problemet. Vi vill göra nÄgot Ät det, och vi Àr engagerade i politisk förÀndring."

Kryptobetalningar som rundar den korrupta staten

Du sÀger att ni Àr handlingsorienterade. Hur anvÀnder ni teknik, eller skulle vilja anvÀnda?

"Vi har kunnat anvÀnda teknik mycket konstruktivt. I fallet med Venezuela kunde vi anvÀnda kryptovaluta för att ge direkt stöd till lÀkare och sjuksköterskor. Vi gjorde det pÄ ett sÀtt som var i enlighet med USA:s finansdepartement, och vi fick en licens frÄn OFAC. Och vi kunde ge en direkt kontantöverföring till nÀstan 70 000 lÀkare och sjuksköterskor pÄ ett mycket direkt, mycket transparent, mycket omedelbart sÀtt. Och vi har fortsatt att ge stöd till tiotusentals mÀnniskor varje mÄnad i Venezuela, och vi söker att expandera det."

Det hÀr Àr ett fascinerande projekt, dÀr mÀnniskor frÄn andra delar av vÀrlden kan skicka pengar direkt till lÀkare och sjuksköterskor och betala för den vÄrd deras anhöriga fÄr. Anledningen att man anvÀnder kryptovaluta Àr att det gÄr snabbare, man slipper en avgift pÄ 10-20 procent och dessutom kan inte den korrupta venezuelanska staten sno Ät sig eller stoppa pengarna.

Anders Fogh Rasmussen, grundare till Alliance of Democracies med Leopoldo LĂłpez vid Copenhagen Democracy Summit.

"Men jag tror att nÀr man har en diskussion om teknik och demokrati, Àr det alltid mycket viktigt att komma ihÄg att det finns en grundlÀggande infrastrukturfrÄga. TillgÄng till internet. Som ibland underskattas eftersom om du bor hÀr i Danmark eller om du Àr i Silicon Valley. DÀr tvecklar du appar och mer komplexa appar som krÀver mer bandbredd, som krÀver mer databehandling, och du har den tillgÄngen hÀr i Europa eller i USA. Men i lÀnder som Venezuela, mÄnga afrikanska lÀnder, mÄnga lÀnder i Sydostasien, har du inte grundlÀggande tillgÄng till internet."

"SÄ jag tycker att ett engagemang för tillgÄng till internet borde vara nÄgot som mÀnniskor som bryr sig om demokrati och frihet vÀrlden över borde samlas kring. Och tekniken finns dÀr ute. Du har Starlink, tekniken finns dÀr ute."

"Vi lÀr oss generativ AI nu"

Nu med vÄgen av generativ AI, ChatGPT och alla dessa andra verktyg för att skapa bilder och videor och musik och allt möjligt. Vilka möjligheter ser du dÀr för mÀnniskor som dig sjÀlv och för World Liberty Congress?

"Jag tror att AI Àr en verklighet. Det Àr hÀr för att stanna, för att utvecklas. Vissa mÀnniskor vill stoppa det, reglera det. Jag tror att det inte Àr rÀtt tillvÀgagÄngssÀtt. Jag tror att detta Àr en mycket kraftfull teknik som kom för att förÀndra vÀrlden pÄ ett mycket betydande sÀtt.

Och vad jag tror Àr att folk borde lÀra sig hur man anvÀnder den. SÄ om du frÄgar mig, vad gör vi med AI? Vi lÀr oss hur man anvÀnder den."

Man hör mycket om hur AI tar jobb, eller kommer ta jobb. Leopoldo López har en annan upplevelse. Han berÀttar om ett AI-företag som anlitade tusentals venezuelaner. De hjÀlpte till att trÀna en AI i att förstÄ bilder.

"Du har en telefon. Du har en laptop. Du har en kopp. SÄ de hjÀlpte AI att kategorisera en kopp pÄ mÄnga olika sÀtt. Och detta gav en jobbmöjlighet för tiotusentals mÀnniskor."

SÄ kan du hjÀlpa till

Warp News Àr en del av Warp Institute, en ideell organisation som jag grundade för nÄgra Är sedan. Det Àr en global community av optimistiska, framtidsinriktade mÀnniskor med en förkÀrlek för teknik.

Vad skulle de kunna göra för att hjÀlpa dig och andra dissidenter och sÀrskilt World Liberty Congress? Det kan vara nÄgot litet eller nÄgot stort.

"Jag tror att förstÄ att stödja det vi gör Àr att stödja frihet. Och om du tror pÄ frihet borde du stödja rörelser som vÄra rörelser. Vi behöver kontakter. Vi behöver tillgÄng. Vi behöver resurser. Vi behöver teknik."

"Om nÄgon av dina lÀsare tÀnker pÄ tekniska förbÀttringar eller tjÀnster som kan ge stöd till prodemokratiska rörelser dÄ kan vi vara bron mellan mÄnga av rörelserna runt om i vÀrlden. Om det i din publik finns mÄnga mÀnniskor som Àr involverade i frÄgor kring teknik och demokrati, skulle vi vilja hÀvda att World Liberty Congress Àr plattform som de kan anvÀnda."

Vill du komma i kontakt med Leopoldo López, hör av dig till mig sÄ mejlar jag ihop er.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.