Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Du och en AI kan hjĂ€lpa till att rĂ€dda korallrev

🐠 Du och en AI kan hjĂ€lpa till att rĂ€dda korallrev

Lyssna i nÄgra sekunder och hjÀlp till att identifiera fiskljud. Det kommer att hjÀlpa till att trÀna en AI och ÄterstÀlla revens hÀlsa.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

Google samarbetar med marinbiologer och har skapat "Calling in our Corals". En AI-driven plattform som gör det möjligt för alla med en internetanslutning att bidra till bevarandet av korallrev över hela vÀrlden, skriver Axios.

Du kan lyssna i nÄgra sekunder och hjÀlpa till att identifiera fiskljud. Detta kommer att hjÀlpa till att trÀna AI:n att i framtiden identifiera ljuden sjÀlv. Det bygger ocksÄ upp ett bibliotek av ljud som kan spelas upp i korallrevet, vilket ökar aktiviteten och revets hÀlsa.

Korallrev hotas

Korallrev stÄr inför flera utmaningar, inklusive klimatförÀndringar, föroreningar, överfiske och sjukdomar. NÀr dessa kÀnsliga ekosystem försÀmras, blir de tysta, förlorar sin förmÄga att attrahera marint liv och orsakar en nedÄtgÄende spiral.

Hur "Calling in our Corals" fungerar

Under de senaste tre Ären har initiativet installerat vattenoptimerade mikrofoner i tio korallrev i USA, Australien, Indonesien, Egypten, Panama, Sverige och Filippinerna och spelat in ljud frÄn marint liv.

Mikrofon i ett korallrev. Foto: Google

Dessa inspelningar Àr nu en del av en spelifierad plattform dÀr anvÀndare kan lyssna och hjÀlpa till att identifiera ljuden de hör.

Klicka nÀr du hör en firre.

Lyssna pÄ biologisk mÄngfald för korallÄtervÀxt

Marinekologen Mary Oluremi Shodipo förklarar att ett friskt rev har mer varierade ljud, vilket lockar unga fiskar och korallarver att Äterbefolka omrÄdet. Forskning har visat att uppspelning av dessa ljud i skadade livsmiljöer kan bidra till att regenerera nedbrutna korallekosystem.

AI och dataannotation

Google Arts & Culture's Global Lead for Sustainability, Clare Brooks, sÀger att nÀsta fas innebÀr att trÀna en AI-modell för att pÄskynda granskningen av revljud.

Detta kommer att göra det möjligt för forskare att fokusera pÄ ekologi istÀllet för dataannotation och i slutÀndan hjÀlpa till att övervaka och skydda korallrev mer effektivt.

Att rÀdda korallrev, ett klick i taget

Eftersom korallrev Àr ett av de mest sköra ekosystemen pÄ jorden och hÀlften av dem redan Àr förlorade, Àr rÀddandet av dessa ekosystem av största vikt.

Genom att anvÀnda denna innovativa plattform kan hundratusentals mÀnniskor hjÀlpa till att bevara skönheten och den biologiska mÄngfalden i korallrev för framtida generationer.

LÀgg tre minuter pÄ att lÀra dig hur man identifierar fiskljud och hjÀlp sedan till att rÀdda korallrev. Det Àr ganska roligt - och meningsfullt.

Calling in Our Corals - Google Arts & Culture
In just three minutes help marine biologists attempt to bring life back into coral reefs.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.