Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX Ă€r pĂ„ G

🚀 SpaceX Ă€r pĂ„ G

Elon Musks rymdinnovationsföretag avslutar kapselproduktionen, designar om Starship och mer!

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Bemannade rymdresor utvecklas snabbt och dÀr ligger SpaceX i fokus. Detta beror delvis pÄ de spÀnnande teknologier som utvecklats av företaget, men ocksÄ pÄ dess frisprÄkiga ledare, Elon Musk. Titt som tÀtt dyker det upp nyheter, ofta i form av Tweets frÄn Musk sjÀlv.

Ett nyligt exempel Àr Starlink som introducerades i förtid i Ukraina och att Musk uttryckte en vilja att hÄlla den internationella rymdstationen ISS i omloppsbana om Ryssland skulle hoppa av.

HÀr Àr en sammanfattning av nÄgra av de senaste nyheterna frÄn Musks projekt.

Omdesign av rymdskepp

Rymdskepp monteras för sjösÀttning. Bild: SpaceX

SpaceX:s stora projekt just nu Ă€r Starship. Även om NASA kommer att utföra de tvĂ„ första Artemis-uppdragen med sin egen SLS-rymdfarkost, kommer Starship vara den som fĂ„r Ă€ran att sĂ€tta mĂ€nniskor pĂ„ mĂ„nen för första gĂ„ngen pĂ„ lite drygt ett halvsekel. Och Elon Musk hoppas att kunna sĂ€tta mĂ€nniskor pĂ„ Mars innan decenniets slut.

Sedan den senaste flygningen av den tidigare prototypen förra Äret har SpaceX arbetat mot farkostens första omloppsflygning, som frÄn början var tÀnkt att Àga rum förra Äret. Behovet av förfining tycks dock ha varit större Àn först förvÀntat.

Men om man ska döma av en tweet frÄn hÀromveckan, verkar det som att SpaceX:s farkost snart Àr redo för denna spÀnnande milstolpe. Det Àr naturligtvis ocksÄ beroende av att farkosten fÄr miljögodkÀnnande frÄn amerikanska luftfartsmyndighet, Federal Aviation Administration.

Crew Dragon-produktionen har avslutats... för nu

Crew Dragon kapsel. Bild: SpaceX

SpaceX avslutar produktionen av Crew Dragon-kapslar. I ett uttalande nyligen till Reuters uppger SpaceX-president Gwyneth Shotwell att den sista kapseln för nÀrvarande hÄller pÄ att monteras.

Det finns inget som hindrar produktionen frÄn att Äterupptas i framtiden, men pÄ grund av rymdfarkostens ÄteranvÀndningsbara natur Àr tanken att antalet redan producerade kapslar ska tillfredsstÀlla efterfrÄgan under en överskÄdlig framtid. Nu kommer projektet att övergÄ i en fas som gÄr ut pÄ att stödja, underhÄlla och renovera befintliga exemplar av rymdfarkosten.

🚀 Elon Musk delar information om SpaceX framtid
Elon Musk har utnÀmnts Man of the Year av Time. Och hans framtidsplaner Àr Ànnu mer ambitiösa Àn hans tidigare prestationer. Vad sÀgs om att sÀtta astronauter pÄ Mars 2027 eller anvÀnda planeten som en Noaks ark?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.