Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Inspiration4 – första rymdturisterna i omloppsbana runt jorden

🚀 Inspiration4 – första rymdturisterna i omloppsbana runt jorden

Den nya rymdkapplöpningen Ă€r i full gĂ„ng. BĂ„de Virgin Galactic och Blue Origin har genomfört lyckade bemannade rymdfĂ€rder. Inspiration4 Ă€r pĂ„ vĂ€g att bli SpaceX motsvarighet – men tar rymdturismen till nĂ€sta nivĂ„.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi skrev nyligen om rivaliteten inom rymdturism mellan Richard Bransons Virgin Galactic och Jeff Bezos Blue Origin. NÄgon som fortfarande inte sagt sitt Àr den kanske mest kÀnda konkurrenten: Elon Musks SpaceX. Snart blir det Àndring pÄ detta i och med en kommande kommersiell rymdfÀrd med benÀmningen Inspiration4.

För de oinvigde kan det tyckas att det inte Àr nÄgot mÀrkvÀrdigt med att vara den tredje som transporterar turister ut i rymden, men uppdraget Àr mer Àn sÄ.

Medan konkurrenternas rymdfÀrder varade en knapp timme, dÀr bara nÄgra minuter tillbringades i tyngdlöshet, Àr Inspiration4-resan planerad att pÄgÄ i tre dygn dÀr besÀttningen hamnar i omloppsbana runt jorden. Det betyder att Inspiration4 blir först med att ta mÀnniskor runt jorden utan yrkesastronauter ombord.

Inspiration4-besÀttningen sÀtter sin prÀgel pÄ rymdfarkosten. FrÄn vÀnster: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor och Chris Sembroski. Bild: Inspiration4, John Kraus

Crew Dragon tar rymdturisterna runt planeten

Farkosten som kommer ta besÀttningen runt jorden kallas Crew Dragon, en variant av SpaceX tidigare farkost Dragon som för första gÄngen transporterade last till den internationella rymdstationen ISS 2012. Med ett kontrakt med NASA pÄ plats har farkosten fortsatt att transportera last till ISS.

Den bemannade versionen av farkosten kallas Crew Dragon av uppenbara skÀl. Den gjorde en testflygning med en provdocka ombord till ISS och tillbaka redan 2019 och en flygning med verkliga passagerare intrÀffade Äret efter. Hittills har bÄda versionerna av Dragon besökt ISS 25 gÄnger.

RymdfÀrd för mer forskning om barncancer

Inspiration4 betalas av Jared Isaacman, en entreprenör frÄn New Jersey som vill anvÀnda fÀrden för att samla in pengar och öka kÀnnedom till förmÄn för St. Jude's Children's Research Hospital. Kliniken bedriver forskning om barncancer och krÀver inte förÀldrarna pÄ pengar för behandlingen. Isaacman har skÀnkt 100 miljoner dollar ur egen ficka och hoppas att fÀrden kommer att dra in ytterligare 100 miljoner dollar eller mer.

RymdfÀrden syftar till att samla in pengar till St. Jude's Children's Research Hospital som bedriver forskning om barncancer.

Utöver det har Isaacman ett annorlunda sÀtt att samla in pengarna: att tillverka öl. Bland lasten pÄ fÀrden kommer det att ligga 70 kilo humle och Isaacman hoppas kunna auktionera ut det till ett bryggeri som kommer att förÀdla det till rymdöl.

Tre personer kommer att göra Isaacman sĂ€lskap pĂ„ resan, alla utvalda för att stödja St. Jude's. En av dessa Ă€r Hayley Arcenaux som behandlades för bencancer pĂ„ St. Jude's som barn och nu Ă€r lĂ€karassistent dĂ€r. Eftersom hon fĂ„tt delar av skelettet i vĂ€nster ben ersatt av metallstavar blir hon den första personen i rymden med en prostetisk kroppsdel ​​och blott 29 Ă„r gammal blir hon den yngsta amerikanen i rymden.

De tvÄ andra platserna gick via en utlottning som samlade in 13 miljoner dollar.

Än sĂ„ lĂ€nge har inget specifikt datum för flygningen meddelats, förutom att det kommer att ske efter den 15:e september 2021.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.