Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla

🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla

Forskare har utvecklat en metod med enzymer från tarmbakterier för att omvandla blodtyperna A och B till universell donatorblodtyp O. Framstegen öppnar för möjligheten att alla blodtyper kan bli universella donatorer.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har utvecklat en metod med enzymer från tarmbakterier för att omvandla blodtyperna A och B till universell donatorblodtyp O.
  • Enzymbehandlingen har i tester visat upp till 96 procent kompatibilitet, vilket kan öka säkerheten vid blodtransfusioner.
  • Denna teknik kan lindra globala blodbrister och förbättra möjligheterna för organtransplantationer.

Nytt enzymatiskt angreppssätt

Med en teknik baserad på enzymer från tarmbakterien Akkermansia muciniphila, har forskare vid Lunds universitet och Danmarks tekniska universitet gjort betydande framsteg mot att skapa universellt kompatibelt blod, skriver The Economist.

Denna bakterie, som naturligt förekommer i magtarmkanalen och livnär sig på dess slem, producerar enzymer som effektivt kan modifiera blodcellernas ytantigener.

Den nya metoden involverar användning av en specialanpassad mix av enzymer som inte bara tar bort A- och B-antigenen från röda blodkroppar, men också deras sockerförlängningar, vilka tidigare inte adresserats av konventionella metoder.

Detta har i tester visat sig dramatiskt öka kompatibiliteten vid blodtransfusioner. Exempelvis, behandlade B-typ blodceller uppvisade 91 till 96 procent negativa reaktioner, vilket indikerar en hög grad av kompatibilitet, jämfört med endast 80 procent för tidigare tekniker.

Utmaningar och framtida potential

Trots framstegen återstår utmaningar, särskilt för A-typ blod där behandlingen bara uppnådde cirka 50 procent negativa resultat. Forskarna är dock optimistiska om att ytterligare förbättringar av enzymcocktailen kan öka effektiviteten. Dessutom, eftersom Rh-antigener inte påverkas av denna enzymbehandling, krävs ytterligare forskning för att hantera denna dimension av blodkompatibilitet.

Tekniken har potential att radikalt förändra hanteringen av blodtransfusioner och organtransplantationer, speciellt i länder med stora blodbrister och en åldrande befolkning. Framstegen öppnar för möjligheten att alla blodtyper kan bli universella donatorer, vilket skulle kunna avsevärt minska väntetider och komplikationer i akuta medicinska situationer.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.