Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #186

💡 Warp News #186

🔥 Färre bränder i elbilar jämfört med fossilbilar. 💉 Stort steg framåt i kampen mot malaria: 18 miljoner vaccindoser. 🦾 OpenAI siktar på att lösa AI-anpassning inom fyra år. 🚗 Rekordjuli för elbilar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

🚗 Iskalla elbilsrekord

Följetongen med elbilarna fortsätter. Branschorganisationen, nyhetsmedierna och ett gäng på Twitter hävdar varje månad att det är kris för elbilsförsäljningen, trots att det sex av sju månader slagits nya elbilsrekord.

Så här har Mobility Sweden kommenterat månadssiffrorna: Tillbakagång (januari), kall (februari), iskall (mars), kallare (april), iskall (maj), iskall (juni) – och iskall (juli).

Under denna iskalla period har nyregisteringarna ökat med 33 procent, jämfört med samma period året innan. I juli ökade elbilarna med 39 procent.

Mobilty Sweden är en branschorganisation. Deras jobb är att bidra till ökad försäljning för sina medlemmar, bilhandlarna och bilföretagen. Självklart vänder och vrider de på siffrorna för att visa att den bortagna elbilsbonusen har slagit hårt och försöka få tillbaka den.

När en bonus tas bort och bilar blir dyrare kommer det säljas färre bilar, än det skulle gjort om bonusen fanns kvar. Ökningen av elbilar kunde varit ännu större. Men det är inte samma sak som att "elbilsförsäljningen tappar rejäl fart", som TT skrev förra månaden.

Problemet uppstår när nyhetsmedia okritiskt hakar på och rätt av köper, eller till och med förstärker, budskapet om en tvärnit, iskall marknad och minskad försäljning.


Så ett litet tips.

Det är inte lätt att hinna med i AI-utvecklingen. Jag gillar nyhetsbrevet The Rundown. Seriöst och lätt att överblicka det senaste som har hänt.


Nu är vi tillbaka i vanligt tempo. Nyheter varje dag på warpnews.se och nyhetsbrev varje onsdag.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🚢 Hur en låda och en lastbilschaufför gjorde världen mindre och världsekonomin större

Att lasta ett mellanstort fartyg med löst gods kostade 5,86 dollar per ton år 1956. Använde man istället containrar för godset sjönk kostnaden till 16 cent. Detta genombrott kom att dramatisk förändra världen under halvan av 1900-talet.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🌧️ Solpaneler? Nej, REGNpaneler

Regndroppar kan bli en källa till ren, förnybar energi. En ny design efterliknar solpaneler och ökar effektiviteten vid insamling av regnenergi.

Läs mer på Warp News

🔥 Färre bränder i elbilar jämfört med fossilbilar (i världens elbilstätaste land)

"Elbilar brinner sällan, och i mycket mindre utsträckning än bensin- och dieselbilar", säger Kjetil Solberg vid norska Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Läs mer på Warp News

💉 Stort steg framåt i kampen mot malaria: 18 miljoner vaccindoser till 12 afrikanska länder

Under de senaste tre åren har malaria dödat färre barn, tack vare världens första malariavaccin. Nu ska 12 afrikanska länder få 18 miljoner doser av vaccinet.

Läs mer på Warp News

🦾 OpenAI siktar på att lösa AI-anpassning inom fyra år

OpenAI bildar ett team för att anpassa superintelligent AI med mänskliga värderingar. Och företaget dedikerar 20 procent av OpenAI:s datorkraft till det.

Läs mer på Warp News

🚗 Rekordjuli för elbilar – iskallt säger branschen (som vanligt)

Branschorganisationen upprepar sitt mantra: Iskallt på elbilsmarknaden. Samtidigt slår nyregistreringen av elbilar rekord, igen.

Läs mer på Warp News


✉️ Få en dos faktabaserad, gratis, optimism en gång i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.