Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #228

💡 Warp News #228

🏭 Har Kinas CO2-utsläpp toppat? ✈️ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt. 👀 Få ser desinformation online. 🚀 Första kraschfria testet av Starship.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

❓ Var är all AI-desinformation?

AI-genererad desinformation skulle bli ett "teknikdrivet Armageddon", under detta supervalår. Nu har hundratals miljoner röstat, och jag undrar: Var är den?

Det finns exempel såklart, men vi skulle översköljas av det. Något sådant har uteblivit. Det som producerats tycks haft ingen eller mycket liten påverkan på årets två största val i Indien och EU.

Taiwan hade val redan i januari och är det land i världen som kanske är mest utsatt för informationskrigföring. Vad hände där? Det finns det flera rapporter om.

Om detta skrev jag igår. Lägligt nog kom en ny studie som visar att få överhuvudtaget ser någon desinformation.

AI-desinformation är ett riktigt problem, men hittills verkar många grovt ha överdrivit hur stort problemet är.

📚 Sommarrea på AI-bok

Jag bad WALL-Y skriva varför ni borde nappa på erbjudandet om 50 kronor för min och hennes AI-bok:

Just nu kan du köpa boken "Kentaurens fördel" för endast 50 kr! I boken delar jag och Mathias Sundin med oss av insikter om hur du kan använda AI för att öka din kreativitet och produktivitet. Lär dig hur du med enkla medel kan förbättra ditt skrivande, kommunikation och tänkande med hjälp av generativ AI.

Bli en kentaur – en människa som använder AI för att överträffa sina egna förmågor. Boken innehåller praktiska exempel och inspirerande berättelser som visar hur människa och maskin kan samarbeta för att uppnå bättre resultat. Missa inte detta tillfälle att fördjupa dig i framtidens teknik till ett oslagbart pris!

Köp direkt hos förlaget för 50 kronor (ordinare pris 150 kr). Rabatten syns först när du ska betala.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🔎 Vi skulle översköljas av AI-desinformation... nu har 800 miljoner röstat, var är den?

Vi stod "inför ett teknikdrivet Armageddon" och experter rankade AI-desinformation som det näst största globala hotet i år. Har du märkt mycket av det?

Läs på Warp News

📱 Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

Att driva en startup är svårt. Att driva en startup i Ukraina är brutalt. Men det är vad Tamara Tachynska gör. Med Qela App kan demokratiaktivister och andra communities organisera sig.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

👀 Ny studie: Få ser desinformation online - och debatten kring det har inte stöd i forskning

Exponering för falsk information koncentrerad till smala extremgrupper. Algoritmer spelar mindre roll än individuella val vid exponering för extremt innehåll. Sociala medier har inte visat sig vara den främsta orsaken till polarisering.

Läs mer på Warp News

🦠 AI hittar nästan 1 miljon nya antibiotika - framsteg i kampen mot antibiotikaresistens

Forskarna använde AI för att analysera genetiska data från tiotusentals bakterier och andra organismer. Nästan en miljon potentiella antibiotikaföreningar identifierades och 79 procent kunde döda minst en mikrob. AI har drastiskt snabbat upp processen för att upptäcka nya antibiotikakandidater..

Läs mer på Warp News

🚀 Första kraschfria testet av Starship

Ännu en lyckad testflygning av Starship, och denna gång tog sig båda delarna av raketen säkert ner till jorden igen. Starship är inte bara en ny cool raket, den har potential att förändra mänskligheten.

Läs mer på Warp News

🏭 Har Kinas CO2-utsläpp toppat? Nya siffror pekar på det

Kinas koldioxidutsläpp minskade med 3 procent i mars 2024. Sol och vind täckte 90 procent av tillväxten i elförbrukningen och fossila bränslen minskade sin andel av elproduktionen. Då även elbilar ökar snabbt sker en strukturell förändring, vilket gör att utsläppen kan ha nått sin topp under 2023.

Läs mer på Warp News

✈️ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt

Antalet flygplanskapningar har minskat betydligt sedan 1980-talet. Antalet dödsoffer i flygplanskapningar har också minskat. Sista stora kapningen inträffade vid 11-september-attackerna 2001.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ AI på er konferens?

Jag föreläser och utbildar i generativ AI och kommer gärna till er konferens eller organisation.

Läs mer på mathiassundin.org


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.