Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€âš•ïž Vi Ă€r nĂ€ra att utrota polio

đŸ‘©â€âš•ïž Vi Ă€r nĂ€ra att utrota polio

VÀrlden har gjort stora framsteg i kampen mot polio och minskat antalet fall med hundra gÄnger sedan 1980-talet. TvÄ av de tre serotyperna av vilt poliovirus har utrotats. Nya vacciner och förbÀttringar i sanitet och testning kommer att hjÀlpa oss övervinna de sista hindren.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • VĂ€rlden har gjort stora framsteg i kampen mot polio och minskat antalet fall med hundra gĂ„nger sedan 1980-talet.
  • TvĂ„ av de tre serotyperna av vilt poliovirus har utrotats.
  • Nya vacciner och förbĂ€ttringar i sanitet och testning kommer att hjĂ€lpa oss övervinna de sista hindren.

Stora framsteg i kampen mot polio

Vi har kommit lĂ„ngt i kampen mot polio – den smittsamma sjukdomen som tidigare förlamade hundratusentals mĂ€nniskor varje Ă„r, frĂ€mst barn, skriver Our World In Data.

TvÄ av de tre serotyperna (distinkta typer inom en virusart) av vilt poliovirus har redan utrotats. Men tvÄ stora utmaningar ÄterstÄr för att nÄ mÄlet. Den ena Àr att eliminera den sista serotypen av vilt poliovirus. Den andra Àr att begrÀnsa poliovirus som uppkommit ur orala poliovacciner, sÄ kallade vaccinderiverade virus.

Vacciner har hjÀlpt oss minska poliofallen rejÀlt

I början av 1980-talet fanns det cirka 400 000 uppskattade fall Ärligen. Under de senaste Ären har det funnits omkring 4 000. Det Àr en minskning med hundra gÄnger. Miljontals barn har undvikit livslÄng förlamning.

Det har varit möjligt tack vare effektiva vaccinationsinsatser med tvÄ typer av vacciner: inaktiverade poliovacciner (IPV), utvecklade av Jonas Salk 1955, och orala poliovacciner (OPV), utvecklade av Albert Sabin 1961.

Ökad tillgĂ„ngen till rent vatten och sanitet har ocksĂ„ bidragit till att minska spridningen av poliovirus genom förorenat vatten och mat, samt minskat risken för andra infektioner, vilket förhindrar att barn utvecklar immunitet mot polio.

Vi Àr mycket nÀra att utrota alla tre typer av vilt poliovirus

Vilt poliovirus har tre serotyper. De tre serotyperna Àr distinkta typer av poliovirus med proteinstrukturer som skiljer sig tillrÀckligt för att skydd mot en inte skyddar mot de andra.

VÀrlden har utrotat vilt poliovirus serotyper 2 och 3. Det sista fallet av serotyp 2 intrÀffade 1999 i Indien, och WHO förklarade det utrotat 2015. Det sista fallet av erotyp 3 sÄgs 2012 i Nigeria och förklarades utrotat 2019.

Det finns endast tvĂ„ lĂ€nder – Afghanistan och Pakistan – som fortfarande har serotyp 1 kvar. Antalet fall Ă€r mycket lĂ„gt. År 2023 rapporterades endast sex fall av i Afghanistan och ytterligare sex i Pakistan.

De flesta nuvarande fall kommer frÄn vaccinderiverade poliovirus

Även om det absoluta antalet fall Ă€r mycket lĂ€gre Ă€n tidigare, har de flesta fallen nyligen kommit frĂ„n vaccinderiverade poliovirus. Vaccinderiverade poliovirus kan uppstĂ„ frĂ„n det försvagade viruset i det orala poliovaccinet, och har sedan muterat och spridits.

Orala poliovacciner anvÀnds i fattigare lÀnder eftersom de Àr mycket lÀttare att administrera och billigare att tillverka Àn inaktiverade poliovacciner, som mÄste ges genom injektion.

Personer med immunbrister löper högre risk att vaccinet ÄtergÄr eftersom de kan upprÀtthÄlla lÀngre infektioner, vilket ger viruset mer tid att utvecklas.

Hittills har de flesta fallen av vaccinderiverat poliovirus kommit frÄn vaccinderiverat poliovirus av serotyp 2, som kan mutera snabbare Àn andra serotyper.

Nya vacciner kan hjÀlpa till att förhindra ytterligare utbrott

Sedan 2021 har nya orala poliovacciner mot serotyp 2 anvÀnts för att förhindra ytterligare utbrott av vaccinderiverat av serotyp 2. Dessa Àr mycket mer genetiskt stabila Àn det tidigare orala poliovaccinet och mindre benÀgna att mutera. De har redan rullats ut brett och hjÀlpt till att effektivt kontrollera utbrott av vaccinderiverat serotyp 2

Nya orala poliovacciner mot serotyperna 1 och 3 Àr fortfarande under utveckling. Dessutom utvecklas ocksÄ nya typer av inaktiverade poliovacciner. Till exempel kan vissa vacciner administreras genom hudplÄster istÀllet för injektioner. Dessa kan vara billigare, lÀttare att tillhandahÄlla och oförmögna att derivera.

Det Àr nÀra nu!

MÀnskligheten Àr nÀra att slutföra en stor bedrift. Det vi gjort hittills Àr imponerande, men det sista steget Àr kvar.

Du kan bidra, exempelvis genom att köpa poliovaccin via Unicef. Ett paket kostar 205 kronor och innehĂ„ller 105 doser vaccin, vilket ger 35 barn fullgott skydd mot sjukdomen. 

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.