Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Inspiration4 – första rymdturisterna i omloppsbana runt jorden

🚀 Inspiration4 – första rymdturisterna i omloppsbana runt jorden

Den nya rymdkapplöpningen är i full gång. Både Virgin Galactic och Blue Origin har genomfört lyckade bemannade rymdfärder. Inspiration4 är på väg att bli SpaceX motsvarighet – men tar rymdturismen till nästa nivå.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi skrev nyligen om rivaliteten inom rymdturism mellan Richard Bransons Virgin Galactic och Jeff Bezos Blue Origin. Någon som fortfarande inte sagt sitt är den kanske mest kända konkurrenten: Elon Musks SpaceX. Snart blir det ändring på detta i och med en kommande kommersiell rymdfärd med benämningen Inspiration4.

För de oinvigde kan det tyckas att det inte är något märkvärdigt med att vara den tredje som transporterar turister ut i rymden, men uppdraget är mer än så.

Medan konkurrenternas rymdfärder varade en knapp timme, där bara några minuter tillbringades i tyngdlöshet, är Inspiration4-resan planerad att pågå i tre dygn där besättningen hamnar i omloppsbana runt jorden. Det betyder att Inspiration4 blir först med att ta människor runt jorden utan yrkesastronauter ombord.

Inspiration4-besättningen sätter sin prägel på rymdfarkosten. Från vänster: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor och Chris Sembroski. Bild: Inspiration4, John Kraus

Crew Dragon tar rymdturisterna runt planeten

Farkosten som kommer ta besättningen runt jorden kallas Crew Dragon, en variant av SpaceX tidigare farkost Dragon som för första gången transporterade last till den internationella rymdstationen ISS 2012. Med ett kontrakt med NASA på plats har farkosten fortsatt att transportera last till ISS.

Den bemannade versionen av farkosten kallas Crew Dragon av uppenbara skäl. Den gjorde en testflygning med en provdocka ombord till ISS och tillbaka redan 2019 och en flygning med verkliga passagerare inträffade året efter. Hittills har båda versionerna av Dragon besökt ISS 25 gånger.

Rymdfärd för mer forskning om barncancer

Inspiration4 betalas av Jared Isaacman, en entreprenör från New Jersey som vill använda färden för att samla in pengar och öka kännedom till förmån för St. Jude's Children's Research Hospital. Kliniken bedriver forskning om barncancer och kräver inte föräldrarna på pengar för behandlingen. Isaacman har skänkt 100 miljoner dollar ur egen ficka och hoppas att färden kommer att dra in ytterligare 100 miljoner dollar eller mer.

Rymdfärden syftar till att samla in pengar till St. Jude's Children's Research Hospital som bedriver forskning om barncancer.

Utöver det har Isaacman ett annorlunda sätt att samla in pengarna: att tillverka öl. Bland lasten på färden kommer det att ligga 70 kilo humle och Isaacman hoppas kunna auktionera ut det till ett bryggeri som kommer att förädla det till rymdöl.

Tre personer kommer att göra Isaacman sälskap på resan, alla utvalda för att stödja St. Jude's. En av dessa är Hayley Arcenaux som behandlades för bencancer på St. Jude's som barn och nu är läkarassistent där. Eftersom hon fått delar av skelettet i vänster ben ersatt av metallstavar blir hon den första personen i rymden med en prostetisk kroppsdel ​​och blott 29 år gammal blir hon den yngsta amerikanen i rymden.

De två andra platserna gick via en utlottning som samlade in 13 miljoner dollar.

Än så länge har inget specifikt datum för flygningen meddelats, förutom att det kommer att ske efter den 15:e september 2021.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.