Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚼 Kina rensar skrĂ€p i rymden

🚼 Kina rensar skrĂ€p i rymden

En kinesisk satellit har lyckats ta bort en död satellit frÄn geostationÀr omloppsbana, vilket förhindrar att den blir rymdskrÀp. Detta Àr bara en liten del av alla Kinas satsningar för att bli en viktig rymdaktör.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Det nya rymdkapplöpningen Àr i full gÄng. Medan vÀrldens ögon riktas mot NASA och privata satsningar som SpaceX, skulle rymdfantaster göra klokt i att hÄlla ögonen pÄ Kina.

Den 23 oktober förra Äret sköt Kina upp satelliten Shijian-21, som enligt kinesiska medier konstruerats för att "testa och verifiera teknik för minskning av rymdskrÀp". Redan i oktober sÄgs satelliten bredvid ett okÀnt rymdobjekt av USA:s Space Force.

Enligt The Drive, dockade Shijian-21 med en drivande navigeringssatellit den 22 januari och tog den upp ovanför den vÀlanvÀnda och vÀrdefulla geostationÀra omloppsbanan. Navigationssatelliten Beidou-2 G2 sköts upp 2009 och upphörde att fungera nÀr den nÄdde omloppsbana och har drivit sedan 2010.

Den 26 januari hade den förts till en omloppsbana cirka 3000 km ovanför GEO, en förvÄnansvÀrt lÄng strÀcka, med tanke pÄ att vad som anses vara "kyrkogÄrdsomloppsbanan" bara Àr 300 km över GEO. Kort efter ÄtervÀnde S-21 till GEO.

Med brist pÄ transparens Àr mycket okÀnt rörande satellitens förmÄgor eller verkliga syfte, men det Àr betryggande att ett annat land har skaffat sig denna förmÄga. En oro Àr dock att vissa tror att satelliten ocksÄ fyller ett militÀrt syfte, dÀr den skulle förstöra satelliter utan att orsaka problematiskt skrÀp associerat med andra satellitvÀrnsvapen.

Detta Àr bara en liten del av Kinas ansenliga anstrÀngningar att bli en stor aktör i rymden. Landet har nyligen börjat bygga sin rymdstation Tiangong, som Àr tÀnkt att vara klar vid Ärets slut och de har hÀmtat prover frÄn mÄnen.

I slutet av januari slÀppte Kinas nationella rymdadministration ocksÄ en vitbok som beskriver vilka aktiviteter i rymden tÀnker Àgna sig Ät de kommande fem Ären. Bland höjdpunkterna finns planer pÄ att göra uppskjutningar med deras Long March-raketer "icke-giftiga och föroreningsfria", att konstruera ett rymdteleskop samt att sÀtta mÀnniskor pÄ mÄnen.

🚀 ”KravmĂ€rkning” pĂ„ rymdfarkoster ska ge mindre rymdskrot i framtiden
En certifiering ska visa hur stor risk det Àr att en rymdfarkost bidrar till att öka mÀngden rymdskrot i omloppsbana.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.