Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚯 Rymdmyndighet tar hjälp av företag för att rensa rymdskräp

🚯 Rymdmyndighet tar hjälp av företag för att rensa rymdskräp

Den amerikanska rymdmyndigheten planerar att tillsammans med den privata sektorn genomföra en teknikdemonstration i rymden inom de närmaste åren.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I takt med att rymden blir viktigare, blir det fler objekt som trängs. Och eftersom inte bara värdefulla materiella tillgångar utan även astronauterna blir allt fler där uppe, blir det även viktigare att rensa bort rymdskräp.

Den 5 januari lanserade USA:s rymdförsvar, Space Force, en video som utannonserar projektet Orbital Prime. Projektet syftar till att göra rymdbruket hållbart genom att motarbeta rymdskräp, delvis genom OSAM (Underhåll, produktion och montering i rymden).

Detta ska ske genom att samarbeta med ge stöd åt den privata sektorn. Företag hade fram till den 17 februari på sig att ansöka till programmet med olika förslag om att lindra skräp, däribland borttagning och återvinning. Tidsplanen är aggressivt satt, då förhoppningen är att uppnå en demonstrerbar förmåga inom två till fyra år.

—Vårt mål genom Orbital Prime är att samarbeta med innovativa hjärnor inom industrin, den akademiska världen och forskningsinstitutioner för att främja och tillämpa toppmodern teknik och driftskoncept inom områdena för att minska och avlägsna skräp, säger generallöjtnant David Thompson, Space Force vice chef för rymdverksamhet.

Initiativet tillkom mot bakgrund av en händelse i slutet av förra året då personalen ombord den internationella rymdstationen var tvungna att söka skydd i kapseln som var avsedd för deras hemfärd. Detta då den berömda rymdstationen riskerade att träffas av skräp som uppstod när Ryssland testade ett sattelitvärnsvapen.

Vapnets mål hade varit en av deras egna spionsatelliter, som sköts upp 1982, med en massa på över ett ton. Händelsen har fördömts av bland annat USA, men har förminskats av Roscosmos, den ryska rymdorganisationen.

Detta är inte det enda initiativet av liknande karaktär, då rymdskräp är ett besvär som påverkar många olika aktörer. Vi har tidigare skrivit om hur Kina lyckades kasta ut en satellit i "kyrkogårdsbana", liksom hur Europeiska rymdorganisationen vill skydda rymdtillgångar och hur Astroscale har visat sin förmåga att fånga förfallna satelliter.

Förhoppningsvis kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid att se frukterna av dessa ansträngningar och oron över rymdskräp kommer att bli ett minne blott.

🚮 Kina rensar skräp i rymden
En kinesisk satellit har lyckats ta bort en död satellit från geostationär omloppsbana, vilket förhindrar att den blir rymdskräp. Detta är bara en liten del av alla Kinas satsningar för att bli en viktig rymdaktör.
👨‍🚀 ESA-resolutionens mål – sätta Europa i framkant i rymdsektorn
Att hämta prover från våra gasjättars månar, bygga förmågan att skjuta upp astronauter i rymden och bekämpa klimatförändringar. Det är dessa mål som kommer att återföra Europa till rymdens framkant. Åtminstone enligt ett färskt ESA-manifest.
🛰 Astroscale ska studera hur två uttjänta satelliter ska oskadliggöras
Rymdskrot utgör ett allt större hot mot framtida rymdsatsningar. Därför görs allt större satsningar på att rensa våra omloppsbanor. Astroscale är ett företag i framkant av dessa ansträngningar.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.