Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☠️ Domedagarna som aldrig kom

☠️ Domedagarna som aldrig kom

Mänskligheten tycks svag för tanken på sin egen undergång. Lyckligtvis har vi slagit oddsen mer än en gång...

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka här för att lyssna på artikeln.

Om du läser detta, grattis. Du har överlevt apokalypsen av den enkla anledningen att den aldrig ägt rum.

Vi kanske borde vara vana vid domedagsprofetior som slagit fel vid det här laget, men mänskligheten verkar svag för tanken på sin egen undergång.  Säg något i stil med, "Inom 'x' antal år, kommer du..." och lägg till ett grymt öde, som att begravas under ett istäcke eller förblindas av ofiltrerat UV-ljus, och chansen är god att du får omgivningens — och nyhetsmedias — odelade uppmärksamhet.

Historien är som bekant fylld med domedagsprofetior. När Harvardbiologen George Wald 1970 förutspådde “civilisationens undergång inom 15 till 30 år såvida inte omedelbara åtgärder vidtas” var han knappast unik. Medan vidskepelse gödde tron på apokalypsen bland tidigare generationer underskattar nutidens domedagsprofeter ofta mänsklighetens uppfinningsrikedom till förmån för skräckanalyser att nu är det faktiskt kört.

Lyckligtvis har vi överträffat förväntningarna och slagit undergångens odds mer än en gång.

Varning för drunkning

För en känsla av perspektiv, låt oss vrida tillbaka tiden till den 20 februari, 1524. Just den dagen hade Johannes Stöffler, en tysk matematiker och astronom, förutspått att en översvämning skulle sluka världen. Medan duggregnet föll kämpade folk för livet om platserna på en tre våningar hög båt som byggts på Rhen. När skymningen föll hade fler människor omkommit i kaoset än i själva översvämningen, som aldrig kom. Stöffler ändrade då oavskräckt sin spådom. Flodvågen skulle visst komma, lovade han. Vänta bara 30 år.

Johannes Stöffler förutspådde att en översvämning skulle sluka världen.

Komet på ingång

Den masshysteri som lamslog världen 1910 innehöll undergångens välkända ingredienser, inklusive rubriker som "Komet kan döda allt liv på jorden, säger forskare.” Gasmasker sålde slut. Skyddsrum byggdes. Luft på flaska blev en het handelsvara. Och i Oklahoma var en jungfru nära att offras i ett försök att avvärja katastrofen — Halleys komet och dess giftiga cyanidsvans på kollisionskurs med jorden. I slutändan visade det sig att de som trotsat paniken och gått på takfest istället för gömma sig i källaren gjort helt rätt.

"Komet kan döda allt liv på jorden, säger forskare”, var en tidningsrubrik 1910.

Massvält väntar

Mellan 1980 och 1989 kommer cirka 4 miljarder människor, inklusive 65 miljoner amerikaner, att förgås i "The Great Die-Off." Den svårslagna domedagsprognosen tillhör Stanfordbiologen Paul Ehrlich, som blev känd på 1970-talet tack vare en rad apokalyptiska uttalanden om vårt tveksamma förhållande till naturen. Ehrlich var i gott sällskap.

Hotet från "befolkningsbomben" fick världen att tugga fradga av oro runt tidpunkten för grundandet av Earth Day. 1970-talets dysterkvistar hävdade att massvält skulle utbryta vid millennieskiftet och slå så skoningslöst att en prisbelönad skribent menade — i kapprustningens anda — att “För vissa överbefolkade områden kommer kanske inte bomben längre kännas som ett hot, utan som en lättnad.”

Så vad hände egentligen? Trots att den globala befolkningen vuxit från 3 miljarder 1960 till 7,6 miljarder idag har kaloriintaget per capita ökat, särskilt i fattiga regioner i Asien och Afrika, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Samtidigt har det totala fertilitetstalet sjunkit under ersättningsnivån i vissa industriländer och fortsatt dala i utvecklingsländerna från 1950 års nivå på 6,06 till dagens 2,6.

Svältande människor under svälten 1876-78 in Bangalore. Källa: Wikipedia

Ozonhålsfeber

Det var skräckhistorien i slutet av 1900-talet: Jordens naturliga solskydd var på väg att försvinna. Media fylldes med rapporter om blinda får, zombie-kaniner, och hud som “kokade som vatten” på ranchägare i södra Chile. Alla tittade oroligt mot det växande ozonhålet (som bara är ett hål i metaforisk mening) över Sydpolen, mätningar gjordes och dystra prognoser utfärdades.

"Det är som AIDS från himlen", sa en livrädd ingenjör till Newsweek 1991. Redan då avfärdades några av de mest skräckinjagande påståendena som "för mycket Chicken Little och för lite Galileo," men rädslan för ozonhålet var stor. Skulle den skyddande bubblan försvinna och allt liv utplånas?

Så hur blev det? Numera, konstaterar tidsskriften Smithsonian, vet vetenskapen mycket mer om ozonhålet och dess säsongsvariationer. Hålet förväntas vara helt läkt runt 2050, mycket som ett resultat av Montrealprotokollet, ett fördrag som undertecknades 1987 för att avveckla ozonnedbrytande kemikalier (CFC) från produkter som hårspray och kylskåp.

Ozonhålsskräcken innebar att jordens naturliga solskyddsmedel försvann, vilket gjorde oss blinda, förvandlade kaniner till zombier och huden på sydchilenska ranchägare att "koka som vatten."

Isen kommer, eller inte

Ingen som växte upp på 1980-talet kan glömma rapporterna om den nya istiden. Varje sval bris togs som ett tecken på vad som komma skulle. Det blir verkligen kallare, eller hur?

Prognoserna var trots allt lika konsekventa som de var hemska. Boston Globe, 1970: ”Forskare förutspår ny istid på 2000-talet.” The Guardian, 1974: "Rymdsatelliter visar att en ny istid kommer snabbt." New York Times, 1978: "Internationellt team av specialister ser inget slut på 30-årig nedkylningstrend."

I Newsweek slog forskare också larm om skorstenar och jetplan som de sa spydde ut så mycket föroreningar i atmosfären att, ”Avskärmad från solens värme kommer planeten att svalna, vattenångan frysa, och en ny istid födas."

Vi vet alla resultatet. Rädslan för djupfrysning smälte bort, men domedagsrubrikerna fortsatte, fast nu var värme det verkliga hotet. (Salon, 2001:" New York Citys West Side Highway under vatten 2019 .”)

Filmen 2012: Ice Age, som släpptes 2011, visionerade att New York förvandlades till en gigantisk frys.

Uppdrag: Hamstra

Historien om Y2K låter som en science fictionroman med datanördar, preppers och statliga kommandocentraler i huvudrollerna. Skulle det fruktade kodningsfelet — millenniumbuggen — innebära slutet för oss alla när klockan passerade midnatt den 31 december? Skulle datorer slå bakut och flygplan störta? Skulle kärnvapenmissiler skjuta iväg sig själva? Världen var på helspänn (låt oss inte glömma att vissa sansade individer hävdade att det var ett stor bluff), källare fylldes med förnödenheter och politiker vädjade till allmänheten att sluta hamstra.

När vi nådde det antiklimaktiska slutet — ingenting hände! — hade regeringar runt om i världen lagt ut motsvarande 448 miljarder dollar i dagens pengar på att motverka hotet. Och någonstans i Texas slog en pappa, som tidigare berättat för de lokala nyheterna att han samlat så mycket förnödenheter att de kunde fylla en närbutik, till med en stor fest för att tömma sin megafrys. "Vi åt allt."

Skulle datorer utom kontroll skicka flygplan i marken? Skulle kärnvapen avfyra sig själva? Milleniumbuggen fick regeringar runt om i världen att spendera 448 miljarder dollar. Men inget hände.

På med gasmasken

1970-talet var inte ett vackert decennium för miljön i USA. Smoggen låg som ett lock över många amerikanska städer och floderna var en sörja av orenat avloppsvatten. Det visade sig vara perfekt grogrund för nattsvarta prognoser. År 1970 skrev Life att forskare hade goda bevis för att storstädernas invånare inom ett decennium skulle behöva gasmasker för att överleva luftföroreningarna. En ekolog i Time inflikade att det bara var en tidsfråga innan allt land blev oanvändbart. Och stjärnan bland domedagsprofeter, Paul Ehrlich, fastslog att antalet dödsfall i "smogkatastrofer" i New York och Los Angeles skulle nå 200,000 så snart som 1973.

Hur är läget nu? Smoggen har lyft och vattnet är för det mesta återigen både bad- och fiskevänligt. Efter att ha studerat utsläppen drog en analytiker på inrikesdepartementet följande slutsats 1999: "Renare luft är en direkt följd av bättre teknik och de enorma och ihållande investeringar som endast en rik nation kan öronmärka för att utveckla, installera och driva dessa tekniker."

1970 skrev tidningen Life att forskare hade solida bevis för att stadsbor inom ett decennium skulle behöva gasmasker för att överleva luftföroreningar. Bild från spelet S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl

Sedan dess har mycket hänt. Eldrivna fordon minskade oljeförbrukningen med nästan 600,000 fat per dag under 2019 och försäljningen förväntas sätta ett nytt marknadsandelsrekord 2020, enligt International Energy Agency. Det finns mycket mer att säga om den utvecklingen men det sparar vi till en annan gång.

Apokalypsen — var god dröj.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.