Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

đŸ›°ïž NASA kan förutsĂ€ga plötsliga torkor. đŸŒŒ Ett periodisk system för blomvĂ€xter har skapats. 🚑 Ny indisk trafiksĂ€kerhetsmodell ska rĂ€dda liv i fattiga lĂ€nder. đŸ‘šâ€đŸ« Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev Àr för dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

💡 Optimistiska nyheter frĂ„n maj

23 optimistiska nyheter och sju premiumartiklar blev det i maj. Flera med temat demokrati, eftersom det var dags för Ärets upplaga av Copenhagen Democracy Summit.

En glÀdjande nyhet var att globalt har demokrati rekordstöd, med 85 procent av alla mÀnniskor. Men trots Àr mÄnga missnöjda med hur demokratin i deras land fungerar, vilket fick mig att fundera kring att demokratin mÄste utvecklas.

I Köpenhamn trÀffade jag Leopoldo López, som bygger en globala allians av demokratiförsvarare, och sÄg georgiska startupen Vinici (som jag fÄtt Àran att vara mentor Ät) vinna pris.

Men det har som vanligt hÀnt massa annat bra. Indiens skogar vÀxer, polio sjunger pÄ sista versen, jorden har nÄtt "peak pollution" och Waymos sjÀlvkörande taxi kör 50 000 resor i veckan.

Ni hittar alla nyheter och texter i mÄnadssammanfattningen. Dela gÀrna den med vÀnner och bekanta. Det livar upp deras tillvaro och Àr ett jÀttebra sÀtt för Warp News att fÄ fler lÀsare.

📚 Passa pĂ„! Sommarrea pĂ„ AI-bok

Nu vi generös sommarrea pĂ„ Kentaurens fördel. Ordinarie pris 150 kronor – nu 50 kronor.

🏇 Sista chansen: AI-kurs – Bli en kentaur

Keiron var kentaurernas hÀrförare. Han fick sin uppfostran och utbildning av Apollon och Artemis. Keiron blev en skicklig jÀgare, musiker, lÀkare och profet. Han undervisade mÄnga grekiska hjÀltar, inklusive Akilles och Jason.

I vÄr tid handlar konceptet att bli en kentaur om att dra nytta av samarbetet mellan mÀnniska och maskin. Det Àr inte en frÄga om att avgöra om mÀnniskan övertrÀffar maskinen (AI) eller tvÀrtom, utan om att utnyttja deras gemensamma styrkor.

Denna kurs Àr första steget mot att bli en modern tids kentuar.

I Uppsala, 12 juni.
LÀs mer och anmÀl dig hÀr.

❓ AI-kurs i Lund?

Vi funderar pÄ en AI-kurs i Lund efter sommaren (augusti, troligen). Du kan komma dit som nybörjare pÄ ChatGPT och gÄ hem med en egen AI-bot.

Om du Àr intresserad, svara pÄ det hÀr mejlet. (Tack ni som redan svarat!) Inte bindande, men för att vi ska veta om det finns tillrÀckligt underlag.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

đŸ“± Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

Att driva en startup Àr svÄrt. Att driva en startup i Ukraina Àr brutalt. Men det Àr vad Tamara Tachynska gör. Med Qela App kan demokratiaktivister och andra communities organisera sig.

LÀs pÄ Warp News

💡 23 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n maj

🌳 Indiens skogar har ökat stadigt under de senaste 15 Ă„ren. 🧒🏿 40% av minskningen i barnadödligheten Ă€r tack vare vacciner. đŸ…Ÿïž Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla. 🚗 Waymos robotaxi har nĂ„tt 50 000 betalda resor i veckan. 🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution".

LÀs pÄ Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🔭 Webb-teleskopet har upptĂ€ckt den tidigaste kĂ€nda sammansmĂ€ltningen av svarta hĂ„l, "bara" 740 miljoner Ă„r efter Big Bang

Ett av de svarta hÄlen Àr 50 miljoner gÄnger mer massivt Àn solen. Dessa resultat bidrar till att förstÄ hur massiva svarta hÄl har pÄverkat galaxernas utveckling frÄn universums början.

LÀs mer pÄ Warp News

🐼 Volta Greentechs nya fodertillskott minskar metanutslĂ€pp frĂ„n kor - fĂ„r investering pĂ„ 32 miljoner kronor

Volta Greentech sÀkrar 32 miljoner kronor för att utveckla generation tvÄ av fodertillskottet Lome. Det nya tillskottet minskar kostnaderna för att reducera vÀxthusgaser med tio gÄnger. Företaget siktar pÄ en storskalig lansering Är 2026.

LÀs mer pÄ Warp News

🧠 Fryst hjĂ€rnvĂ€vnad kan nu Ă„terupplivas utan skada - underlĂ€ttar forskning

Forskare har lyckats frysa och Äteruppliva hjÀrnvÀvnad utan skador. Det kan leda till bÀttre studier av hjÀrnans utveckling. Försöken visade att vÀvnaden behöll sin struktur och funktion efter upptining, Àven efter att ha varit fryst i 18 mÄnader.

LÀs mer pÄ Warp News

🏭 Planeten har förmodligen passerat "peak pollution" – nu kommer utslĂ€ppen bara minska

VÀrlden har sannolikt passerat "peak pollution" för skadliga lokala luftföroreningar. UtslÀppen har minskat kraftigt i rikare lÀnder och Kina. MÄlet Àr att hjÀlpa utvecklingslÀnder att snabbt minska föroreningar utan att hindra deras utveckling.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘©â€âš•ïž Vi Ă€r nĂ€ra att utrota polio

VÀrlden har gjort stora framsteg i kampen mot polio och minskat antalet fall med hundra gÄnger sedan 1980-talet. TvÄ av de tre serotyperna av vilt poliovirus har utrotats. Nya vacciner och förbÀttringar i sanitet och testning kommer att hjÀlpa oss övervinna de sista hindren.

LÀs mer pÄ Warp News


đŸŽ™ïž AI-förelĂ€sning pĂ„ er konferens?

Jag visar hur ni kan anvÀnda AI för att levla upp er sjÀlva eller hela organisationen.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.