Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Jeff Bezos rymdfĂ€rd slĂ„r rekord

🚀 Jeff Bezos rymdfĂ€rd slĂ„r rekord

Vi rapporterade nyligen om hur Richard Branson Ă€ndrade Virgin Galactics testschema för att slĂ„ Jeff Bezos om att komma först till rymden. Även om Bezos inte var först i rymden var Blue Origin's flygning imponerande i sig.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln


Den 20 juli kl 9:12 startade New Shepard frÄn Blue Origin's uppskjutningsplats i West Texas. Raketen nÄdde en höjd av 107 kilometer innan den sköt ut fallskÀrmar och sjönk tillbaka till jorden, medan boosterstadiet framgÄngsrikt Ästadkom en landning. Flygningen, som varade i 10 minuter, slog Bransons resa i termer av avstÄnd frÄn jordytan med 23 kilometer.

De fyra passagerarna ombord var Blue Origin-grundaren Jeff Bezos, hans bror Mark, Wally Funk och Oliver Daemen. Daemen, en hollÀndsk tonÄring, hade lagt ett vinnande bud pÄ resan pÄ en online-auktion. I sjÀlva verkat hade han vunnit en plats pÄ den andra kommersiella flygningen, men den faktiska auktionsvinnaren hade en schemalÀggningskonflikt och kommer dÀrmed att Äka med pÄ en senare rymdresa. Vid 18 Ärs Älder Àr Daemen den yngsta personen som har Äkt till rymden och ocksÄ Blue Origins första kommersiella passagerare.

Denna flygning var anmÀrkningsvÀrd pÄ flera olika sÀtt. Passagerarna var de
allra första att resa ombord pÄ New Shepard. Tidigare uppskjutningar har endast gjorts med livlös last. Blue Origin har för avsikt att genomföra ytterligare tvÄ bemannade och en obemannade uppskjutning i Är.

New Shepard

Blue Origins farkost heter New Shepard, efter Alan Shepard som var den första amerikanen i rymden. Till skillnad frÄn sin primÀra konkurrent, Virgin Galactics rymdfarkost SpaceShip2 som avfyras ifrÄn luften, Àr New Shepard en ganska konventionell raket bestÄende av en kapsel för besÀttningen och ett raketsteg, kallat "Propulsion Module". Farkosten Àr framtagen för att flyga autonomt, vilket innebÀr att den varken krÀver en besÀttning eller ens markkontroll. Den Àr dessutom helt ÄteranvÀndbar, och bÄda komponenterna sÀtter igÄng sina raketmotorer under fÀrdens sista sekunder för att uppnÄ en sÀker landningshastighet. Farkosten flög för första gÄngen 2015.

BesÀttningen

Wally Funk

Bortsett frÄn Bezos sjÀlv var den kanske mest anmÀrkningsvÀrda passageraren Wally Funk. Funk Àr en fullÀndad flygare, som vid blott 20 Ärs Älder började sin karriÀr som flyginstruktör och gick vidare till att vid olika tidpunkter vara chefspilot för fem flygskolor. Wally pÄstÄr sig ha klockat över 19 000 flygtimmar. Hon gick med i Mercury 13-programmet 1961 och började trÀna för att bli astronaut, men programmet avvecklades innan hennes utbildning var klar. Men Wally Funks vilja att resa ut i rymden avtog inte och hon ansökte till NASA flera gÄnger pÄ 1970-talet, nÀr de öppnade för kvinnliga astronauter, men hon avvisades dÄ hon saknade ingenjörsexamen sÄvÀl som tidigare erfarenhet som testpilot.

FĂ€rden var efterlĂ€ngtad av Funk, som vid 82 Ă„rs Ă„lder blev den Ă€ldsta personen som Ă„kt till rymden. Vid Ă„tervĂ€ndandet till jorden sade den karismatiska piloten: ”Vi hade det jĂ€tteroligt, det var underbart. Jag vill Ă„ka igen, fort! ”. Och sĂ„ kan det ocksĂ„ bli, för ett decennium sedan betalade Funk 200 000 dollar för att Ă„ka med Virgin Galactic och enligt ett uttalande frĂ„n hennes agent, Loretta Hall, har Funk fortfarande för avsikt att genomföra Ă€ven den resan.

LĂ€s mer

💬 Den nya rymdkapplöpningen Ă€r det bĂ€sta som kan hĂ€nda jorden (warpnews.se)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.