Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Du och en AI kan hjälpa till att rädda korallrev

🐠 Du och en AI kan hjälpa till att rädda korallrev

Lyssna i några sekunder och hjälp till att identifiera fiskljud. Det kommer att hjälpa till att träna en AI och återställa revens hälsa.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

Google samarbetar med marinbiologer och har skapat "Calling in our Corals". En AI-driven plattform som gör det möjligt för alla med en internetanslutning att bidra till bevarandet av korallrev över hela världen, skriver Axios.

Du kan lyssna i några sekunder och hjälpa till att identifiera fiskljud. Detta kommer att hjälpa till att träna AI:n att i framtiden identifiera ljuden själv. Det bygger också upp ett bibliotek av ljud som kan spelas upp i korallrevet, vilket ökar aktiviteten och revets hälsa.

Korallrev hotas

Korallrev står inför flera utmaningar, inklusive klimatförändringar, föroreningar, överfiske och sjukdomar. När dessa känsliga ekosystem försämras, blir de tysta, förlorar sin förmåga att attrahera marint liv och orsakar en nedåtgående spiral.

Hur "Calling in our Corals" fungerar

Under de senaste tre åren har initiativet installerat vattenoptimerade mikrofoner i tio korallrev i USA, Australien, Indonesien, Egypten, Panama, Sverige och Filippinerna och spelat in ljud från marint liv.

Mikrofon i ett korallrev. Foto: Google

Dessa inspelningar är nu en del av en spelifierad plattform där användare kan lyssna och hjälpa till att identifiera ljuden de hör.

Klicka när du hör en firre.

Lyssna på biologisk mångfald för korallåterväxt

Marinekologen Mary Oluremi Shodipo förklarar att ett friskt rev har mer varierade ljud, vilket lockar unga fiskar och korallarver att återbefolka området. Forskning har visat att uppspelning av dessa ljud i skadade livsmiljöer kan bidra till att regenerera nedbrutna korallekosystem.

AI och dataannotation

Google Arts & Culture's Global Lead for Sustainability, Clare Brooks, säger att nästa fas innebär att träna en AI-modell för att påskynda granskningen av revljud.

Detta kommer att göra det möjligt för forskare att fokusera på ekologi istället för dataannotation och i slutändan hjälpa till att övervaka och skydda korallrev mer effektivt.

Att rädda korallrev, ett klick i taget

Eftersom korallrev är ett av de mest sköra ekosystemen på jorden och hälften av dem redan är förlorade, är räddandet av dessa ekosystem av största vikt.

Genom att använda denna innovativa plattform kan hundratusentals människor hjälpa till att bevara skönheten och den biologiska mångfalden i korallrev för framtida generationer.

Lägg tre minuter på att lära dig hur man identifierar fiskljud och hjälp sedan till att rädda korallrev. Det är ganska roligt - och meningsfullt.

Calling in Our Corals - Google Arts & Culture
In just three minutes help marine biologists attempt to bring life back into coral reefs.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.