Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men nĂ„got mycket större kommer hĂ€nda)

đŸŠŸ AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men nĂ„got mycket större kommer hĂ€nda)

Ekonomiprofessorn David Autor gör upp med de AI-experter som tror att AI kommer leda till massarbetslöshet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

NÀr man lÀser de senaste nyheterna pÄ Warp News Àr det lÀtt att anta att AI kommer leda till massarbetslöshet:

I samtliga nyheter gör AI jobb som mÀnniskor tidigare gjorde, vilket ju borde leda till arbetslöshet. Men sÄ behöver det inte bli, enligt David Autor. Han Àr arbetsmarknadsekonom och ekonomiprofessor vid MIT, dÀr han studerar hur teknologisk förÀndring och globalisering pÄverkar arbetstagare.

Autor Àr just den sortens personer jag efterlyst i debatten om AI. AI-forskare som Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton och Stuart Russel Àr bra pÄ AI och maskininlÀrning. Det gör dem inte till experter pÄ hur AI kommer pÄverka arbetsmarknaden. Vilket inte stoppat dem frÄn att göra drastiska pÄstÄenden. Hinton uppmanade folk att bli rörmokare, för AI kommer ta mÄnga av de andra jobben. I pausa AI-brevet, som nÄgra av dessa herrar skrev under, stÀller man frÄgan om vi "ska automatisera bort alla jobb."

I en lysande essÀ förklarar Autor varför det inte behöver bli sÄ: AI Could Actually Help Rebuild The Middle Class. Den Àr lÄng (30 minuters lÀstid) sÄ jag ska försöka sammanfatta.

Jobb finns och blir över

Han börjar med att konstatera att "den industrialiserade vÀrlden svÀmmar över av jobb, och sÄ kommer det förbli."

"Detta Àr inte en prognos, det Àr ett demografiskt faktum. Alla de mÀnniskor som kommer att fylla 30 Är under 2053 Àr redan födda och vi kan inte skapa fler av dem. Om det inte sker en stor förÀndring i invandringspolitiken kommer USA och andra rika lÀnder att fÄ slut pÄ arbetskraft innan vi fÄr slut pÄ jobb."

Även om en del blir av med jobbet till AI, kommer det finnas mĂ„nga andra jobb. TĂ€mligen odramatiskt för samhĂ€llet, Ă€ven om det kan vara dramatiskt för de individer som blir av med jobbet.

Men, David Autor ser att en mycket större förÀndring kan vara pÄ gÄng.

MÄnga kan levla upp till expertnivÄ

I industrialiserade lÀnder utgör expertis den frÀmsta kÀllan till ett jobbs vÀrde. Yrken som krÀver ingen eller lite expertis, sÄsom servitörer och stÀdare, Äterfinns vanligtvis lÄngt ned pÄ löneligan. Medan jobb som lÀkare, jurist, och mjukvaruutvecklare, som krÀver hög expertis, ger höga löner.

Det han tror kan hÀnda nu Àr detta:

"För arbetstagare med grundlÀggande utbildning och erfarenhet kan AI hjÀlpa till att utnyttja expertis sÄ att de kan utföra arbete med högre vÀrde."

Den som redan har en grund att stÄ pÄ kan med AI levla upp sina kunskaper sÄ pass mycket att den nÄr expertnivÄ. En sjuksköterska skulle med AI:s hjÀlp kunna nÄ samma expertis som en lÀkare, i alla fall inom delar av lÀkarens kompetensomrÄden. Det skulle höja vÀrdet pÄ sjuksköterskans arbete, men samtidigt pressa ner kostnaden för sjukvÄrden.

Han citerar sedan ett flertal studier som visar just hur personer med lÀgre kompetens kan komma ifatt eller förbi med högre kompetens, genom att anvÀnda AI pÄ rÀtt sÀtt.

Vad hÀnder med de lÀngst ner och lÀngst upp i löneligan?

Men kommer inte detta göra de nuvarande experterna onödiga? Nej, troligen inte. Vi kommer kunna göra mer av det de pysslar med och genomgÄende höja nivÄn, vilket skapar fortsatt utrymme och jobb Àven för dem.

Hur blir det med de lÀngst ner pÄ löneskalan, som saknar en grund att stÄ pÄ dÀr AI kan hjÀlpa dem att levla upp? Kommer robotarna ta deras jobb? Nej, tror Autor, baserat pÄ att vi inte ens Àr nÀra att kunna producera sÄ brett kompetenta robotar. (HÀr tror jag han har fel. Det kommer inte ske imorgon, men ligger inte heller Ärtionden bort.)

"AI kommer att automatisera kĂ€rnuppgifterna i vissa yrken, eliminera andra och drastiskt omforma nĂ„gra av dem som Ă„terstĂ„r. Samtidigt kommer den att realisera nya varor och tjĂ€nster, skapa ny efterfrĂ„gan pĂ„ expertis och öppna nya möjligheter för mĂ€nsklig framsteg – Ă€ven om det alltid Ă€r svĂ„rt att förutsĂ€ga vad dessa kommer att vara," skriver David Autor.

Autor Àr noga att pÄpeka att detta inte Àr en prognos, utan vad som kan ske om vi fattar rÀtt beslut och gör rÀtt saker.

Bli en kentaur

Det Àr detta jag tjatat om i flera texter hÀr pÄ Warp News, förelÀsningar, kurser och i boken Kentaurens fördel. Likt de tvÄ amatörerna som slog stormÀstarna i schack, kan de som blir bra pÄ att anvÀnda AI spela pÄ en högre nivÄ.

Det Àr inte bara individer som kan bli kentaurer. Företag, organisationer och hela lÀnder kan levla upp pÄ det sÀttet. Det Àr receptet jag föresprÄkar för Sverige.

Förutom att amatörer dÄ kan slÄ stormÀstare, sÄ kommer det skapas en mÀngd nya jobb, nÀr AI frigör den kreativitet som suttit fast i vÄra huvuden.

Inte utkonkurrerade av flygplan

Autors essÀ Àr lÄng, men mycket lÀsvÀrd. Han ger en fascinerande historia över arbete och hur olika kategorier pÄ arbetsmarknaden pÄverkats av olika teknologiska utvecklingar.

AI Could Actually Help Rebuild The Middle Class | NOEMA
AI doesn’t have to be a job destroyer. It offers us the opportunity to extend expertise to a larger set of workers.

Och han inte Àr inte nÄdig mot AI-experternas syn pÄ hur AI kommer pÄverka arbetsmarknaden:

"Det mest vĂ€lvilliga jag kan sĂ€ga om dessa olycksbĂ„dande pĂ„stĂ„enden Ă€r att de troligen Ă€r felaktiga — en förenkling av innovationskomplexiteten till en enda dimension av automatisering. Tror dessa teknologivisionĂ€rer att Black & Deckers verktyg gör hantverkares fĂ€rdigheter mindre vĂ€rdefulla och att flygplan övertrĂ€ffar sina passagerare? Den senare frĂ„gan Ă€r förstĂ„s nonsens. Flygplan Ă€r inte vĂ„ra konkurrenter; vi skulle helt enkelt inte kunna flyga utan dem."

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.