Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Fryst hjĂ€rnvĂ€vnad kan nu Ă„terupplivas utan skada - underlĂ€ttar forskning

🧠 Fryst hjĂ€rnvĂ€vnad kan nu Ă„terupplivas utan skada - underlĂ€ttar forskning

Forskare har lyckats frysa och Äteruppliva hjÀrnvÀvnad utan skador. Det kan leda till bÀttre studier av hjÀrnans utveckling. Försöken visade att vÀvnaden behöll sin struktur och funktion efter upptining, Àven efter att ha varit fryst i 18 mÄnader.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har lyckats frysa och Ă„teruppliva hjĂ€rnvĂ€vnad utan skador.
  • Det kan leda till bĂ€ttre studier av hjĂ€rnans utveckling.
  • Försöken visade att vĂ€vnaden behöll sin struktur och funktion efter upptining, Ă€ven efter att ha varit fryst i 18 mĂ„nader.

FörbÀttrad metod för frysning av hjÀrnvÀvnad

Forskare har utvecklat en ny metod för att frysa och Äteruppliva mÀnsklig hjÀrnvÀvnad utan att den förlorar sin funktion, skriver New Scientist.

Forskarna anvÀnde mÀnskliga embryonala stamceller för att odla sjÀlvorganiserande hjÀrnprover, sÄ kallade organoider, i tre veckor. Under denna period utvecklades nervceller och neurala stamceller som kan bli olika funktionella hjÀrnceller. Dessa organoider, med en genomsnittlig diameter pÄ 4 millimeter, placerades sedan i olika kemiska föreningar sÄsom sockerarter och antifrysmedel för att undersöka vilka som bÀst skyddade hjÀrncellerna under frysning och upptining.

Efter att ha förvarat organoiderna i flytande kvÀve i minst 24 timmar, tinade forskarna upp dem och undersökte celldöd och tillvÀxt av neuriter, nervcellernas "grenar", under de följande tvÄ veckorna. Kombinationen av kemiska föreningar som gav minst celldöd och mest tillvÀxt var en blandning kallad MEDY, bestÄende av metylcellulosa, etylenglykol, DMSO och Y27632. Forskarna tror att MEDY pÄverkar en vÀg som annars leder till programmerad celldöd.

Upp till 18 mÄnader

De genomförde en rad experiment med organoider som var mellan 28 och över 100 dagar gamla. Organiderna placerades i MEDY före frysning, vanligtvis i 48 timmar, och tinades sedan upp. DÀrefter observerades deras tillvÀxt i laboratoriet i upp till 150 dagar efter upptining. De upptinade organoiderna visade sig ha en liknande utseende, tillvÀxt och funktion som organoider av samma Älder som aldrig frysts, Àven de som varit frysta i MEDY i 18 mÄnader.

Forskarna testade Àven MEDY pÄ hjÀrnvÀvnad frÄn en 9 mÄnader gammal flicka med epilepsi. Efter frysning och upptining behöll vÀvnaden sin struktur och fortsatte att vara aktiv i en laboratoriekultur i minst tvÄ veckor.

Betydelse för framtida forskning

Att kunna frysa mÀnsklig hjÀrnvÀvnad kan leda till bÀttre studier av hjÀrnans utveckling för hÀlsoforskning, sÀger Roman Bauer vid University of Surrey i Storbritannien.

João Pedro Magalhães vid University of Birmingham i Storbritannien, Àr imponerad över att metoden framgÄngsrikt förhindrade celldöd och bevarade funktionen. Med mer forskning och anvÀndning av större vÀvnader kan detta arbete en dag leda till möjligheten att frysa hela hjÀrnor, sÀger Magalhães.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.