Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Den nya rymdkapplöpningen Ă€r det bĂ€sta som kan hĂ€nda jorden

💬 Den nya rymdkapplöpningen Ă€r det bĂ€sta som kan hĂ€nda jorden

Den nya rymdkapplöpningen, med företag som SpaceX, Virgin Galactic och Blue Origin i spetsen, Àr tillsammans med resan till Mars vÄr rÀddning. Warp News chefredaktör Magnus Aschan förklarar varför.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

“Jag tror i grund och botten framtiden Ă€r mycket mer spĂ€nnande och intressant om vi Ă€r en rymdfarande civilisation och ett multiplanetĂ€rt slĂ€kte Ă€n om vi inte Ă€r det.”, sĂ€ger multimiljardĂ€ren.

Han lÀgger till "Du vill bli inspirerad av saker. Du vill vakna pÄ morgonen och tÀnka 'framtiden kommer att bli fantastisk'. Och det Àr det hÀr det handlar om att vara en rymdfarande civilisation. Det handlar om att tro pÄ framtiden och tÀnka att framtiden kommer att bli bÀttre Àn det förflutna. Och jag kan inte tÀnka mig nÄgot mer spÀnnande Àn att fÀrdas dÀr ute och vara bland stjÀrnorna."

Detta, som sÀgs frÄn scen hösten 2017 hade antingen ignorerats eller förlöjligats om det inte kom frÄn grundaren av bÄde Tesla och SpaceX: Elon Musk. Trots konkurrens frÄn bÄde Amazons Jeff Bezos och Virgins Richard Branson Àr han fortfarande affischnamn nummer ett för den nya rymdkapplöpningen och mÀnniskans ambition att resa till och kolonisera Mars.

Rymdkapplöpningen – resan Ă€r mĂ„let

Den nya rymdkapplöningen, med företag som SpaceX, Virgin Galactic och Blue Origin i spetsen, Àr tillsammans med resan till Mars vÄr rÀddning.

Elon Musk har rÀtt, den ökar vÄr möjlighet att överleva som slÀkte vÀsentligt, till och med om vi inte ens kommer fram.

Är det nĂ„gon gĂ„ng i vĂ€rldshistorien det finns fog för ordsprĂ„ket Ă€r det nu: resan Ă€r mĂ„let.

Med i princip samma teknik som anvÀndes vid den rymdkapplöpning som skedde i slutet av 60- och början av 70-talet skulle det kosta ungefÀr 10 miljarder dollar att transportera en person till Mars. Det kostnaden Àr nu pÄ vÀg att pressas ner till 200 000 dollar genom att ÄteranvÀnda rymdfarkoster och raketer, en revolution för rymdindustrin.

Transporter och kommunikation via rymden

Den kraftigt minskade kostnaden för uppskjutningar har gjort det möjligt för SpaceX att, med hjÀlp av satelliter, bygga en internettjÀnst med global tÀckning: Starlink.

Billiga uppskjutningar innebÀr ocksÄ en revolution för satellit-industrin i stort vilket gör att vi kan förstÄ, upptÀcka och i nÀsta steg motverka allt frÄn skogsbrÀnder till malariautbrott.

Starlink, en global internettjÀnst baserad pÄ satelliter, hade inte varit möjlig utan den nya rymdkapplöpningen. Bild: SpaceX

Möjligheterna till forskning i rymden öppnas upp för en hel vÀrld. Vi har redan haft enorm, och ofta ovÀntad, nytta av rymdforskningen.

❓ Har du koll pĂ„ vilka uppfinningar som började anvĂ€ndas i rymden, men sen fick enorm spridning pĂ„ jorden? Testa dina kunskaper i vĂ„rt quiz!

VÄra transporter gÄr in i en ny fas i historien, eller vad sÀgs om att Äka frÄn Tokyo till New York pÄ 25 minuter? SpaceX planerar att Àven anvÀnda sina rymdfarkoster för resor pÄ jorden vilket kommer att göra att vi kan förflytta oss snabbare Àn nÄgonsin.

Resan till den röda planeten Àr bra för den blÄa

Vi gÄr ocksÄ in i en era av rymdturism. Blue Origin och Virgin Galactic Àr nu vÀldigt nÀra att ge allmÀnheten möjlighet att göra kortare rymdfÀrder dÀr du kan se jorden frÄn ovan.

Det finns ocksÄ en uppsjö olika initiativ till rymdhotell. MÄnga astronauter vittnar om den djupa insikt de fÄtt av att se jorden frÄn rymden, vacker och skör. Jag tror och hoppas att det kommer att leda till ett fundamentalt skifte i instÀllningen till vÄr planet och miljö.

BÄde fÀrden till den röda planeten och vistelsen dÀr kommer att ske i ett slutet kretslopp. Slit-och-slÀng-mentaliteten frÄn vÄr blÄa planet mÄste lÀmnas till historien, den Àr inte hÄllbar vare sig hÀr eller dÀr. Men Mars-fÀrden stÀller frÄgan pÄ sin spets och tvingar fram lösningar som vi Àven kan anvÀnda hÀr pÄ jorden.

För nÀr vi vÀl lyckas bygga ett fungerande kretslopp i ett slutet skrov i rymdens vakuum, kan vi enkelt Äterskapa det hÀr.

Paradoxalt nog kan vÄr fÀrd till en annan planet alltsÄ rÀdda den vi redan har.

Resan till den röda planeten Àr bra för den blÄa.

Ett gigantiskt fredsprojekt

SpaceX fokuserar pÄ transporten, dit och hem, men för att lyckas med denna ultimata utmaning krÀvs att mÀnsklighetens skarpaste hjÀrnor samarbetar över nationsgrÀnser mellan det privata och offentliga.

Den internationella rymdstationen ISS Àr ett stort fredsprojekt, dÀr amerikaner, ryssar, japaner och kineser samarbetar med européer och mÀngder av andra nationaliteter. Marsprojektet kommer att bli ofantligt mycket större och mer krÀvande, det största fredsprojekt mÀnniskan skÄdat.

Resan till Mars Àr den gemensamma utmaning som svetsar oss samman i ambitionen att sÀkra vÄr överlevnad som slÀkte, Àven om vi inte ens nÄr fram.

🚀 Nu kan du köpa biljett till Sveriges största rymdkonferens
Den 19:e september öppnar portarna till Sveriges största rymdkonferens pÄ nÀstan 40 Är: Warp Space Summit. Nu kan du boka biljett för att delta digitalt och, förhoppningsvis, Àven fysiskt i Linköping.
💡 Optimist’s Edge: SĂ„ lite mĂ„ste du mĂ„nadsspara för att Ă„ka till rymden om 10 Ă„r
90% procent tror att de aldrig har rÄd att Äka till rymden. Det Àr fel. Sju av tio har rÄd med det inom tio Är, om de börjar spara nu. SÄ hÀr mycket mÄste du mÄnadsspara.
🚀 Rymdresor kommer kosta 20 000 kronor
Att resa till rymden kostar idag flera hundra miljoner kronor, men inom ett par Ärtionden kan det vara sÄ billigt som 20 000 kronor. Utvecklingen Àr i full gÄng.
🚀 Företag kommer vara avgörande för att befolka rymden
Företag kommer inte vara skurkarna i rymden, som den i övrigt excellenta tv-serien Mars, pÄstÄr. IstÀllet kommer det vara privata intressen som tar ledningen i att göra mÀnniskan multiplanetÀr.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.