Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

🛰️ NASA kan förutsäga plötsliga torkor. 🌼 Ett periodisk system för blomväxter har skapats. 🚑 Ny indisk trafiksäkerhetsmodell ska rädda liv i fattiga länder. 👨‍🏫 Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev är för dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

💡 Optimistiska nyheter från maj

23 optimistiska nyheter och sju premiumartiklar blev det i maj. Flera med temat demokrati, eftersom det var dags för årets upplaga av Copenhagen Democracy Summit.

En glädjande nyhet var att globalt har demokrati rekordstöd, med 85 procent av alla människor. Men trots är många missnöjda med hur demokratin i deras land fungerar, vilket fick mig att fundera kring att demokratin måste utvecklas.

I Köpenhamn träffade jag Leopoldo López, som bygger en globala allians av demokratiförsvarare, och såg georgiska startupen Vinici (som jag fått äran att vara mentor åt) vinna pris.

Men det har som vanligt hänt massa annat bra. Indiens skogar växer, polio sjunger på sista versen, jorden har nått "peak pollution" och Waymos självkörande taxi kör 50 000 resor i veckan.

Ni hittar alla nyheter och texter i månadssammanfattningen. Dela gärna den med vänner och bekanta. Det livar upp deras tillvaro och är ett jättebra sätt för Warp News att få fler läsare.

📚 Passa på! Sommarrea på AI-bok

Nu vi generös sommarrea på Kentaurens fördel. Ordinarie pris 150 kronor – nu 50 kronor.

🏇 Sista chansen: AI-kurs – Bli en kentaur

Keiron var kentaurernas härförare. Han fick sin uppfostran och utbildning av Apollon och Artemis. Keiron blev en skicklig jägare, musiker, läkare och profet. Han undervisade många grekiska hjältar, inklusive Akilles och Jason.

I vår tid handlar konceptet att bli en kentaur om att dra nytta av samarbetet mellan människa och maskin. Det är inte en fråga om att avgöra om människan överträffar maskinen (AI) eller tvärtom, utan om att utnyttja deras gemensamma styrkor.

Denna kurs är första steget mot att bli en modern tids kentuar.

I Uppsala, 12 juni.
Läs mer och anmäl dig här.

❓ AI-kurs i Lund?

Vi funderar på en AI-kurs i Lund efter sommaren (augusti, troligen). Du kan komma dit som nybörjare på ChatGPT och gå hem med en egen AI-bot.

Om du är intresserad, svara på det här mejlet. (Tack ni som redan svarat!) Inte bindande, men för att vi ska veta om det finns tillräckligt underlag.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

📱 Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

Att driva en startup är svårt. Att driva en startup i Ukraina är brutalt. Men det är vad Tamara Tachynska gör. Med Qela App kan demokratiaktivister och andra communities organisera sig.

Läs på Warp News

💡 23 faktabaserade optimistiska nyheter från maj

🌳 Indiens skogar har ökat stadigt under de senaste 15 åren. 🧒🏿 40% av minskningen i barnadödligheten är tack vare vacciner. 🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla. 🚗 Waymos robotaxi har nått 50 000 betalda resor i veckan. 🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution".

Läs på Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🔭 Webb-teleskopet har upptäckt den tidigaste kända sammansmältningen av svarta hål, "bara" 740 miljoner år efter Big Bang

Ett av de svarta hålen är 50 miljoner gånger mer massivt än solen. Dessa resultat bidrar till att förstå hur massiva svarta hål har påverkat galaxernas utveckling från universums början.

Läs mer på Warp News

🐮 Volta Greentechs nya fodertillskott minskar metanutsläpp från kor - får investering på 32 miljoner kronor

Volta Greentech säkrar 32 miljoner kronor för att utveckla generation två av fodertillskottet Lome. Det nya tillskottet minskar kostnaderna för att reducera växthusgaser med tio gånger. Företaget siktar på en storskalig lansering år 2026.

Läs mer på Warp News

🧠 Fryst hjärnvävnad kan nu återupplivas utan skada - underlättar forskning

Forskare har lyckats frysa och återuppliva hjärnvävnad utan skador. Det kan leda till bättre studier av hjärnans utveckling. Försöken visade att vävnaden behöll sin struktur och funktion efter upptining, även efter att ha varit fryst i 18 månader.

Läs mer på Warp News

🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution" – nu kommer utsläppen bara minska

Världen har sannolikt passerat "peak pollution" för skadliga lokala luftföroreningar. Utsläppen har minskat kraftigt i rikare länder och Kina. Målet är att hjälpa utvecklingsländer att snabbt minska föroreningar utan att hindra deras utveckling.

Läs mer på Warp News

👩‍⚕️ Vi är nära att utrota polio

Världen har gjort stora framsteg i kampen mot polio och minskat antalet fall med hundra gånger sedan 1980-talet. Två av de tre serotyperna av vilt poliovirus har utrotats. Nya vacciner och förbättringar i sanitet och testning kommer att hjälpa oss övervinna de sista hindren.

Läs mer på Warp News


🎙️ AI-föreläsning på er konferens?

Jag visar hur ni kan använda AI för att levla upp er själva eller hela organisationen.

Läs mer på mathiassundin.org.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.