Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 VĂ€rdet av att utforska rymden

🛰 VĂ€rdet av att utforska rymden

De som tror att den nya rymdkapplöpningen handlar om att miljardÀrer slösar pengar har ingen aning om vÀrdet av att utforska rymden. MÀnsklighetens framtid finns dÀr ute, skriver Alexander Engelin.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Tidigare i Är skickade bÄde Richard Branson och Jeff Bezos upp sina egna rymdfarkoster. Det möttes av en mÀngd olika reaktioner. Rymdentusiaster som jag sjÀlv tyckte att det var otroligt spÀnnande. Det var kanske tvÄ smÄ uppskjutningar bland otaliga andra, men ocksÄ ett stort steg för framtida rymdutforskning. Det uppstod ett stort intresse för rymden igen och nu har vanliga civila passerat grÀnsen för vÄr atmosfÀr och ut i rymden.

MÄnga var dock mycket kritiska och undrade varför dessa miljardÀrer skulle firas för att de matade sina egon och slösade bort en massa pengar. Kritikerna sÄg enbart det hÀr som den senaste trenden för de absurt rika och tyckte istÀllet att alla dessa pengar skulle anvÀndas för att göra vÀrlden till en bÀttre plats.

Det hÀr typen av kritik mot rymdutforskning Àr inte ny, men pÄ grund av omstÀndigheterna vid dessa uppskjutningar var den större Àn vanligt. Det verkar vara ett bra tillfÀlle att stanna upp och frÄga sig sjÀlv: Vad Àr vÀrdet av att utforska rymden?

Den lĂ€gst hĂ€ngande frukten för att argumentera för rymdforskningen Ă€r att den Ă€r fantastisk – för det Ă€r den! Idag Ă€r de flesta sĂ„ vana vid att mĂ€nniskor har varit och stĂ€ndigt finns dĂ€r ute att vi tar det för givet.

Vi inser inte vilken otrolig prestation det faktiskt Àr att ett gÀng primater lyckades lÀmna planeten de föddes pÄ och att vi dessutom har ett robotfordon pÄ Mars och satelliter som lÀmnat solsystemet.

Avkastning pÄ investeringarna

Än mer otroligt: det Ă€r inte hĂ€r det huvudsakliga vĂ€rdet av rymdforskningen ligger. Det kommer frĂ„n den typ av investeringar som utforskning av rymden innebĂ€r. NASA ensamt berĂ€knas ha 800 procent avkastning pĂ„ varje dollar som lĂ€ggs in i organisationen.

Även om detta tar en vĂ€ndning till det sĂ€mre, kommer det faktum att fler mĂ€nniskor och organisationer Ă€r involverade i dessa aktiviteter sannolikt att fortsĂ€tta att gynna ekonomin och mĂ€nskligheten i stort. Mer troligt kommer det att öka vĂ€rdet pĂ„ rymden eftersom den nya rymdkapplöpningen kommer att innebĂ€ra Ă€nnu mer innovation.

Vilken rymdkapplöpning?

Den nya rymdkapplöpningen syftar pĂ„ det nya mĂ„let inom utforskandet av rymden – att sĂ€tta mĂ€nniskor pĂ„ Mars. 2012 Ă€ntrade MarsOne scenen och avslöjade sin plan att kolonisera den röda planeten. Enligt journalisten Jonathan O'Callaghans artikel i tidningen Forbes var det inget annat Ă€n ett fejkuppdrag som lurade hela vĂ€rlden.

Ärliga avsikter eller inte, idag Ă€r planerna pĂ„ att skicka mĂ€nniskor till Mars ytterst verkliga. HĂ€romdagen lade NASA upp en artikel om att de vill rekrytera folk till en ettĂ„rig Mars-simulering. Det Ă€r ett tydligt bevis pĂ„ att de menar allvar med planerna.

PÄ liknande sÀtt har SpaceX ocksÄ meddelat att de tÀnker sÀtta mÀnniskor pÄ Mars yta. Med tanke pÄ Elon Musks meritlista Àr det sÀkert att anta att det kommer att ske, i sinom tid. Rymdkapplöpningen Àr alltsÄ igÄng igen och den hÀr gÄngen Àr siktet instÀllt pÄ nÄgot lÄngt större.

Denna konstnÀrliga tolkning visar hur Mars kan ha sett ut för ungefÀr fyra miljarder Är sedan. Den unga planeten Mars skulle ha haft tillrÀckligt med vatten för att tÀcka hela ytan i ett vÀtskeskikt som var ungefÀr 140 meter djupt, men det Àr mer troligt att vÀtskan skulle ha samlats för att bilda ett hav som upptar nÀstan hÀlften av Mars norra halvklot och i vissa regioner nÄ ett djup pÄ 1,6 kilometer. KÀlla: Wikimedia Commons

VÀrdet av att sÀtta mÀnniskor pÄ Mars

SÄ vad Àr vÀrdet av att sÀtta mÀnniskor pÄ Mars? Den hÀr frÄgan tar oss tillbaka till avkastningen pÄ investeringen eftersom inte alla hÄller med om att denna typ av vetenskapliga strÀvanden har ett eget vÀrde.

För att se hur de gynnar oss behöver vi inte titta sÀrskilt lÄngt bort frÄn vardagslivet. Innovationen som uppstÄr tack vare rymdforskningen tenderar att lyda tyngdlagen och hitta sin vÀg ner till oss hÀr pÄ jorden.

Faktum Àr att den bÀrbara datorn jag skriver den hÀr artikeln pÄ Àr ett resultat av rymdresor, liksom konstgjorda kroppsdelar och datortomografi, för att nÀmna nÄgra exempel. Med andra ord har rymdresor faktiskt hjÀlpt till att rÀdda liv och i de fall innovationerna inte har rÀddat nÄgon direkt har de Ätminstone ökat vÄr livskvalitet oerhört.

Att göra en sÄ extrem resa som att Äka hela vÀgen till Mars kommer att flytta teknikens grÀnser Ànnu mer, eftersom det Àr den största utmaningen vi nÄgonsin tagit oss an.

Var sÄ sÀker, det kommer inte att ta lÄng tid innan dessa uppfinningar eller innovationer nÄr oss hÀr pÄ jorden, vilket möjligen kan rÀdda Ànnu fler liv Àn tidigare.

Skiktröntgen, eller datortomografi, som visar akut blindtarmsinflammation. Tack rymdinnovation. KÀlla: Wikimedia Commons

MÀnniskans överlevnad i det lÄnga loppet

Slutligen, frĂ„n ett större perspektiv kan – nej, kommer – mĂ€nsklig nĂ€rvaro pĂ„ andra planeter att vara avgörande för vĂ„r överlevnad pĂ„ lĂ„ng sikt. Jag pratar inte om klimatförĂ€ndringar eller nĂ„got sĂ„dant, utan snarare om att vi kommer att behöva en planet B nĂ„gon gĂ„ng.

Om det inte beror pÄ en asteroid eller nÄgot annat omedelbart hot, och vi lyckas överleva tillrÀckligt lÀnge, kommer vÄr alldeles egna livskÀlla, solen, att komma efter oss.

NĂ€r solen expanderar blir jorden obeboelig. NĂ€r det hĂ€nder behöver vi nĂ„gonstans att ta vĂ€gen, och terraformning av en annan planet Ă€r en lĂ„ngsam process. Chansen Ă€r att livet pĂ„ jorden Ă€r det enda, eller ett av fĂ„, exempel pĂ„ liv i hela universum – Ă„tminstone med teknik tillrĂ€ckligt avancerad för att överleva vĂ„r egen planet. Trots allt, Ă€r överlevnad inte den grundlĂ€ggande meningen med livet?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.