Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 AlphaFold 3 Ă€r hĂ€r! Förutser strukturer hos nĂ€stan alla biologiska molekyler och interaktionerna mellan dem

🧬 AlphaFold 3 Ă€r hĂ€r! Förutser strukturer hos nĂ€stan alla biologiska molekyler och interaktionerna mellan dem

AlphaFold 3 förutspÄr struktur och interaktioner mellan biologiska molekyler. Att experimentellt utreda dessa interaktioner kan vara tidskrÀvande och kostsamt. Om man istÀllet kan berÀkna dessa interaktioner med hög noggrannhet kan biologisk forskning skyndas pÄ avsevÀrt.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • AlphaFold 3 Ă€r utvecklad av Google DeepMind för att förutspĂ„ struktur och interaktioner mellan biologiska molekyler.
  • Att experimentellt utreda dessa interaktioner kan vara tidskrĂ€vande och kostsamt. Om man istĂ€llet kan berĂ€kna dessa interaktioner med hög noggrannhet kan biologisk forskning skyndas pĂ„ avsevĂ€rt.
  • Modellen visar en förbĂ€ttring i noggrannhet med 50 procent jĂ€mfört med tidigare metoder och Ă€r tillgĂ€nglig för icke-kommersiell forskning genom AlphaFold Server.

AlphaFold 3 klarar inte bara protein utan Àven molekyler

Google DeepMind lanserade sin första version av AlphaFold 2018, ett system designat för att förutsÀga proteinstrukturer. Detta system tog hem segern i en prestigefylld global tÀvling för proteinstrukturprediktion. Med efterföljaren, AlphaFold 2, som slÀpptes 2020, uppnÄddes betydande förbÀttringar i precisionen av dessa strukturprediktioner jÀmfört med den ursprungliga modellen.

AlphaFold 3 tar teknologin ytterligare ett steg genom att inte bara förutsÀga strukturerna hos nÀstan alla biologiska molekyler utan ocksÄ genom att modellera deras inbördes interaktioner. Tidigare har forskare utvecklat specialanpassade berÀkningsmetoder för specifika typer av molekylÀra interaktioner, men AlphaFold 3 Àr det första systemet som kan förutsÀga interaktioner mellan nÀstan alla sorters molekyler med högsta möjliga prestanda.

“Biologi Ă€r ett dynamiskt system och du mĂ„ste förstĂ„ hur biologins egenskaper framtrĂ€der genom interaktioner mellan olika molekyler i cellen. Du kan tĂ€nka pĂ„ AlphaFold 3 som vĂ„rt första stora steg mot det," sĂ€ger Demis Hassabis, vd för Google DeepMind, till Time.

De funktioner och egenskaper som molekyler har i biologiska system beror ofta pÄ deras interaktioner med andra molekyler. Att experimentellt utreda dessa interaktioner kan vara tidskrÀvande och kostsamt. Om man istÀllet kan berÀkna dessa interaktioner med hög noggrannhet kan biologisk forskning skyndas pÄ avsevÀrt.

Till exempel kan forskare, om de identifierar en molekyl som binder till en specifik plats pÄ ett protein och tror att denna molekyl skulle kunna vara en effektiv lÀkemedelskandidat, anvÀnda berÀkningssystem som AlphaFold 3 för att evaluera potentiella lÀkemedelsmolekyler.

Modellens kÀrna bestÄr av en förbÀttrad version av Evoformer-modulen, en djupinlÀrningsarkitektur som Àr grundlÀggande för AlphaFold 2:s effektivitet. I AlphaFold 3 anvÀnder man ett diffusionnÀtverk, vilket startar med en molnliknande samling atomer och gradvis konvergerar mot den slutliga och mest exakta molekylstrukturen. Detta tillvÀgagÄngssÀtt har lett till Ätminstone en 50 procent förbÀttring av noggrannheten i förutsÀgelser av interaktioner mellan proteiner och andra molekyltyper jÀmfört med befintliga metoder. För vissa kategorier av interaktioner har noggrannheten till och med fördubblats.

AlphaFold Server – ett gratis forskningsverktyg

AlphaFold Server Àr en forskningsplattform som erbjuder kostnadsfri tillgÄng till AlphaFold 3:s förmÄgor för icke-kommersiella ÀndamÄl. Plattformen Àr designad för att vara anvÀndarvÀnlig och tillgÀnglig för biologer och forskare utan krav pÄ omfattande berÀkningsresurser eller djupgÄende kunskaper inom maskininlÀrning.

Forskare kan med nÄgra fÄ klick anvÀnda servern för att generera prediktioner av strukturer som inkluderar proteiner, DNA, RNA samt ett urval av ligander, joner och kemiska modifieringar. Detta gör det möjligt för forskare att formulera nya hypoteser och pÄskynda deras experimentella arbete, vilket ökar takten i vetenskaplig innovation och upptÀckter.

“AlphaFold fortsĂ€tter att bli bĂ€ttre och alltmer relevant för biologiska undersökningar,” sade Paul Nurse, en Nobelprisbelönad genetikern.

🧬 FrĂ„n spel till vetenskapligt genombrott - historien om AlphaFold
Historien om datorer som tÀvlar mot mÀnniskor Àr lÄng och vÀcker ofta enorm uppmÀrksamhet. Men vad Àr det bra för? Vad betyder det om en dator kan vinna i schack, Go eller Starcraft? Vi fick svaret nÀr AlphaFold löste en 50-Ärig utmaning inom biologi.
đŸ§« Ett ofattbart genombrott – som nĂ€stan ingen hört talas om
I nÀstan femtio Är har en av biologins stora utmaningar gÀckat oss mÀnniskor. Att förstÄ hur protein ser ut, vilket hjÀlper till att fÄ fram lÀkemedel och spara liv. SÄ plötsligt, förra Äret, knÀckte en AI gÄtan. Men det visade sig bara vara början pÄ nÄgot Ànnu större.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.