Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Astroscale ska studera hur tvĂ„ uttjĂ€nta satelliter ska oskadliggöras

🛰 Astroscale ska studera hur tvĂ„ uttjĂ€nta satelliter ska oskadliggöras

Rymdskrot utgör ett allt större hot mot framtida rymdsatsningar. DÀrför görs allt större satsningar pÄ att rensa vÄra omloppsbanor. Astroscale Àr ett företag i framkant av dessa anstrÀngningar.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

För er som lÀser Warp News borde det stÄ helt klart att rymden blir allt viktigare. De positiva konsekvenserna för mÀnskligheten Àr enorma, liksom investeringarna som görs för att utnyttja dessa. Att garantera sÀkerheten för dessa tillgÄngar samt personal i rymden Àr dÀrför av yttersta vikt.

Ett tydligt hot Àr nÀrvaron av rymdskrot som inte bara hotar satelliter och rymdresenÀrer utan dessutom kan skapa Ànnu mer skrÀp som fyller vÄra omloppsbanor. Enligt ESA har 6050 uppskjutningar skett under det halvsekel sedan den första satelliten sattes i omloppsbana.

Dessa uppskjutningar har resulterat i att 28'160 spÄrbara föremÄl flyter runt jorden och enligt gov.uk uppskattas det att det totalt finns 900'000 bitar skrÀp totalt. Detta i kontrast mot 4 000 operativa satelliter. Trots detta stora antal har endast 7 kollisioner intrÀffat hittills. Det mesta av skrÀpet har orsakats av rymdfarkoster eller uppskjutningsfordon som exploderat under uppskjutning samt testning av sattelitvÀrnsvapen.

Ett företag som satsar pÄ att bekÀmpa detta hot Àr Astroscale. Det grundades 2013 och syftar till att göra rymdsatsningar mer hÄllbara. De avser att uppnÄ detta genom att erbjuda lösningar som ger aktörer en bÀttre bild av trafiken i omloppsbanorna, förlÀnga livslÀngden för befintliga satelliter och, naturligtvis, borttagning av skrÀp.

FĂ„ngar skrot med magneter

Den 25 augusti demonstrerade deras ELSA-d (End-of-Life Services by Astroscale-demonstration) satellit sin förmÄga att magnetiskt fÄnga ett mÄlobjekt. I detta test skjöts mÄlet tillsammans med testfarkosten upp i omloppsbana. VÀl uppe, slÀpptes mÄlet varefter det gensköts och fÄngade upprepade gÄnger.

Detta Ă€r naturligtvis bara ett första steg pĂ„ vĂ€gen mot att fĂ„ förmĂ„gan att fĂ„nga och ta bort skrĂ€p. ÄndĂ„ Ă€r det bĂ„de imponerande och uppmuntrande. TillrĂ€ckligt för att fĂ„ stöd.

Den 22 september tillkÀnnagav de att de hade blivit utvalda av den japanska flygforskningsbyrÄn, JAXA, för sin CRD2-teknikdemonstration. CRD2 Àr en förkortning för Commercial Removal of Debris Demonstration och syftar som namnet antyder till att kommersialisera borttagning av rymdskrÀp.

Detta kommer att göras med hjÀlp av företagets ADRAS-J farkost. För nÀrvarande Àr planerna att skjuta upp rymdfarkosten 2023, sÀtta den i omloppsbana och fÄ den att möta med ett japanskt raketsteg. Vid den tidpunkten kommer den att utföra ett flertal tester, dÀribland att ta bilder av rymdskrotet, demonstrera avstÄndsberoende manövrer och i ett andra skede fÄ raketsteget att lÀmna omlopp. Monteringen av rymdfarkosten ADRAS-J Àr planerad att pÄbörjas i början av nÀsta Är.

StÀdar upp omloppsbanan

Den 23 oktober fick Astroscale i uppdrag av den Brittiska Rymdfartsmyndigheten att studera avlÀgsnandet av tvÄ satelliter frÄn omloppsbana senast 2025. Astroscale har tillsammans med det schweiziska företaget ClearSpace fÄtt i uppdrag att slutföra förstudier i slutet av mars 2022. Företagen fÄr i sina förslag vÀlja de bÀst lÀmpade farkosterna, men de mÄste skjutas upp i omloppsbana under brittisk lincens.

– Dessa nya projekt kommer att stödja vĂ„r ledande roll i att stĂ€da upp vĂ„r omloppsbana, som har försummats alldeles för lĂ€nge, och kommer att hjĂ€lpa till att hĂ„lla satelliter i drift sĂ€kert sĂ„ att de kan fortsĂ€tta att tillhandahĂ„lla viktiga tjĂ€nster som kommunikation och övervakning av klimatförĂ€ndringar, sĂ€ger George Freeman, Storbritanniens vetenskapsminister. Den brittiska regeringen har uttryckt ambitioner om att bli den ledande nationen nĂ€r det gĂ€ller att ta itu med rymdskrot.

Det Àr ett stort Ätagande att stÀda vÄra omloppsbanor. Med de stora mÀngder skrot som svÀvar ovanför oss, kommer det förmodligen krÀvas ett engagemang frÄn mÄnga lÀnder under Ärtionden framöver. Det kÀnns betryggande att satsningar nu görs.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.