Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ”„ Storleken pĂ„ vĂ€rldens brĂ€nder har minskat med 25 procent

đŸ”„ Storleken pĂ„ vĂ€rldens brĂ€nder har minskat med 25 procent

Mellan 2003 och 2019 minskade storleken pÄ vÀrldens brÀnder med 25 procent, enligt NASA.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Att försöka kontrollera elden Àr ett mÄl som Àr lika gammalt som mÀnskligheten. Men att systematiskt övervaka eldhÀrdar pÄ global skala Àr en relativt ny företeelse. FrÄn att ha anvÀnt oss av utkikstorn pÄ bergstoppar och flygplan har vi sedan nÄgra decennier satelliter som övervakar vÀrldens brÀnder och vÄra data Àr dÀrmed nu bÄde mer detaljerade och omfattande Àn nÄgonsin tidigare.

Mest information om vÀrldens brÀnder Àr sÄledes nÄgot amerikanska rymdorganisationen NASA har och de kan visa att storleken pÄ vÀrldens brÀnder minskade med 25 procent mellan 2003 och 2019.

Data som visar denna positiva utveckling Àr frÄn instrumentet MODIS, som stÄr för Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, pÄ NASA:s Terra-satellit.

PÄ den mest eldhÀrjade kontinenten, Afrika, minskade storleken pÄ brÀnderna mellan 2003 och 2015 med 700000 kvadratkilometer. Det motsvarar ytan av delstaten Texas.

1:a december 2014 till 31:a augusti 2015. Bild frÄn NASA.

Rubriker och löpsedlar i media kan fÄ en att tro att brÀnderna globalt ökar i omfattning i vÀrlden, vilket alltsÄ inte stÀmmer. DÀremot har vissa omrÄden sett brÀnder av ökad intensitet, ofta nÀra bebyggelse, som i östra Australien och pÄ USA:s vÀstkust.

TvÀrtemot vad vissa medier kan fÄ oss att tro Àr det heller inte ekonomisk tillvÀxt som Àr orsaken till brÀnderna. BrÀnderna minskar pÄ grund av utveckling och urbanisering. Det hÀr beror pÄ att mÀngden land som konverteras till jordbruksmark minskar, inte ökar, vilket drivs av effektivare jordbruk dÀr marken bearbetas med maskiner och inte eld.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.