Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteripriserna fortsätter sjunka – hur påverkar det elbilarna?

🔋 Batteripriserna fortsätter sjunka – hur påverkar det elbilarna?

Kommer elbilar bli billigare att köpa än motsvarande bensinbilar år 2025? Och spelar det någon roll för när det stora skiftet från bensin till el sker? Vi har uppdaterat vår prognos från i våras.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I vår allra första Optimist's Edge-artikel skrev vi om framtiden för elbilar, och när dessa kommer bli lika billiga att köpa som motsvarande bensin- eller dieselbilar.

Nu har fakta för 2021 blivit tillgängligt och det är dags att uppdatera slutsatserna och se om de fortfarande håller.

Vår förutsägelse: Elbilar lika billiga som bensinbilar år 2025

Den främsta anledningen till att elbilar är dyrare att köpa än motsvarande bensinbil är batteriet. När Teslas Model S lanserade 2012 kostade batteriet i bilen cirka 270 000 kronor. Men priset har sjunkit snabbt, 85 procent mellan 2010 och 2020 och baserat på Wrights lag kommer det fortsätta sjunka när den totala produktionen ökar.

Just Tesla visade på sin Battery Day hur de skulle pressa ner kostnaden med ungefär hälften mellan 2020 och 2024.

Det innebär att elbilar kostar lika mycket som bensinbilar år 2025. Under andra halvan av 20-talet kommer det vara billigare att köpa en elbil än en bensinbil. Hur många kommer då välja en bensinare?

Håller förutsägelsen? Ny data från Bloomberg

Varje år undersöker Bloomberg hur kostnaden för litiumjonbatterier utvecklas. Under 2021 har den sjunkit med sex procent. Det innebär 90 procent sedan 2010.

Närmaste tiden osäker

Även om kostnadstrenden för hela 20-talet fortfarande är stadig neråt så är det inte säkert att priserna på batterierna sjunker kommande året. Priset på kobolt, litium och nickel har ökat senaste tiden. På grund av långa kontrakt tror Bloomberg att vi kommer se effekten av det först under 2022, vilket gör att priset på batterierna ligger still eller ökar något.

Samtidigt minskar andelen kobolt i batterierna, och vi vet att marknader ofta svarar med ökad produktion om priserna går upp.

Efterfrågan på elbilar pressar upp priserna

Elbilar blir snabbt populära och under 2021 tycks efterfrågan ökat dramatiskt. Samtidigt som försäljningen av fossilbilar minskar, ökar den kraftigt för elbilar.

Tesla ökar sin produktion så mycket de hinner och har höjt priserna rätt rejält under året, men väntetiderna på en ny Tesla fortsätter trots det att bli längre. Andra bilföretag tycks också sälja allt eller det mesta av alla elbilar de producerar.

Skiftet kommer trots höga priser

Om år 2025 håller för prisparitet mellan elbilar och fossilbilar återstår att se, men framförallt den ökade efterfrågan kan förskjuta tillfället till år 2026 eller senare.

Trots det ser skiftet från förbränningsmotor till elmotor ha kommit igång på allvar. Tesla sa nyligen att de har blivit tagna på sängen över det snabbt ökade intresset, och då hade de redan innan planerat för en massiv utbyggnad av produktionskapacitet med nya fabriker både i Berlin och Austin.

I april skrev vi:

Det betyder att det är mycket troligt att elbilar kommer att gå om bensin- och dieselbilar i försäljning mellan 2025 och 2030.

Det kan bli så att prisskiftet kommer senare än 2025, men att elbilar passerar bensin- och dieselbilar i försäljning före 2025.

Mathias Sundin

💡 Optimist’s Edge: Då blir elbilar billigare än bensinbilar
Sju av tio har helt fel om när elbilar blir billigare att köpa än bensinbilar och av dessa tror hälften att det ALDRIG kommer att hända. Elbilar kommer att köra om bensinbilar när kostnaden för batteriet gör dem billigare att köpa. Vi avslöjar när det här kommer att hända.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.