Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👨‍🚀 Den första kommersiella rymdpromenaden kan bli verklighet i år

👨‍🚀 Den första kommersiella rymdpromenaden kan bli verklighet i år

Huvudmannen bakom Inspiration4 har tillkännagett ett privat rymdprogram med målet att genomföra den första kommersiella rymdvandringen.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Framstegen inom bemannade rymdresor fortsätter att hopas, med stor tonvikt på rymdturismsektorn. För mindre än ett år sedan tävlade Richard Branson och Jeff Bezos om att vara pionjärer inom rymdturismen. Vi har tidigare skrivit om att Yusaku Maezawa kan bli den första rymdturisten som flyger runt månen 2023.

Vi har även rapporterat om uppdraget Inspiration4, den första privata omloppsflygningen. Den 14 februari tillkännagav Jared Isaacman, hjärnan bakom initiativet, programmet Polaris som är tänkt att bestå av upp till tre flygningar. Den första av dessa färder går under namnet Polaris Dawn. Syftet är att det ska ske "tidigast fjärde kvartalet 2022" och även detta uppdraget är avsett att sätta avtryck. Högst på agendan står förstås den första kommersiella rymdpromenaden.

Polaris Dawn-uppdragets uppdragsmärke. Bild: Polaris Dawn

Även om flygningen är kommersiell bör den inte avfärdas som ren turism, eftersom besättningen också kommer att bedriva forskning. Rymdpromenaden ska inte heller ses som en ren adrenalinkick, utan är ett test för SpaceX:s nya rymddräkter för aktiviteter utanför farkosten (EVA). Dräkterna i fråga är tänkta att vara en språngbräda för de som kommer att användas på månen och mars: dräkter avsedda att tillverkas i tusental.

Det är dock inte den enda anmärkningsvärda aspekten av detta uppdrag. Uppdraget kommer att utföras från en av SpaceX Dragon-kapslar som skjuts upp med en Falcon 9 och kommer att uppnå den högsta omloppsbana någonsin, vilket är själva gränsen för rymdfarkostens prestanda.

Utöver det kommer besättningen som sagt att bedriva forskning för att se hur långvariga rymdfärder påverkar människokroppen. Forskning som inte bara är viktig för resor till Mars och ännu mer avlägsna destinationer, utan också mycket sannolikt kommer att gynna livet på jorden. Besättningen kommer också bli den första som använder Starlinks laserbaserade kommunikationssystem.

🧬 Elonkoden - så tänker Musk
Mycket har sagts och skrivits om hur Elon Musk tänker och verkar, men trots det har en central del försummats. Det finns två delar av Elonkoden, men bara en del har uppmärksamhet. Här dyker vi ner i den andra delen.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.