Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Ingen AI-paus, men domedagsretoriken har fĂ„tt fĂ€ste

💡 Arge optimistens funderingar: Ingen AI-paus, men domedagsretoriken har fĂ„tt fĂ€ste

Domedagsretoriken har fÄtt fÀste pÄ högsta nivÄ, och riskerar att skada mÀnsklighetens framtid.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

đŸ€– Sex mĂ„nader efter brevet om AI-pausen

För lite drygt sex mÄnader sedan skrev ett stort antal personer under det öppna brev som uppmanade till en sex mÄnaders paus för AI-utvecklingen.

NÄgon paus blev det inte. TvÀrtom hÀnder det vÀldigt mycket inom AI-omrÄdet. AI bidrar nu till att skapa nya proteiner, förutspÄr genetiska sjukdomar, hjÀlper oss att prata med djur, fÄ bÀttre vÀderprognoser, upptÀcker ny antibiotika, rÀddar korallrev och experimenterar fram nya material. Tidig forskning visar ocksÄ att ChatGPT hjÀlper oss att jobba snabbare och med högre kvalité.

Bara för att nÀmna lite av det som hÀnt.

Inget av detta hade hÀnt om vi pausat AI. Efter sex mÄnader hade det inte heller bara hoppat igÄng igen. Det skulle bli stor osÀkerhet kring AIs framtid, kommer det ens vara tillÄtet? Forskning inom omrÄdet skulle bli lidande, finanseringen minska och entreprenörer bli osÀkra om de kan satsa.

Domedagsretoriken har fÄtt fÀste

FÄ av de som skrev under det öppna brevet trodde nog att det skulle bli en paus. Inte heller verkar sÀrskilt mÄnga av dem tro pÄ att AI kommer leda till mÀnsklighetens utplÄning. IstÀllet ville de fÄ till en debatt om farorna med AI. Det har de fÄtt, men mer Àn nÄgot annat har de lyckats fÄ in AI-domedagen i finrummen.

Ordföranden i EU-kommissionen, Ursula van der Leyen, sa i sitt State of the Union-tal följande:

”Att minska risken för utrotning pĂ„ grund av AI bör vara en global prioritet jĂ€mte andra samhĂ€llsrisker sĂ„som pandemier och kĂ€rnvapenkrig.”

Max Tegmark, initiativtagaren bakom det öppna brevet, jublar pÄ Twitter: Ursula dropped the E-bomb! E som i Existential risk.

I Wall Street Journal Àr han nöjd över att fantasi... förlÄt, teorierna om AI-utrotning nu tas pÄ allvar.

För det var ju det huvudsakliga syftet med det öppna brevet.

"Jag tror nÀmligen att den artificiella intelligens som vi försöker bygga antagligen kommer utplÄna hela mÀnskligheten ganska snart," sa han i sitt sommarprat. Inga om och men, ingen om en risk, han Àr övertygad om att vi alla kommer dö AI-döden. Det Àr ju sjÀlva defintionen av en domedagsprofet.

MÄlet Àr inte en paus, det Àr ett stopp

Jag tror inte Max Tegmarks mĂ„l Ă€r en paus. Han vill ha ett stopp. Är man övertygad om att AI Ă€r sĂ„ farligt att det kommer utplĂ„na mĂ€nskligheten mĂ„ste det rimligen stoppas. Han bedriver en smart kampanj. Steg för steg knuffar han E-bomben framĂ„t.

Det Àr dags att vi mobiliserar mot detta. Fokusera debatten pÄ de verkliga problem med AI (scams med hjÀlp av generativ AI Àr en lÄg hÀngande frukt för kriminella, till exempel) och framförallt pÄ nyttorna. För att stoppa klimatförÀndringarna behöver vi all hjÀlp vi kan fÄ. Och det Àr brÄttom. AI Àr det perfekta verktyget i det arbetet.

TÀnk om Max Tegmark & co övertygar Ursula van der Leyen och Joe Biden att kraftigt bromsa AI. TÀnk pÄ alla stora nyttor för mÀnskligheten som vi dÄ inte kommer fÄ se.

Artificiell intelligens kan vara mÀnsklighetens hittills bÀsta tekniska innovation. Den fÄr inte stoppas av en domedagsprofet.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Intressant

💡 Tack för den, Bing

ChatGPT som kan se och prata rullas nu ut till betalande anvÀndare. Jag har inte fÄtt det Àn, men det finns redan gratis via Bing.

Jag tog en bild pÄ vÄr skohylla och bad Bing att gissa hur mÄnga som bor i hushÄllet.

Bing svarade:

Baserat pÄ bilden skulle jag gissa att det bor minst fyra personer i det hÀr huset.

Fel, vi Àr tre personer, men med tanke pÄ mÀngden skor kan man ju förlÄta det. Men den hÀr kommentaren kommer jag aldrig förlÄta:

Skorna Àr inte sÀrskilt organiserade eller prydliga, vilket antyder att personerna som bor i det hÀr huset Àr upptagna eller har olika vanor att stÀlla undan sina skor. NÄgra av skorna Àr prydligt ordnade pÄ hyllan, medan andra Àr utspridda pÄ golvet framför hyllan.

De som Ă€r “prydligt ordnade” Ă€r min frus skor, de som Ă€r “utspridda pĂ„ golvet” Ă€r mina. Jag kommer aldrig anvĂ€nda Bing igen.

Fler fascinerande exempel

En snubbe pÄ X samlat tio exempel pÄ olika saker seende ChatGPT klarar. HÀr Àr nÄgra av dem.

I'm entertained.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.