Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 DĂ€rför behövs en ny sorts miljörörelse

💬 DĂ€rför behövs en ny sorts miljörörelse

Det behövs en ny rörelse för alla oss som pÄ vetenskaplig grund tar klimatförÀndringarna pÄ största allvar men Àr trötta pÄ Ängestladdade krönikor, skam och domedagsprofetior.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

MÀnskligheten har en lÄng tradition av att förutspÄ domedagen. Men trots förutspÄelser om kÀrnvapenkrig, epidemier och asteroidnedslag har lyckligtvis Ànnu ingen haft rÀtt.

Nu, 2021, nÀr vi trots pandemin har en historiskt lÄng livslÀngd, lÄg barnadödlighet, fÄ som dör i naturkatastrofer, rekordmÄnga barn i skolan och rekordlite fattigdom i vÀrlden, har konkurrensen hÄrdnat om vem som förutspÄr den mörkaste framtiden.

I ett tonlÀge som sedan lÀnge passerat falsettstadiet har vi de senaste Ären bombarderats av rubriker om att hela vÄr civilisation Àr pÄ vÀg ner i avgrunden.

”Vi har bara tio Ă„r pĂ„ oss att rĂ€dda klimatet”, sade vĂ„r före detta klimatminister, Isabella Lövin, i Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. "Vi har fem Ă„r pĂ„ oss för att undvika katastrofen", skrev Miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke, PĂ€r Holmgren och Rebecka Le Moine i Expressen.

PĂ„ kultursidorna tĂ€vlar Björn Wiman och Jens Liljestrand med att brĂ€cka varandra i Ă„ngest över vĂ€rldens nĂ€rstĂ„ende undergĂ„ng. ”Hela den moderna civilisationen Ă€r en enda stor metaforisk majbrasa. Vi torkar ut de stora skogarna och sedan tĂ€nder vi pĂ„â€, skriver den förstnĂ€mnda medan den andre spekulerar i att det Ă€r ”osannolikt att mitt barn kommer fĂ„ leva pĂ„ en planet som alls Ă€r beboelig”.

Med skam, skuld och Ängest som drivkraft har kvÀllstidningar och nyhetssÀndningar under de senaste Ären trummat in lösningen att sluta flyga, sluta konsumera och sluta skaffa barn.

Men det Àr ingen lösning. Det Àr avsaknaden av en lösning. Det Àr kapitulation, uppgivenhet och regression.

SkÀlet Àr att alarmismen inte Àr intresserad av lösningar, eftersom det undergrÀver sjÀlva alarmismen.

Mörker och Ängest ska fÄ oss att reagera och inse faran. För den hÀr gÄngen kan det vara skarpt lÀge och vi kan inte chansa nÀr vÄr livsmiljö stÄr pÄ spel.

Problemet Àr att domedagsretoriken inte fungerar, oavsett sanningshalt.

Miljöpartiet har gjort tvÄ usla val och med 3,0 procent i senaste mÀtningen av Aftonbladet och Demoskop har partiet det svagaste stödet i undersökningen pÄ 16 Är.

Naturskyddsföreningen, med sina drygt 200000 medlemmar, har vuxit svagt de senaste Ären trots att en hel familj kan bli medlemmar för i stort sett samma pris som en vuxen. Detta trots att frÄgan seglat högt upp pÄ dagordningen under samma period och att folk Àr mer engagerade Àn nÄgonsin i klimat och hÄllbarhet.

Problemet, menar psykologen och ekonomen Per Espen Stoknes, Àr att hot om domedag och skuldkÀnslor förlamar snarare Àn förÀndrar. Folk blir less pÄ stÀndig kris och moraliserande.

DÀrför behövs en ny klimatrörelse som uteslutande fokuserar pÄ möjligheter och lösningar, inte skam och rÀdsla. En rörelse med en vision om ett bÀttre samhÀlle, som vi redan har börjat bygga pÄ, dÀr vi gemensamt ökar byggtakten. Det hÀr drivs av en enormt kraftfull teknisk utveckling som i sitt kölvatten förÀndrar beteenden och samhÀllen i grunden, till det bÀttre. Det drivs av engagemang, förÀndringsvilja och nyfikenhet.

Denna nya rörelse Àr för alla oss som pÄ vetenskaplig grund tar klimatförÀndringarna pÄ största allvar men Àr trötta pÄ Ängestladdade krönikor, skam och domedagsprofetior. Vi ser istÀllet de samhÀllsförÀndringar som redan sker, drivet av digitalisering, elektrifiering och automatisering, som en enorm möjlighet att stÀlla om till nÄgot bÀttre.

Som Wired-grundaren Kevin Kelly utrycker det:

"Vi borde vara optimistiska, inte för att vÄra problem Àr mindre Àn vi trodde, utan dÀrför att vÄr förmÄga att lösa dem Àr större Àn vi trodde."

Mellan domedagspredikningarna och förnekelse att mÀnniskan pÄverkar jordens klimat Àr jag övertygad om att det finns mÄnga mÀnniskor som vill engagera sig för en hÄllbar och ljus framtid. Det hÀr Àr en stor och handlingskraftig grupp som ser de samhÀllsförÀndringar vi mÄste göra som nÄgot positivt och en chans att stÀlla om till nÄgot bÀttre.

Den som kan hitta ett sĂ€tt att engagera den hĂ€r gruppen kan skapa och staka ut vĂ€gen till en ljus framtid – en ny stor miljörörelse fri frĂ„n skam, skuld och hot om domedagen.


LĂ€s debattartikeln ”Sprid inte bilden av att det Ă€r för sent att rĂ€dda klimatet” publicerad i Dagens Nyheter. "Att likstĂ€lla klimatförĂ€ndringarnas risker med mĂ€nsklighetens undergĂ„ng Ă€r inte konstruktivt och saknar vetenskapligt stöd", skriver framtrĂ€dande forskare, bland andra Thorsten Mauritsen och Deliang Chen, tvĂ„ av huvudförfattarna till den senaste rapporten frĂ„n FN:s klimatpanel IPCC.

LĂ€s mer om Per Espen Stoknes bok, "What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming: Toward a New Psychology of Climate Action", hos Goodreads.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.