Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Elon Musks satellitinternet Starlink i bruk i Ukraina

🛰 Elon Musks satellitinternet Starlink i bruk i Ukraina

Att ha kontrollen över informationsflödet Àr avgörande i krig. SpaceX gör sitt för att hjÀlpa Ukraina.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Under de senaste veckorna har vÀrldens uppmÀrksamhet riktats mot kriget i Ukraina. Tack vare sociala medier har vi kunnat följa kriget pÄ sÀtt som inte Àr möjliga genom konventionella medier: vanliga mÀnniskor pÄ plats kan dela vad de ser, upplever och kÀnner.

Förutom att bara ge gemene man vÀrlden om en inblick, ger detta de ukrainska vÀpnade styrkorna avgörande underrÀttelser om exempelvis fientliga truppers förflyttningar. Det kan ocksÄ visa sig vara avgörande i krigets efterdyningar, till exempel nÀr man utreder krigsförbrytelser.

Den ukrainska regeringen verkar ha insett allt detta i ett tidigt skede, för den 24 februari nÄdde den ukrainska ministern för digital transformation, Mykhailo Fedorov, ut till Elon Musk genom Twitter och bad om att fÄ in Starlink-terminaler.

Strax efter svarade Musk att Starlink var aktivt i Ukraina, före dess avsedda lanseringsdatum, samt att en leverans av terminaler var pÄ vÀg. Den 10 mars twittrade Fedorov att en andra omgÄng Starlink-enheter var mottagen.

—Vi hade arbetat med ukrainarna i en och en halv mĂ„nad eller sĂ„/.../Jag tror att det bĂ€sta sĂ€ttet att upprĂ€tthĂ„lla demokratier Ă€r att se till att vi alla förstĂ„r vad sanningen Ă€r, sa Gwynne Shotwell, Chief Operating Officer pĂ„ SpaceX, i ett föredrag pĂ„ California Institute of Technology den 7 mars.

Konventionella internetanslutningar Àr kÀnsliga och lÀtta att slÄ ut eller störa, nÄgot som sannolikt kommer att ske antingen av en misstag allteftersom kriget fortskrider, eller avsiktligt av en fientlig styrka som vill kontrollera informationsflödet i hopp om en snabbare seger. NÄgot som har blivit uppenbart eftersom delar av landet har drabbats av störningar.

Starlink Àr inte den enda rymdbaserade tekniken som Àr av stor betydelse i kriget. EU:s satellitcenter i Madrid har försett Ukraina med underrÀttelser, men landet har ocksÄ haft tillgÄng till kommersiell satellitunderrÀttelse, sÄsom de berömda Maxar-bilderna av den ryska konvojen som nÀrmar sig Kiev.

📡 Nu kommer Elon Musks Starlink till södra Sverige
IgÄr kvÀll meddelade SpaceX att de som bestÀllt tjÀnsten i södra Sverige inom kort kommer fÄ sin satellitdisk levererad. Starlink Àr Elon Musks globala satellitinternet.
đŸ›°ïž Nu Ă€r andra generationens Starlink pĂ„ vĂ€g
SpaceX avslöjar mer information om planerna för nÀsta generation av satellitnÀtet Starlink.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.