Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Elon Musks satellitinternet Starlink i bruk i Ukraina

🛰 Elon Musks satellitinternet Starlink i bruk i Ukraina

Att ha kontrollen över informationsflödet är avgörande i krig. SpaceX gör sitt för att hjälpa Ukraina.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Under de senaste veckorna har världens uppmärksamhet riktats mot kriget i Ukraina. Tack vare sociala medier har vi kunnat följa kriget på sätt som inte är möjliga genom konventionella medier: vanliga människor på plats kan dela vad de ser, upplever och känner.

Förutom att bara ge gemene man världen om en inblick, ger detta de ukrainska väpnade styrkorna avgörande underrättelser om exempelvis fientliga truppers förflyttningar. Det kan också visa sig vara avgörande i krigets efterdyningar, till exempel när man utreder krigsförbrytelser.

Den ukrainska regeringen verkar ha insett allt detta i ett tidigt skede, för den 24 februari nådde den ukrainska ministern för digital transformation, Mykhailo Fedorov, ut till Elon Musk genom Twitter och bad om att få in Starlink-terminaler.

Strax efter svarade Musk att Starlink var aktivt i Ukraina, före dess avsedda lanseringsdatum, samt att en leverans av terminaler var på väg. Den 10 mars twittrade Fedorov att en andra omgång Starlink-enheter var mottagen.

—Vi hade arbetat med ukrainarna i en och en halv månad eller så/.../Jag tror att det bästa sättet att upprätthålla demokratier är att se till att vi alla förstår vad sanningen är, sa Gwynne Shotwell, Chief Operating Officer på SpaceX, i ett föredrag på California Institute of Technology den 7 mars.

Konventionella internetanslutningar är känsliga och lätta att slå ut eller störa, något som sannolikt kommer att ske antingen av en misstag allteftersom kriget fortskrider, eller avsiktligt av en fientlig styrka som vill kontrollera informationsflödet i hopp om en snabbare seger. Något som har blivit uppenbart eftersom delar av landet har drabbats av störningar.

Starlink är inte den enda rymdbaserade tekniken som är av stor betydelse i kriget. EU:s satellitcenter i Madrid har försett Ukraina med underrättelser, men landet har också haft tillgång till kommersiell satellitunderrättelse, såsom de berömda Maxar-bilderna av den ryska konvojen som närmar sig Kiev.

📡 Nu kommer Elon Musks Starlink till södra Sverige
Igår kväll meddelade SpaceX att de som beställt tjänsten i södra Sverige inom kort kommer få sin satellitdisk levererad. Starlink är Elon Musks globala satellitinternet.
🛰️ Nu är andra generationens Starlink på väg
SpaceX avslöjar mer information om planerna för nästa generation av satellitnätet Starlink.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.