Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX är på G

🚀 SpaceX är på G

Elon Musks rymdinnovationsföretag avslutar kapselproduktionen, designar om Starship och mer!

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Bemannade rymdresor utvecklas snabbt och där ligger SpaceX i fokus. Detta beror delvis på de spännande teknologier som utvecklats av företaget, men också på dess frispråkiga ledare, Elon Musk. Titt som tätt dyker det upp nyheter, ofta i form av Tweets från Musk själv.

Ett nyligt exempel är Starlink som introducerades i förtid i Ukraina och att Musk uttryckte en vilja att hålla den internationella rymdstationen ISS i omloppsbana om Ryssland skulle hoppa av.

Här är en sammanfattning av några av de senaste nyheterna från Musks projekt.

Omdesign av rymdskepp

Rymdskepp monteras för sjösättning. Bild: SpaceX

SpaceX:s stora projekt just nu är Starship. Även om NASA kommer att utföra de två första Artemis-uppdragen med sin egen SLS-rymdfarkost, kommer Starship vara den som får äran att sätta människor på månen för första gången på lite drygt ett halvsekel. Och Elon Musk hoppas att kunna sätta människor på Mars innan decenniets slut.

Sedan den senaste flygningen av den tidigare prototypen förra året har SpaceX arbetat mot farkostens första omloppsflygning, som från början var tänkt att äga rum förra året. Behovet av förfining tycks dock ha varit större än först förväntat.

Men om man ska döma av en tweet från häromveckan, verkar det som att SpaceX:s farkost snart är redo för denna spännande milstolpe. Det är naturligtvis också beroende av att farkosten får miljögodkännande från amerikanska luftfartsmyndighet, Federal Aviation Administration.

Crew Dragon-produktionen har avslutats... för nu

Crew Dragon kapsel. Bild: SpaceX

SpaceX avslutar produktionen av Crew Dragon-kapslar. I ett uttalande nyligen till Reuters uppger SpaceX-president Gwyneth Shotwell att den sista kapseln för närvarande håller på att monteras.

Det finns inget som hindrar produktionen från att återupptas i framtiden, men på grund av rymdfarkostens återanvändningsbara natur är tanken att antalet redan producerade kapslar ska tillfredsställa efterfrågan under en överskådlig framtid. Nu kommer projektet att övergå i en fas som går ut på att stödja, underhålla och renovera befintliga exemplar av rymdfarkosten.

🚀 Elon Musk delar information om SpaceX framtid
Elon Musk har utnämnts Man of the Year av Time. Och hans framtidsplaner är ännu mer ambitiösa än hans tidigare prestationer. Vad sägs om att sätta astronauter på Mars 2027 eller använda planeten som en Noaks ark?

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.