Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 ”KravmĂ€rkning” pĂ„ rymdfarkoster ska ge mindre rymdskrot i framtiden

🚀 ”KravmĂ€rkning” pĂ„ rymdfarkoster ska ge mindre rymdskrot i framtiden

En certifiering ska visa hur stor risk det Àr att en rymdfarkost bidrar till att öka mÀngden rymdskrot i omloppsbana.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns gott om olika certifieringar som företag och organisationer kan anvÀnda för att visa att deras produkter Àr hÄllbara. Och nu Àr tiden kommen för en liknande certifiering av rymdfarkoster. Det Àr World Economic Forum som ligger bakom den nya hÄllbarhetsmÀrkningen som fÄtt namnet Space Sustainable Rating, SSR.

SSR Àr nu inte nÄgon allmÀn hÄllbarhetscertifiering utan den fokuserar helt pÄ att minimera mÀngden rymdskrot i omloppsbana runt jorden. I dag finns det 4 000 aktiva satelliter och miljontals med fragment av allt frÄn fÀrgflagor till uttjÀnta raketsteg som flyger omkring i omloppsbana. En kollision mellan nÄgra av dessa skulle i vÀrsta fall skapa en kedjereaktion som kan slÄ ut mÄnga av de aktiva satelliterna.

Tanken med SSR Àr att de som skickar upp raketer, satelliter och annat upp i omloppsbana frivilligt ska kunna gradera sin farkost med SSR: Graderingen bygger pÄ ett poÀngsystem dÀr datadelning, val av omloppsbana, metoder för att flytta farkosten ur omloppsbana nÀr den tjÀnat ut, möjligheter att undvika kollisioner med mera ingÄr.

Det finns fyra nivÄer av SSR och hur mÄnga poÀng en farkost fÄr avgör vilken nivÄ den hamnar pÄ. PÄ sÄ sÀtt kan alla snabbt se hur hÄllbar varje uppskjutning och farkost Àr nÀr det gÀller att minimera mÀngden rymdskrot.

– MĂ„let med SSR Ă€r att pĂ„verka beteendet hos alla intressenter inom rymdindustrin, speciellt de kommersiella aktörerna, och skapa den hĂ„llbara praxis vi sĂ„ vĂ€l behöver, sĂ€ger Holger Krag chef för ESA:s Space Safety Programme som hjĂ€lpt till att utveckla SSR, i en pressrelease.

SSR-mÀrkningen Àr frivillig, men förhoppningen Àr att mÄnga kunder ska krÀva en viss SSR-nivÄ frÄn sina leverantörer. UngefÀr som att en kund idag kan krÀva att en leverantör har KravmÀrkta varor.

MÄnga företag inom rymdindustrin har ocksÄ uttryckt sitt stöd för SSR. Airbus, Lockheed Martin och SpaceX Àr bara nÄgra av de som sagt att de tÀnker SSR-mÀrka sina uppskjutningar. 2022 ska de första SSR-certifieringarna börja delas ut.

Bild: ESA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.