Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Företag kommer vara avgörande för att befolka rymden

🚀 Företag kommer vara avgörande för att befolka rymden

Företag kommer inte vara skurkarna i rymden, som den i övrigt excellenta tv-serien Mars, pÄstÄr. IstÀllet kommer det vara privata intressen som tar ledningen i att göra mÀnniskan multiplanetÀr.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I de senaste sÀsongen av National Geographics serie Mars anlÀnder ett företag till den röda planeten. I första sÀsongen sÄg vi mÀnsklighetens första kliv ut pÄ planeten och dÀrefter en kamp för att verkligen fÄ fotfÀste och etablera en bas dÀr. Det var en riktigt bra sÀsong, mycket inspirerande och baserad pÄ vetenskapliga fakta, inte Hollywood-fakta.

Mars - sÀsong ett. Kan beskÄdas pÄ Netflix.

SÀsong tvÄ utspelar sig fem Är senare, Är 2042, och nu Àr inte missionen frÄn den internationella rymdstyrelsen ensamma lÀngre. Ett företag vid namn Lukrom har anlÀnt, och man hör redan pÄ namnet att de Àr onda.

De Àr bara dÀr för att tjÀna snabba pengar och struntar i miljön och vetenskapliga framsteg, de vill bara borra, borra, borra sÄ snabbt som möjligt.

Serien Mars Àr delvis fiktion, delvis dokumentÀr. Fiktion frÄn Är 2042 blandas med intervjuer och reportage frÄn idag och i denna sÀsong fokuserar man pÄ mÀnniskor som bland annat försöker stoppa oljeborrningar i kÀnsliga omrÄden pÄ jorden.

Mars - sÀsong tvÄ.

Naturligtvis finns det företag som överutnyttjar resurser, slÀpper ut kemikalier och beter sig som skurkar i största allmÀnhet. De ska fördömas och lagföras. Att ett sÄdant företag skulle vara nummer tvÄ pÄ Mars med syfte att tjÀna massa pengar Àr helt orealistiskt.

Åka till Mars kommer vara dyrt lĂ€nge. Att Ă„ka dit för att borra upp naturresurser kommer inte vara lönsamt förutom med en mycket lĂ„ng tidshorisont, vilket motsĂ€ger hela scenariot i Mars att de Ă€r superstressade att nĂ„ resultat snabbt.

Privata företag leder nu rymdutvecklingen

Det Àr nu SpaceX som leder utvecklingen mot mÀnniskans framtid pÄ Mars. Blue Origin, uppbackade av Jeff Bezos Amazon-pengar, utvecklar raketer bÄde för rymdturism men ocksÄ för större launcher. Bezos mÄl Àr att bidra till att bygga infrastrukturen i rymden, precis som andra byggde vÀgar, postverk, FedEx och internet som gjorde det möjligt för honom att starta Amazon.

Warp Institute stödjer Beyond Atlas, som gör det dramatiskt billigare att utforska asteroider. DÀr det finns nÀstan obegrÀnsat med naturresurser för att bygga saker i rymden. Det Àr dyrt och onödigt att bygga pÄ jorden och skjuta upp i rymden, nÀr allt finns pÄ plats för att bygga direkt i rymden.

Investeringarna i rymdindustrin skjuter i höjden (höhö) och vi behöver allt detta privata kapital för att verkligen accelerera utvecklingen. Vi behöver ocksÄ de galna entreprenörerna, alla tusentals idéer och olika tillvÀgagÄngssÀtt. Staterna tog ett stort ansvar för att ta oss ut i rymden, och kommer spela en viktig roll mÄnga Är framöver. Men utan privata insatser kommer rymdutvecklingen inte nÄ den skala som gör det möjligt för miljarder mÀnniskor att bo ute i solsystemet.

Med rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA pÄ 60-talet tog mÀnskligheten nÀrvaro i rymden ett giant leap framÄt. Men 1972 var senaste gÄngen vi var pÄ mÄnen och sedan dess har ingen mÀnniska varit utanför lÄg omloppsbana runt jorden. För att vi slutade försöka.

Det Àr förstÄeligt, för USA spenderade enorma summor pÄ sitt rymdprogram. Men just dÀrför behöver vi privata företag dÀr vi alla kan engagera oss för att fortsÀtta driva utvecklingen framÄt. I samarbete med nationerna, men dÀr de i mÄnga fall agerar stöd, inte alltid tar ledningen.

Ett privat företag kommer vara först till Mars

Det blir sannolikt ett privat företag eller privat initiativ som först tar oss till Mars. SÀkert kommer oseriösa aktörer ocksÄ finnas i rymden, men de kommer inte vara ledningen och inte vara i majoritet. TvÀrtom.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.