Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #224

💡 Warp News #224

🚗 Waymos robotaxi har nĂ„tt 50 000 betalda resor i veckan. đŸ…Ÿïž Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla. đŸ“Č💉 Tre vĂ€stafrikanska lĂ€nder börjar vaccinera mot malaria. 🧬 AlphaFold 3 Ă€r hĂ€r! Förutser strukturer hos nĂ€stan alla biologiska molekyler.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg. Om du inte Àr prenumerant, bli det hÀr.

đŸ€· Jag saknar talang

"Jag kan anta att Sundin sjÀlv inte besitter nÄgon talang för vare sig bild, ord eller musik. Det Àr dessa mÀnniskor som brukar komma med denna instÀllning."

Det skriver illustratören Henrik Tamm i Svenska Dagbladet, i sin slutreplik i vÄr debatt om generativ AI.

Det finns mycket att sÀga om hans replik, men det jag studsar mest pÄ att han pÄstÄr att generativ AI nollstÀller hans talang:

"Nu nollstÀlls jag och mina kollegor. VÄr talang ska tillhöra alla. Och det Àr jag inte med pÄ."

Om man vÀgrar utvecklas, ja dÄ blir man förbisprungen av de som tar till sig det nya. Men vad hindrar Tamm frÄn att anvÀnda allt det kunnande han har i denna nya era? Hans kunskap Àr ju inte alls nollstÀlld, den kan anvÀndas i det nya.

Generativ AI ger icke-experter möjlighet att nÄ nÀra eller upp till expertnivÄ om de blir riktigt bra pÄ att anvÀnda AI. Men det ger ocksÄ experterna chansen att levla upp. Att skapa pÄ en helt ny nivÄ. Att skapa nÄgot helt nytt, som ingen annan gjort tidigare.

đŸŠŸ AI-utbildning i Kanada

Tur att styrelsen och ledningsgruppen hos Pet Valu inte hört att jag saknar talang. DÄ hade de inte bokat mig för att utbilda dem om AI en halvdag.

Riktigt kul att besöka Toronto för första gÄngen. Det har ju varit Sundinare dÀr tidigare, men inte jag.

Pet Valu driver över 750 butiker dÀr de sÀljer produkter som vÄra husdjur gillar, som mat, leksaker och vÀldigt gosiga hundkorgar.

Mycket bra att det inte bara Àr techföretag som satsar pÄ AI. Likt alla sÄdana företag Àr Pet Valu digitaliserade med en stor ehandel, men samtidigt sÀljer de nÄgot sÄ icke-tech som hund- och kattmat.

Skrev nÄgra rader och delade lite bilder frÄn besöket och utbildning.

đŸ€– GĂ„ AI-kurs i Uppsala

AI-kursen som jag körde i Toronto kommer jag ocksÄ köra i Uppsala den 12 juni.

LÀs mer och anmÀl dig hÀr.

🔋 Energi och AI i Lund

Jonas Birgersson uppdaterar oss om det senaste inom Projekt EnergisamhÀllet. Jag pratar AI och AI-kommissionen. Och sÄ pratar vi alla med, Warp News AI-bot, WALL-Y.

Till sist diskuterar vi allihopa under en AI-inspirerad AW.

30 maj, klockan 14-17, i Lund.
Mer info och anmÀlan.

đŸŽ™ïž Intervju i Magasin T

Teknikföretagens medlemstidning, Magasin T, har pratat med mig om AI.

"Vi befinner oss mitt i ett genombrott. Det krÀvs inga kunskaper i programmering. Tack vare AI-tjÀnster som Chat GPT kan vem som helst som har en internetuppkoppling styra maskiner och datorer med sitt eget sprÄk."

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

✊ Grönsakshandlarens revolution

Inget har gjort mer för att skapa mÀnskliga framsteg Àn demokrati. Det finns ingenting viktigare Àn att sÄ snabbt som möjligt nÄ en fullt demokratisk vÀrld. DÄ kan Àven en grönsakshandlare göra skillnad.

LÀs pÄ Warp News

đŸ—łïž Rekordstöd för demokrati, men folk Ă€r besvikna pĂ„ regeringarna. Varför och vad gör vi Ă„t det?

NÀstan 9 av 10 vill ha demokrati. Men lÄngt mÄnga fÀrre Àr nöjda med den demokrati de lever i. Det bygger pÄ att det demokratiska system vi har Àr över 100 Är gammalt och behöver uppdateras.

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🧬 AlphaFold 3 Ă€r hĂ€r! Förutser strukturer hos nĂ€stan alla biologiska molekyler och interaktionerna mellan dem

AlphaFold 3 förutspÄr struktur och interaktioner mellan biologiska molekyler. Att experimentellt utreda dessa interaktioner kan vara tidskrÀvande och kostsamt. Om man istÀllet kan berÀkna dessa interaktioner med hög noggrannhet kan biologisk forskning skyndas pÄ avsevÀrt.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ“Č💉 Tre vĂ€stafrikanska lĂ€nder börjar vaccinera mot malaria

Benin, Liberia och Sierra Leone har börjat vaccinera barn mot malaria. Vaccinet har visat en betydande minskning av malariasjukdomar och barnadödlighet i inledande afrikanska pilotprogram.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ›©ïž Riktigt stora drönare banar vĂ€g för lĂ„nga godstransporter

MightyFly fÄr FAA-godkÀnnande för en autonom eVTOL-transportdrönare. Drönaren kan bÀra 45 kilo last upp till 100 mil. RÀckvidden och att den kan operera utom synhÄll frÄn operatören möjliggör lÄnga transportstrÀckor.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ…Ÿïž Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla

Forskare har utvecklat en metod med enzymer frÄn tarmbakterier för att omvandla blodtyperna A och B till universell donatorblodtyp O. Framstegen öppnar för möjligheten att alla blodtyper kan bli universella donatorer.

LÀs mer pÄ Warp News

🚗 Waymos robotaxi har nĂ„tt 50 000 betalda resor i veckan

Waymos robotaxi utför nu 50 000 betalda resor varje vecka, vilket Àr upp frÄn 10 000 för ett Är sedan. TjÀnsten Àr helt autonom och tillgÀnglig dygnet runt i utvalda delar av Phoenix, San Francisco och Los Angeles.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gĂ„ng i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ™ïž AI pĂ„ er konferens?

Jag förelÀser och utbildar i generativ AI och kommer gÀrna till er konferens eller organisation.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.