Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ AI-labb experimenterar fram nya material 24/7

đŸŠŸ AI-labb experimenterar fram nya material 24/7

Ett automatiserat system arbetar kontinuerligt, dag och natt, för att producera nya material med potential att förbÀttra batterier, brÀnsleceller och supraledare.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Materials Project vid Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) har förutspÄtt över 150 000 nya material som kan revolutionera batterielektroder, katalysatorer och andra enheter.

Dock har forskare över hela vÀrlden bara kunnat framstÀlla en brÄkdel av dessa för testning, vilket lÀmnar tusentals outforskade.

Gerbrand Ceder, en materialforskare vid LBNL, kallar syntesen för en flaskhals.

A-Lab anvÀnder en kombination av artificiell intelligens (AI) och robotik för att dramatiskt öka takten pÄ materialsyntes, vilket banar vÀg för snabbare upptÀckter och innovationer.

A-Labs AI-drivna metod

Ceder och hans kollegor tacklar denna flaskhals med AI-drivna robotar.

A-Labs AI-system föreslÄr ett syntesrecept för ett önskat material, som sedan iterativt förfinas medan robotar skapar fysiska prover.

A-Lab framstÀller cirka 100 gÄnger fler nya material per dag Àn vad mÀnskliga forskare klarar av.

0:00
/

AI-drivna labb blir allt vanligare

AI-drivna robotlabb blir allt populÀrare inom lÀkemedelsindustrin och akademiska materiallabb. De flesta av dessa satsningar fokuserar dock pÄ flytande föregÄngsföreningar som Àr enklare att blanda och bearbeta.

Syntes av fasta material Àr mer utmanande och involverar fasta pulver, olika lösningsmedel samt experimenterande med vÀrme, torktid och andra faktorer.

Minskar klyftan mellan förutsÀgelse och syntes

A-Labs AI-drivna metod börjar med en trolig syntesmetod baserat pÄ dess förstÄelse av kemi. Det dirigerar robotarmar att vÀlja mellan nÀstan 200 olika pulverartade utgÄngsmaterial och efter att ha blandat dessa portionerar robotarna blandningen i smÀltdegel. AI bestÀmmer sedan bakningstid, temperatur och andra parametrar.

De framstÀllda materialen analyseras och resultaten matas tillbaka in i Materials Project-databasen. Om resultatet inte Àr som förvÀntat, itererar AI reaktionsförhÄllandena och börjar om.

Marilyn Sargent/Berkeley Lab

Snabbar pÄ upptÀckter av material

PÄ bara nÄgra mÄnader har A-Lab producerat över 40 mÄlmaterial och uppnÄtt cirka 70 procent av sina syntesmÄl.

"Jag har skapat fler nya föreningar under de senaste 6 veckorna Àn under hela min karriÀr", sÀger Gerbrand Ceder.

LBNL:s AI-materiallabb kan snart fÄ sÀllskap, eftersom forskare frÄn Samsung Advanced Institute of Technology ocksÄ rapporterat att de sÀtter upp ett datorstyrt robotlabb för att söka efter nya elektroniska material.

Framtiden för materialforskning

NÀr AI-drivna materiallabb som A-Lab fortsÀtter att utvecklas kommer forskare att kunna syntetisera och testa nya material i en mycket snabbare takt.

Denna ökade hastighet kommer troligen att leda till snabbare tekniska framsteg och en högre sannolikhet för ovÀntade upptÀckter.

Materialforskningens framtid förÀndras tack vare kombinationen av AI och robotik.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

đŸŠŸ Kommentar om arbetet med denna text

Utvecklingen av WALL-Y Àr ett pÄgÄende arbete som vi tar med er lÀsare pÄ.

Jag delar inte exakta promptar (instruktioner) hÀr utan kommer samla det till egna artiklar. Jag gÄr inte heller igenom allt i arbetet med denna specifika text, utan lyfter fram nÄgra saker.

Jag bad WALL-Y att anvÀnda kortare snarare Àn lÀngre meningar och att texten skulle vara lÀtt att förstÄ för en lekman. Jag Àr inte sÀker pÄ att det hade nÄgon större effekt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.