Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skottland får ett nytt naturreservat

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skottland får ett nytt naturreservat

Ett sammanslutning i Skottland "uppnår det omöjliga" och nu får landet ett nytt naturreservat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett landsbygdssamhälle i Skottland slutförde precis det största köpet av mark i nationens historia. Under ledning av Langholm Initiative välgörenhet samlade sammanslutningen in 3,8 miljoner pund för att köpa 5200 tunnland mark från hertigen av Buccleuch. Försäljningen avtalades i oktober förra året och köpet gick igenom fredagen den 26 mars i år.

Försäljningen möjliggjordes efter en sex månader lång crowdfunding-kampanj. Kampanjen nådde sitt mål för mängden insamlade pengar två dagar före deadlinen. Ibland verkade utmaningens omfattning omöjlig att förstå. Kevin Cumming, styrelseledamot i Langholm Initiative, berättade för Positive News:

– Vi hade från mars till oktober på oss att samla in miljontals pund i början av en global pandemi - för ett projekt som aldrig hade genomförts förut.

Pandemin visade sig inte alls vara ett hinder. Under karantän började människor tänka om gällande sin relation till naturen och detta initiativ fångade samhällets uppmärksamhet och fantasi. Donationer från hela världen började rulla in. Cumming sade:

– Det fanns en tydlig önskan att detta skulle lyckas. Att ha över 4000 människor från hela världen som donerar till en crowdfunder väcker en känsla av ödmjukhet. Det är en otrolig prestation.

Margaret Pool, ordförande för Langholm Initiative tillade:

– Tillsammans har vi uppnått något som en gång verkade omöjligt. En ny era börjar för denna speciella mark.

Stora finansiärer som South of Scotland Enterprise och The Bently Foundation hjälpte också till att stödja projektet.

Nu när försäljningen är klar kan arbetet starta för att förvandla egendomen Langholm Moore till ett naturreservat som ska heta Tarras Valley Nature Reserve. Inhemska skogsmarker kommer att etableras. Torvmarker och forntida skogar ska återställas. En fristad för vilda djur ska skapas. Bland de djur som kommer gynnas kan nämnas blå kärrhök som är Storbritanniens mest jagade rovfågel. Det finns också planer på nya projekt inom natur- och ekoturism.

Positive News skriver ”Langholm Initiative säger att man vill lyfta fram hur samhällsägande kan vara en katalysator för förnyelse, med miljön och naturen i fokus. De hoppas att denna framgång kommer att inspirera andra samhällen i Skottland och hela Storbritannien att få mer mark under kollektivt ägande.”


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.