Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👩‍🚀 Internationella rymdstationen ISS verksamhet tryggad till 2026

👩‍🚀 Internationella rymdstationen ISS verksamhet tryggad till 2026

Rysslands krig i Ukraina har fått många att frukta för den fortsatta driften av ISS. Det ser dock mer optimistiskt ut än vad det låter kring ISS.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

När kriget i Ukraina bröt ut och sanktioner infördes mot Ryssland fick det konsekvenser. Dmitry Rogozin, chef för den ryska rymdorganisationen Roscosmos, kommenterade att raketmotorer inte längre skulle levereras till USA och att amerikaner nu skulle flyga på "sopkvastar" för att ta sig till rymden.

SpaceX:s "Sopkvast"-uppskjutning. Video: Associated Press

Detta hånades senare av SpaceX. Även om det inte är en förödande nyhet, verkar det ha drivit NASA att vidta försiktighetsåtgärder för att säkra fortsatt användning av den berömda rymdstationen.

Den 25 mars tillkännagav den amerikanska rymdorganisationen att den utökat omfattningen av sitt Commercial Resupply Services-2 (CRS-2) kontrakt med ytterligare tolv uppdrag. Hälften av dessa uppdrag har tilldelats Northrop Grumman och den andra hälften till SpaceX. Kontraktet. som ursprungligen tilldelades 2016, kommer nu att omfatta totalt 32 uppdrag fram till 2026.

Detta är inte den enda oro som uttrycks från Rozgozins sida, eftersom han också sa att om Ryssland skulle uteslutas från ISS-programmet skulle rymdstationen falla ur omloppsbana. Det beror på att ryska rymdfarkoster dockade till den ryska delen av stationen tjänar syftet att korrigera kursen och hålla den i omloppsbana.

Rozgozins tweet, där han uppger att ISS kommer falla ur sin omloppsbana utan ryska motorer.

Svaret på den tweeten var tvådelad då Elon Musk sa att SpaceX-farkoster kan ersätta deras ryska motsvarigheter, medan NASA försökte trappa ner situationen i ett uttalande.

"De nya exportkontrollåtgärderna kommer att fortsätta att möjliggöra civilt rymdsamarbete mellan USA och Ryssland. Inga förändringar planeras i byråns stöd för pågående operationer i omloppsbana och markstationer. De nya exportkontrollåtgärderna kommer att fortsätta att möjliggöra civilt rymdsamarbete mellan USA och Ryssland. ", uppgav NASA.

Det verkar faktiskt som att många nyhetsförmedlare har tagit Rogozins uttalanden ur sitt sammanhang, eftersom NASA-representanter har hävdat att samarbetet med Roscosmos är fortsatt starkt. Det verkar inte finnas någon större fiendskap mellan de två rymdorganisationerna och vid närmare analys verkar Rogozins tweets mer som färgglatt formulerade uttryck för oro än hot.

🛰 Elon Musks satellitinternet Starlink i bruk i Ukraina
Att ha kontrollen över informationsflödet är avgörande i krig. SpaceX gör sitt för att hjälpa Ukraina.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.