Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚮 Kina rensar skräp i rymden

🚮 Kina rensar skräp i rymden

En kinesisk satellit har lyckats ta bort en död satellit från geostationär omloppsbana, vilket förhindrar att den blir rymdskräp. Detta är bara en liten del av alla Kinas satsningar för att bli en viktig rymdaktör.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Det nya rymdkapplöpningen är i full gång. Medan världens ögon riktas mot NASA och privata satsningar som SpaceX, skulle rymdfantaster göra klokt i att hålla ögonen på Kina.

Den 23 oktober förra året sköt Kina upp satelliten Shijian-21, som enligt kinesiska medier konstruerats för att "testa och verifiera teknik för minskning av rymdskräp". Redan i oktober sågs satelliten bredvid ett okänt rymdobjekt av USA:s Space Force.

Enligt The Drive, dockade Shijian-21 med en drivande navigeringssatellit den 22 januari och tog den upp ovanför den välanvända och värdefulla geostationära omloppsbanan. Navigationssatelliten Beidou-2 G2 sköts upp 2009 och upphörde att fungera när den nådde omloppsbana och har drivit sedan 2010.

Den 26 januari hade den förts till en omloppsbana cirka 3000 km ovanför GEO, en förvånansvärt lång sträcka, med tanke på att vad som anses vara "kyrkogårdsomloppsbanan" bara är 300 km över GEO. Kort efter återvände S-21 till GEO.

Med brist på transparens är mycket okänt rörande satellitens förmågor eller verkliga syfte, men det är betryggande att ett annat land har skaffat sig denna förmåga. En oro är dock att vissa tror att satelliten också fyller ett militärt syfte, där den skulle förstöra satelliter utan att orsaka problematiskt skräp associerat med andra satellitvärnsvapen.

Detta är bara en liten del av Kinas ansenliga ansträngningar att bli en stor aktör i rymden. Landet har nyligen börjat bygga sin rymdstation Tiangong, som är tänkt att vara klar vid årets slut och de har hämtat prover från månen.

I slutet av januari släppte Kinas nationella rymdadministration också en vitbok som beskriver vilka aktiviteter i rymden tänker ägna sig åt de kommande fem åren. Bland höjdpunkterna finns planer på att göra uppskjutningar med deras Long March-raketer "icke-giftiga och föroreningsfria", att konstruera ett rymdteleskop samt att sätta människor på månen.

🚀 ”Kravmärkning” på rymdfarkoster ska ge mindre rymdskrot i framtiden
En certifiering ska visa hur stor risk det är att en rymdfarkost bidrar till att öka mängden rymdskrot i omloppsbana.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter