Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰️ Nu är andra generationens Starlink på väg

🛰️ Nu är andra generationens Starlink på väg

SpaceX avslöjar mer information om planerna för nästa generation av satellitnätet Starlink.

Rich Spuller
Rich Spuller

Dela artikeln

Elon Musks revolutionerande rymdbolag SpaceX lämnade på onsdagen den 25:E augusti in ett ändringsförslag till USA:s FCC, Federal Communications Commission, som innehöll information om planer för "Gen2 System" av Starlink. I ansökan skrev SpaceX:

"Gen2-systemet är utformat som komplement till första generationens formation som SpaceX för närvarande sätter i bruk. Medan den ursprungliga formationen ger en aldrig tidigare skådad kapacitet för ett satellitsystem, fortsätter efterfrågan på mer bredband att växa oförminskat och användarnas behov av uppkoppling har aldrig varit viktigare."

SpaceX planerar att använda sin enorma Starship-raket för att sätta Gen2-satelliterna i omloppsbana.

Starlink-tjänsten är fortfarande i ett betastadie, men har nyligen tagit fart och börjar därmed närma sig 100,000 användare. Starlink är för närvarande tillgängligt i 11 länder.

Hittills har SpaceX skjutit upp 1,740 Starlink-satelliter. De första sköts upp i november 2019. Gen2 är planerat att öka antalet till totalt 30,000.

60 Starlink-satelliter staplade före uppskjutning. Foto: SpaceX

Gen2 syftar till att sprida nya satelliter jämnare över upp till 12 omloppsbanor för att ge tätare poltäckning för landsbygdsabonnenter, nationella säkerhetsorganisationer och räddningstjänst. Det är också avsett att göra nätverkets prestanda jämnare.

"Genom att rikta in sig på flera lutningar kommer dessa reviderade omloppsparametrar att jämnare fördela kapaciteten efter latitud för att säkerställa bättre och mer konsekvent global täckning", skriver SpaceX i FCC -ansökan.

Gen2-satelliter är större och kommer att generera mer kraft än sina föregångare. Men SpaceX uppgav att deras analys visar att Gen2 inte skulle störa andra konstellationer eller öka risken för kollisioner i rymden.


Med tanke på det nyhetsflöde som finns rörande Starlink-tjänsten just nu är det rimligt att hoppas att både global täckning och slutet av betastadiet är nära förestående. För närvarande är Starlink endast tillgängligt för ett begränsat antal användare per täckningsområde och nya beställningar levereras enligt först till kvarn-principen.

Om du är sugen på att få tillgång till Starlink så snart som möjligt, se till att hålla koll på Starlinks hemsida.

En lyckligt lottad Premium Supporter som närvarar vid Warp Space Summit kommer att vinna en Starlink. Vinnaren dras den 19:e september och kommer att få sitt Starlink-kit så snart det blir tillgängligt i det område de bor.

För att delta i dragningen är det bara att gå med oss ​​som Premium Supporter och skaffa din biljett till Warp Space Summit den 19:e september, live i Linköping, Sverige, eller digitalt live-streamat via Hopin.

STARLINK GIVEAWAY på Warp Space Summit!

Det finns mycket spännande med Starlink och jag har dokumenterat min personliga resa med tjänsten från och med den första dagen jag fick mitt kit.

Du kan kolla in den resan nedan och se till att följa Warp Institute på YouTube för att hålla dig uppdaterad om framtida avsnitt.

Starlink: Unboxing, installation och hastighetstest av betaprogrammet
Starlink – 5 saker jag har lärt mig efter 2 veckor med SpaceX-tjänsten
Starlink-uppdateringar! Rymdlasrar, anslut till den bästa satelliten och mer!

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.