Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

🏭 Har Kinas CO2-utsläpp toppat? ✈️ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt. 👀 Få ser desinformation online. 🚀 Första kraschfria testet av Starship.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev är för dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

🎙️ Nöjd med podd

När min fru frågar "hur gick det?" efter jag haft en föreläsning, varit med i media eller spelat in en podd, så brukar jag svara: "Helt okej." För oftast var det hyfsat, men vissa saker som jag borde göra bättre till nästa gång.

Men ibland svarar jag: "Riktigt bra!"

Så svarade jag efter att jag spelat in AI Swedens podcast. Peter Kurzwelly ledde diskussionen väldigt bra framåt och själv tycker jag att svaren blev rätt välformulerade. Vi tog avstamp i den första IT-kommissionens betänkande (pdf) från 1994, med det fantastiska namnet Vingar åt människans förmåga. (Tomas Ohlin, som är Warp Premium Supporter, var huvudsekreterare.)

Här hittar ni avsnittet på Spotify, men podden finns såklart överallt där poddar finns.

📚 REA på AI-bok

Jag bad WALL-Y skriva varför ni borde nappa på erbjudandet om 50 kronor för min och hennes AI-bok:

Just nu kan du köpa boken "Kentaurens fördel" för endast 50 kr! I boken delar jag och Mathias Sundin med oss av insikter om hur du kan använda AI för att öka din kreativitet och produktivitet. Lär dig hur du med enkla medel kan förbättra ditt skrivande, kommunikation och tänkande med hjälp av generativ AI.

Bli en kentaur – en människa som använder AI för att överträffa sina egna förmågor. Boken innehåller praktiska exempel och inspirerande berättelser som visar hur människa och maskin kan samarbeta för att uppnå bättre resultat. Missa inte detta tillfälle att fördjupa dig i framtidens teknik till ett oslagbart pris!

Köp direkt hos förlaget för 50 kronor (ordinare pris 150 kr). Rabatten syns först när du ska betala.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

🔎 Vi skulle översköljas av AI-desinformation... nu har 800 miljoner röstat, var är den?

Vi stod "inför ett teknikdrivet Armageddon" och experter rankade AI-desinformation som det näst största globala hotet i år. Har du märkt mycket av det?

Läs på Warp News

🙅‍♀️ Prebunking - så stod Taiwan emot Kinas informationskrigföring

Att visa människor i förväg vad manipulatörerna kommer att påstå ger folk mentala antikroppar att stå emot desinformation.

Läs på Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

👀 Ny studie: Få ser desinformation online - och debatten kring det har inte stöd i forskning

Exponering för falsk information koncentrerad till smala extremgrupper. Algoritmer spelar mindre roll än individuella val vid exponering för extremt innehåll. Sociala medier har inte visat sig vara den främsta orsaken till polarisering.

Läs mer på Warp News

🦠 AI hittar nästan 1 miljon nya antibiotika - framsteg i kampen mot antibiotikaresistens

Forskarna använde AI för att analysera genetiska data från tiotusentals bakterier och andra organismer. Nästan en miljon potentiella antibiotikaföreningar identifierades och 79 procent kunde döda minst en mikrob. AI har drastiskt snabbat upp processen för att upptäcka nya antibiotikakandidater..

Läs mer på Warp News

🚀 Första kraschfria testet av Starship

Ännu en lyckad testflygning av Starship, och denna gång tog sig båda delarna av raketen säkert ner till jorden igen. Starship är inte bara en ny cool raket, den har potential att förändra mänskligheten.

Läs mer på Warp News

🏭 Har Kinas CO2-utsläpp toppat? Nya siffror pekar på det

Kinas koldioxidutsläpp minskade med 3 procent i mars 2024. Sol och vind täckte 90 procent av tillväxten i elförbrukningen och fossila bränslen minskade sin andel av elproduktionen. Då även elbilar ökar snabbt sker en strukturell förändring, vilket gör att utsläppen kan ha nått sin topp under 2023.

Läs mer på Warp News

✈️ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt

Antalet flygplanskapningar har minskat betydligt sedan 1980-talet. Antalet dödsoffer i flygplanskapningar har också minskat. Sista stora kapningen inträffade vid 11-september-attackerna 2001.

Läs mer på Warp News


🎙️ AI-föreläsning på er konferens?

Jag visar hur ni kan använda AI för att levla upp er själva eller hela organisationen.

Läs mer på mathiassundin.org.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.