Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #224

💡 Warp News #224

🚗 Waymos robotaxi har nått 50 000 betalda resor i veckan. 🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla. 📲💉 Tre västafrikanska länder börjar vaccinera mot malaria. 🧬 AlphaFold 3 är här! Förutser strukturer hos nästan alla biologiska molekyler.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

🤷 Jag saknar talang

"Jag kan anta att Sundin själv inte besitter någon talang för vare sig bild, ord eller musik. Det är dessa människor som brukar komma med denna inställning."

Det skriver illustratören Henrik Tamm i Svenska Dagbladet, i sin slutreplik i vår debatt om generativ AI.

Det finns mycket att säga om hans replik, men det jag studsar mest på att han påstår att generativ AI nollställer hans talang:

"Nu nollställs jag och mina kollegor. Vår talang ska tillhöra alla. Och det är jag inte med på."

Om man vägrar utvecklas, ja då blir man förbisprungen av de som tar till sig det nya. Men vad hindrar Tamm från att använda allt det kunnande han har i denna nya era? Hans kunskap är ju inte alls nollställd, den kan användas i det nya.

Generativ AI ger icke-experter möjlighet att nå nära eller upp till expertnivå om de blir riktigt bra på att använda AI. Men det ger också experterna chansen att levla upp. Att skapa på en helt ny nivå. Att skapa något helt nytt, som ingen annan gjort tidigare.

🦾 AI-utbildning i Kanada

Tur att styrelsen och ledningsgruppen hos Pet Valu inte hört att jag saknar talang. Då hade de inte bokat mig för att utbilda dem om AI en halvdag.

Riktigt kul att besöka Toronto för första gången. Det har ju varit Sundinare där tidigare, men inte jag.

Pet Valu driver över 750 butiker där de säljer produkter som våra husdjur gillar, som mat, leksaker och väldigt gosiga hundkorgar.

Mycket bra att det inte bara är techföretag som satsar på AI. Likt alla sådana företag är Pet Valu digitaliserade med en stor ehandel, men samtidigt säljer de något så icke-tech som hund- och kattmat.

Skrev några rader och delade lite bilder från besöket och utbildning.

🤖 Gå AI-kurs i Uppsala

AI-kursen som jag körde i Toronto kommer jag också köra i Uppsala den 12 juni.

Läs mer och anmäl dig här.

🔋 Energi och AI i Lund

Jonas Birgersson uppdaterar oss om det senaste inom Projekt Energisamhället. Jag pratar AI och AI-kommissionen. Och så pratar vi alla med, Warp News AI-bot, WALL-Y.

Till sist diskuterar vi allihopa under en AI-inspirerad AW.

30 maj, klockan 14-17, i Lund.
Mer info och anmälan.

🎙️ Intervju i Magasin T

Teknikföretagens medlemstidning, Magasin T, har pratat med mig om AI.

"Vi befinner oss mitt i ett genombrott. Det krävs inga kunskaper i programmering. Tack vare AI-tjänster som Chat GPT kan vem som helst som har en internetuppkoppling styra maskiner och datorer med sitt eget språk."

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

✊ Grönsakshandlarens revolution

Inget har gjort mer för att skapa mänskliga framsteg än demokrati. Det finns ingenting viktigare än att så snabbt som möjligt nå en fullt demokratisk värld. Då kan även en grönsakshandlare göra skillnad.

Läs på Warp News

🗳️ Rekordstöd för demokrati, men folk är besvikna på regeringarna. Varför och vad gör vi åt det?

Nästan 9 av 10 vill ha demokrati. Men långt många färre är nöjda med den demokrati de lever i. Det bygger på att det demokratiska system vi har är över 100 år gammalt och behöver uppdateras.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🧬 AlphaFold 3 är här! Förutser strukturer hos nästan alla biologiska molekyler och interaktionerna mellan dem

AlphaFold 3 förutspår struktur och interaktioner mellan biologiska molekyler. Att experimentellt utreda dessa interaktioner kan vara tidskrävande och kostsamt. Om man istället kan beräkna dessa interaktioner med hög noggrannhet kan biologisk forskning skyndas på avsevärt.

Läs mer på Warp News

📲💉 Tre västafrikanska länder börjar vaccinera mot malaria

Benin, Liberia och Sierra Leone har börjat vaccinera barn mot malaria. Vaccinet har visat en betydande minskning av malariasjukdomar och barnadödlighet i inledande afrikanska pilotprogram.

Läs mer på Warp News

🛩️ Riktigt stora drönare banar väg för långa godstransporter

MightyFly får FAA-godkännande för en autonom eVTOL-transportdrönare. Drönaren kan bära 45 kilo last upp till 100 mil. Räckvidden och att den kan operera utom synhåll från operatören möjliggör långa transportsträckor.

Läs mer på Warp News

🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla

Forskare har utvecklat en metod med enzymer från tarmbakterier för att omvandla blodtyperna A och B till universell donatorblodtyp O. Framstegen öppnar för möjligheten att alla blodtyper kan bli universella donatorer.

Läs mer på Warp News

🚗 Waymos robotaxi har nått 50 000 betalda resor i veckan

Waymos robotaxi utför nu 50 000 betalda resor varje vecka, vilket är upp från 10 000 för ett år sedan. Tjänsten är helt autonom och tillgänglig dygnet runt i utvalda delar av Phoenix, San Francisco och Los Angeles.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ AI på er konferens?

Jag föreläser och utbildar i generativ AI och kommer gärna till er konferens eller organisation.

Läs mer på mathiassundin.org


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.