Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Sex fördelar med mer skyddad natur

💡 Optimist's Edge: Sex fördelar med mer skyddad natur

Visst finns det gott om exempel pÄ hur vi mÀnniskor har orsakat naturen stor skada, men vi har faktiskt blivit allt bÀttre pÄ att skydda sÀrskilt viktiga naturomrÄden. LÀs mer om hur vi kan boosta bÄde ekonomin - och vÄr hÀlsa - genom att bli Ànnu bÀttre pÄ att ta hand om naturen.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

SAMMANFATTNING

📉 Vad folk tror

Fler tror att mÀngden natur som skyddas har minskat under de senaste 20 Ären.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

16 procent av vÀrldens landmassa rÀknas som skyddad. Och av omrÄden som klassas som sÀrskilt viktiga ur biodiversitetssynpunkt Àr nÀstan hÀlften numera skyddade vilket Àr en ökning frÄn en tredjedel Är 2000.

💡 Optimist's Edge

Att skydda naturomrÄden har bevisade positiva effekter bÄde för mÀnniskan och natur.

👇  SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Bada, flytta eller utveckla ny teknik. Det Àr nÄgra av valmöjligheterna som finns. LÀs vidare sÄ förklarar vi mer.

Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash
För vems skulle vÀxer detta trÀd?

📉 Vad folk tror

Visste du att vi faktiskt blir bÀttre pÄ att skydda naturomrÄden? Trots detta lÀser vi oftare nyhetsartiklar om skövlingen av Amazonas eller olika arter som hotas av utrotning. Det Àr med andra ord inte sÀrskilt förvÄnande att en minoritet tror att den skyddade naturen i vÀrlden har ökat de senaste 20 Ären, enligt en undersökning som Warp lÄtit göra.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Globalt sett Ă€r ungefĂ€r 16 procent, eller nĂ€rmare en sjĂ€ttedel, av vĂ€rldens landmassa klassad som skyddade omrĂ„den enligt statistik frĂ„n januari 2022. Det Ă€r ingen dramatisk, men Ă€ndĂ„ en viss ökning jĂ€mfört med föregĂ„ende Ă„r, men om vi studerar siffrorna lite mer i detalj hittar vi fler goda nyheter. Av omrĂ„den som klassas som sĂ€rskilt viktiga ur biodiversitetssynpunkt Ă€r nĂ€stan hĂ€lften skyddade (2017)  – vilket Ă€r en ökning frĂ„n en tredjedel Ă„r 2000. Motsvarande ökning har ocksĂ„ skett i bergsomrĂ„den med sĂ€rskilt rik biodiversitet. NĂ€stan lika bra har vi blivit pĂ„ att skydda motsvarande omrĂ„den i sjöar och floder. Det senare Ă€r sĂ€rskilt viktigt eftersom mĂ„nga sötvattenlevande arter hotas av utrotning.

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ olika initiativ för att skydda naturomrÄden:

  • Kina planerar att plantera skog pĂ„ en yta motsvarande Belgien Ă„rligen fram till 2025 och dessutom skapa fler nationalparker.
  • Har du hört talas om Europas Amazonas? Det Ă€r ett projekt som knyter samman tretton naturreservat lĂ€ngs floderna Drava, Mura och Donau i de fem lĂ€nderna Österrike, Slovenien, Kroatien, Ungern och Serbien. Projektet strĂ€var bĂ„de efter att bevara viktiga ekosystem och att utveckla regionen ekonomiskt.
  • Skyddad natur handlar inte bara om nationalparker och storskaliga politiska projekt. Ett exempel Ă€r en stiftelse pĂ„ Nya Zeeland, uppkallad efter drottning Elizabeth II, som kartlĂ€gger mark som skyddas av privata markĂ€gare. I dagslĂ€get ingĂ„r 4700 omrĂ„den i fondens nĂ€tverk.
  • I Skottland har privatpersoner genom crowdfunding bidragit med 3,8 miljoner pund för att köpa mark som ska bli ett naturreservat.

Listan pÄ positiva exempel skulle kunna göras lÀngre. Men samtidigt bör vi inte blunda för de stora utmaningar som finns. Enligt the Living Planet Index har populationerna av vilda djur i snitt minskat med tvÄ tredjedelar sedan Är 1970 och fler Àn 3000 fiskarter hotas av utrotning. Med andra ord behöver vi bli Ànnu bÀttre pÄ att skydda och bevara vÀrdefull natur. MÄnga tunga organisationer har stÀllt sig bakom mÄlet att 30 procent av planeten ska vara skyddad till Är 2030.

💡 Optimist's Edge

Varför ska vi skydda naturomrÄden? Kanske rÀcker möjligheten att kunna ströva i en orörd skog som svar. Men hÀr Àr ytterligare sex goda anledningar:

För naturens egen skull

Om vi lÀmnar det antropocentriska perspektivet för en stund, Àr det svÄrt att bortse ifrÄn att mÀnniskans utbredning och aktiviteter ofta haft en kraftigt negativ inverkan pÄ andra arters livsvillkor. Det kan lÄta sjÀlvklart, men Àr vÀrt att nÀmna: Genom att skapa naturreservat, nationalparker eller andra omrÄden som fredas pÄ olika sÀtt ökar vi utrymmet dÀr vilda djur och vÀxter kan leva. Vi bevarar naturen för dess egen skull.

Motverka global uppvÀrmning

OcksÄ vi mÀnniskor kan dra nytta av de ekosystemtjÀnster som naturen bidrar med, det kan till exempel handla om rent vatten eller skogar som fungerar som koldioxidsÀnkor för att motverka den globala uppvÀrmningen.

Sport och fritid

Vi har redan varit inne pÄ rekreation i form av skogspromenader. Det finns förstÄs en lÄng rad aktiviteter som vi kan göra i naturen, som jakt och fiske, vandring, paddling, bergsklÀttring, fotografering och sÄ vidare. Rent generellt ökar intresset för naturturism i olika former.


Ekonomiska vinster

Olika ekosystemtjÀnster, som de vi nÀmnde ovan, Àr ett exempel pÄ hur vi kan tjÀna pengar pÄ att bevara naturomrÄden. Det kan till exempel handla om skogar som hindrar översvÀmning eller stormar, vilket sparar bÄde pengar och mÀnskligt lidande.

Naturturism Àr förstÄs ett annat exempel pÄ hur vi kan tjÀna pengar pÄ att ta hand om naturen, men det finns mÄnga fler. I en studie som publicerades för ett par Är sedan gör över hundra forskare en genomgÄng av de ekonomiska vinsterna av att bevara natur, i jÀmförelse med vad det kostar. Man skulle kunna tro att sektorer, som jordbruk, skogsbruk och fiske som lever av att bruka mark och vatten skulle förlora pÄ en bevarandestrategi, men sÄ verkar inte vara fallet. Ta till exempel haven. PÄ grund av överfiskning och klimatförÀndringar förvÀntas intÀkterna inom fiskeindustrin minska framöver. Men genom att skydda olika omrÄden bÀttre sÄ kan fÄngsterna pÄ sikt öka och dÀrigenom vinsterna. Dessutom kan vÀlmÄende havsomrÄden generera intÀkter frÄn dykning och andra typer av turism, som för det lokala nÀringslivet ofta Àr mer lönsamt Àn fiske.

För att mÄ bra

Det finns allt mer forskning som visar att vi mÄr bra av att vistas i naturen. Att lyssna pÄ fÄgelkvitter kan till exempel minska stress.

I Japan uppfann man pÄ pÄ 1980-talet sÄ kallade skogsbad. Tanken var att slutkörda kontorsarbetare skulle vistas i skogen för att mÄ bÀttre - och undvika förtida död. Det finns till och med forskare som menar att lÀkare borde skriva ut dessa skogsbad pÄ recept. I den lilla staden Biarritz pÄ franska Atlantkusten började lÀkare att istÀllet för piller förskriva surfing mot olika sjukdomar, som övervikt, diabetes, stress och depression.

Genom att fler fÄr tillgÄng till naturupplevelser kan vi med andra ord bidra till att förebygga vÄr tids stora hÀlsoutmaningar, som psykisk ohÀlsa och olika livsstilssjukdomar, och dÀrigenom bÄde öka vÄrt personliga vÀlbefinnande och vÄr produktivitet.

Photo by Philip Brown on Unsplash
Skulle du inte vilja höra den hÀr sjunga?

LÀs mer om hur vi kan leva lÀngre och friskare liv i framtiden

Ännu mer lĂ€kande kraft

VÀrlden över anvÀnds en mÀngd olika vÀxter i medicinskt syfte och mÄnga viktiga lÀkemedel, som morfin och aspirin, bygger pÄ substanser som först upptÀcktes i vÀxter. Olika Àmnen som produceras av djur har ocksÄ visat sig intressanta för lÀkemedelsforskningen. Sedan ett antal Är finns till exempel en diabetesmedicin som hÀrstammar frÄn Gilamonstrets saliv. SÀrskilt vÀrdefulla kan olika gifter som produceras av exempelvis ormar och spindlar visa sig vara. Tack vare DNA-teknik blir det ocksÄ lÀttare att upptÀcka och syntetisera dessa Àmnen. Genom att bevara natur minskar vi risken för att olika arter hinner dö ut innan vi upptÀcker vilken nytta de kan göra.

https://unsplash.com/photos/wdOilL4oHKY
Gilaödlans saliv innehÄller Àmnen som kan anvÀndas mot diabetes.

Undvika framtida pandemier

Allt mer forskning pekar pÄ en koppling mellan avskogning och rubbade ekosystem Ä ena sidan och utvecklingen av olika smittsamma sjukdomar Ä andra sidan. Uppskattningsvis 60 procent av alla infektionssjukdomar Àr zoonotiska, det vill sÀga har spridit sig frÄn djur till mÀnniskor, som till exempel Borrelia och ebola. Genom att bli bÀttre pÄ att skydda naturen kan vi ocksÄ minska risken för sjukdomar som sprids frÄn djur till mÀnniskor. I bÀsta fall kan det förebygga framtida pandemier.

👇  SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Visste du att:

LĂ€s mer:

1000 kvadratkilometer stort naturreservat ska skydda jaguarerna i Belize

”HavsmotorvĂ€g” för hotat havsliv blir naturreservat

Skogar större Àn Frankrike har Ätervuxit senaste 20 Ären

Att skydda en tredjedel av jorden för naturens skull: sÄ ser kostnaderna och fördelarna ut

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.