Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👹‍🚀 Den första kommersiella rymdpromenaden kan bli verklighet i Ă„r

👹‍🚀 Den första kommersiella rymdpromenaden kan bli verklighet i Ă„r

Huvudmannen bakom Inspiration4 har tillkÀnnagett ett privat rymdprogram med mÄlet att genomföra den första kommersiella rymdvandringen.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Framstegen inom bemannade rymdresor fortsÀtter att hopas, med stor tonvikt pÄ rymdturismsektorn. För mindre Àn ett Är sedan tÀvlade Richard Branson och Jeff Bezos om att vara pionjÀrer inom rymdturismen. Vi har tidigare skrivit om att Yusaku Maezawa kan bli den första rymdturisten som flyger runt mÄnen 2023.

Vi har Àven rapporterat om uppdraget Inspiration4, den första privata omloppsflygningen. Den 14 februari tillkÀnnagav Jared Isaacman, hjÀrnan bakom initiativet, programmet Polaris som Àr tÀnkt att bestÄ av upp till tre flygningar. Den första av dessa fÀrder gÄr under namnet Polaris Dawn. Syftet Àr att det ska ske "tidigast fjÀrde kvartalet 2022" och Àven detta uppdraget Àr avsett att sÀtta avtryck. Högst pÄ agendan stÄr förstÄs den första kommersiella rymdpromenaden.

Polaris Dawn-uppdragets uppdragsmÀrke. Bild: Polaris Dawn

Även om flygningen Ă€r kommersiell bör den inte avfĂ€rdas som ren turism, eftersom besĂ€ttningen ocksĂ„ kommer att bedriva forskning. Rymdpromenaden ska inte heller ses som en ren adrenalinkick, utan Ă€r ett test för SpaceX:s nya rymddrĂ€kter för aktiviteter utanför farkosten (EVA). DrĂ€kterna i frĂ„ga Ă€r tĂ€nkta att vara en sprĂ„ngbrĂ€da för de som kommer att anvĂ€ndas pĂ„ mĂ„nen och mars: drĂ€kter avsedda att tillverkas i tusental.

Det Àr dock inte den enda anmÀrkningsvÀrda aspekten av detta uppdrag. Uppdraget kommer att utföras frÄn en av SpaceX Dragon-kapslar som skjuts upp med en Falcon 9 och kommer att uppnÄ den högsta omloppsbana nÄgonsin, vilket Àr sjÀlva grÀnsen för rymdfarkostens prestanda.

Utöver det kommer besÀttningen som sagt att bedriva forskning för att se hur lÄngvariga rymdfÀrder pÄverkar mÀnniskokroppen. Forskning som inte bara Àr viktig för resor till Mars och Ànnu mer avlÀgsna destinationer, utan ocksÄ mycket sannolikt kommer att gynna livet pÄ jorden. BesÀttningen kommer ocksÄ bli den första som anvÀnder Starlinks laserbaserade kommunikationssystem.

🧬 Elonkoden - sĂ„ tĂ€nker Musk
Mycket har sagts och skrivits om hur Elon Musk tÀnker och verkar, men trots det har en central del försummats. Det finns tvÄ delar av Elonkoden, men bara en del har uppmÀrksamhet. HÀr dyker vi ner i den andra delen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.