Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: HĂ€lsotrenden som gör att vi Ă€r friskare i framtiden

💡 Optimist's Edge: HĂ€lsotrenden som gör att vi Ă€r friskare i framtiden

MĂ„r vi bĂ€ttre eller sĂ€mre i framtiden? Det korta svaret Ă€r: “det beror pĂ„â€. Men faktum Ă€r att vi har bĂ€ttre förutsĂ€ttningar Ă€n nĂ„gonsin tidigare för att mĂ„ bra. Maria Eriksson ger dig insikter i hur du fĂ„r ett lĂ€ngre och friskare liv.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Enligt en fÀrsk undersökning frÄn Warp News tror ungefÀr hÀlften att hÀlsan generellt kommer bli bÀttre i framtiden, men var fjÀrde tror att vi kommer att ha sÀmre eller vÀsentligt sÀmre hÀlsa om tio Är.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Vi lever allt lĂ€ngre och Ă€ven om det innebĂ€r att vi ocksĂ„ fĂ„r fler kroniska sjukdomar sĂ„ finns det allt fler sĂ€tt att bota och lindra – Ă€ven förebygga dessa tillstĂ„nd.

💡 Optimist’s Edge

Med mer förebyggande vÄrd kan mÀnniskor och samhÀllen i stort bli friskare, vilket innebÀr stora vinster för alla.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Ta kontroll över din egen hĂ€lsa – och andras. Var med och arbeta för att fler ska hinna upptĂ€cka ohĂ€lsa och sjukdomar innan de hinner utvecklas. Det finns stora möjligheter att bygga företag, innovera och investera i hĂ€lsovĂ„rd – istĂ€llet för att bara tĂ€nka sjukvĂ„rd.

VÄrden gÄr frÄn att vara reaktiv till proaktiv, frÄn sjukvÄrd till hÀlsovÄrd. Det hÀr drivs av en enormt snabb teknisk utveckling.

📉 Vad folk tror

Kommer mÀnniskor generellt att ha bÀttre hÀlsa om tio Är? Enligt en fÀrsk undersökning frÄn Warp News tror ungefÀr hÀlften att det kommer att bli bÀttre, men var fjÀrde tror att vi kommer att ha sÀmre eller vÀsentligt sÀmre hÀlsa om tio Är.

Undersökning: Kommer mÀnniskor generellt att ha bÀttre hÀlsa om 10 Är? KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Under de senaste 150 Ären har mÀns och kvinnors livslÀngd nÀstan fördubblats i Sverige. Bara sedan 1980 har mÀns medellivslÀngd ökat med nÀstan nio Är och kvinnors med sex Är.

Ett resultat av denna positiva utveckling - att allt fler blir allt Àldre - Àr att fler ocksÄ blir tillrÀckligt gamla för att drabbas av olika kroniska sjukdomar. NÀstan hÀlften av befolkningen har en kronisk sjukdom och en fjÀrdedel har mer Àn en. Tillsammans stÄr de för 80-85 procent av sjukvÄrdskostnaderna.

I diagrammet nedan visas det globala genomsnittet i förvÀntad livslÀngd. Som synes har detta ökat frÄn 65 till 72 Är under ett kvarts sekel. Men vÀrt att notera Àr ocksÄ hÀlsogapet mellan ett relativt friskt liv och Är som levs med nÄgon typ av handikapp eller sjukdom. BÀttre hÀlsa kan innebÀra en ökad livslÀngd, men ocksÄ fler friska Är.

KĂ€lla: Our World in data https://ourworldindata.org/life-expectancy

Det kan lĂ„ta dystert, men det positiva Ă€r att mĂ„nga av dessa sjukdomar gĂ„r att pĂ„verka. HjĂ€rt- kĂ€rlsjukdomar, diabetes, KOL, med flera Ă€r sjukdomar som till stor del Ă€r livsstilsrelaterade. “Enligt WHO orsakar ohĂ€lsosamma levnadsvanor 80 procent av alla kranskĂ€rlssjukdomar och stroke, liksom 30 procent av all cancer.”

Det finns med andra ord goda förutsÀttningar för att vi ska kunna fÄ betydligt bÀttre hÀlsa i framtiden. Och tekniken kan hjÀlpa till. LÄt oss se nÀrmare pÄ nÄgra exempel hur.

💡 Optimist’s Edge

BÀttre koll pÄ kroppen med bÀrbar teknik. Redan en vanlig mobiltelefon kan hjÀlpa dig genom att mÀta hur mycket du rör pÄ dig under en dag. Men olika smarta klockor, armband och ringar som bÀrs pÄ kroppen kan ge mycket mer information Àn sÄ: hjÀrtrytm, temperatur, syresÀttning av blodet, sömnmönster. Dessa data kan sedan analyseras för att berÀtta om du Àr stressad, hÄller pÄ att bli sjuk eller var du befinner dig i menscykeln. De kan ocksÄ ge insikter som hjÀlper dig att sova, trÀna och vila bÀttre. Billigare och bÀttre sensorer kan ocksÄ anvÀndas inom medicinen för till exempel kontinuerlig glukosmÀtning hos personer med diabetes.  

BÀrbar teknik kan hjÀlpa dig att hÄlla koll pÄ hur kroppen mÄr.

Större möjligheter att upptÀcka sjukdomar tidigt. Det pÄgÄr omfattande forskning om hur vi kan anvÀnda olika biomarkörer för tidigare upptÀckt av sjukdomar. Till exempel kan ett enkelt blodprov upptÀcka ökad risk för Alzheimers sjukdom eller olika typer av cancer. En nyligen publicerad studie vid Lunds universitet har identifierat ett protein i blodet som kan visa pÄ ökad risk för att utveckla diabetes typ 2 - sÄ lÀnge som nitton Är innan sjukdomen utvecklas. Det innebÀr förstÄs betydligt bÀttre möjligheter att sÀtta in förebyggande ÄtgÀrder, oavsett om det handlar om livsstilsförÀndringar eller nya lÀkemedel.

Ät bĂ€ttre och mĂ„ bĂ€ttre. Matens betydelse för hĂ€lsan Ă€r ett annat forskningsfĂ€lt som fĂ„tt ett allt större intresse. Även hĂ€r kan olika biomarkörer anvĂ€ndas för att till exempel se vad en person Ă€tit. Ökat kunskap om hur kosten pĂ„verkar tarmfloran kan ocksĂ„ ge viktiga insikter för att förebygga olika sjukdomar. Kring sĂ„ kallad anti-inflammatorisk kost Ă€r forskningslĂ€get fortfarande oklart, men studier visar till exempel att den kan lindra reumatism. Detta Ă€r bara ett axplock och vi kan vĂ€nta oss mĂ„nga fler spĂ€nnande forskningsresultat framöver.

Vad behöver du Àta för att mÄ bra?

Billigare tester för privatpersoner. En annan spÀnnande utveckling Àr att det blivit billigare och lÀttare för privatpersoner att bestÀlla olika labbtester av blodstatus, olika hormoner mm. Det ger till exempel möjlighet att upptÀcka brist pÄ olika vitaminer och mineraler. Till sist har vi förstÄs hela fÀltet med gentester, bÄde inom vÄrden och för privatpersoner, för att prognostisera risken för olika sjukdomar.

Digitaliserad vÄrd ökar tillgÀngligheten. NÀtlÀkare har blivit allt vanligare och har flera fördelar, som att man kan komma i kontakt med en lÀkare snabbare, göra vÄrdbesöket mer effektivt och undvika att smitta andra patienter. En hel del vÄrd kan ocksÄ utföras online. Redan idag erbjuder flera regioner KBT-terapi online mot till exempel depression, paniksyndrom, tinnitus, IBS eller olika typer av beroendesjukdomar. Tekniken kan med andra ord ocksÄ hjÀlpa oss att fÄ bÀttre psykisk hÀlsa.

Extrapolerar vi utvecklingen som beskrivits ovan finns goda förutsÀttningar för att vi ska fÄ betydligt bÀttre hÀlsa framöver. MÄnga av de verktyg som utvecklas nu ger mer makt Ät individen att pÄverka sitt eget mÄende. Och de gör det möjligt att gÄ frÄn en reaktiv till en proaktiv vÄrd, dÀr vi kan förebygga sjukdomar och i bÀsta fall hindra att de uppstÄr, snarare Àn att bara behandla symptomen.

LÄt oss komma tillbaka till siffran ovan. 80 procent av sjukvÄrdskostnaderna gÄr till att behandla kroniska sjukdomar, och en stor del av dessa gÄr att lindra eller förebygga helt med tidig upptÀckt och livsstilsförÀndringar.

Antag att vi lyckas att verkligen utnyttja den potentialen. DÄ kan en stor del av det vi idag kallar sjukvÄrd bli helt irrelevant. De stora vinsterna ligger förstÄs hos enskilda individer som kommer att mÄ bÀttre. Men det hÀr Àr en utveckling som ocksÄ företag och samhÀllet i stort kan dra nytta av. Kroniska sjukdomar kostar pengar bÄde i form av sjukvÄrd och i termer av sjukfrÄnvaro pÄ jobbet. En omstÀllning frÄn sjukvÄrd till hÀlsovÄrd kan med andra ord spara bÄde pengar och mÀnskligt lidande.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Ta makten över din egen hÀlsa:

BÀrbara produkter. Vad behöver du för att hÄlla kolla pÄ din sömn och fysiska aktivitet?

Labbtester. NÀr gjorde du en större hÀlsokontroll senast?

Ät bĂ€ttre och rör pĂ„ dig. Det positiva Ă€r att utbudet av varierad och hĂ€lsosam mat aldrig har varit sĂ„ stort. Detsamma gĂ€ller olika möjligheter till fysisk aktivitet.

Utveckla framtidens hÀlsovÄrd:

Den friske har mÄnga önskningar, den sjuke bara en, sÀgs det. Det finns fÄ saker som vi vÀrdesÀtter sÄ högt som att mÄ bra. Det avspeglas ocksÄ i att sjukvÄrden hamnar i topp nÀr vÀljare tillfrÄgas om vilken politisk frÄga de anser Àr viktigast. Addera detta till de forskningsframsteg som nÀmndes ovan och det kommer att finnas ett stort sug efter modern hÀlsovÄrd. Kanske blir det du som kommer pÄ ett koncept för framtidens hÀlsokliniker, dit man gÄr för att fÄ en helhetsgenomgÄng av kroppen och istÀllet för medicin fÄr skrÀddarsydda recept pÄ trÀning och mat som hjÀlper en att mÄ bÀttre? HÀr finns förstÄs möjligheter för investerare, men ocksÄ för dig som vill jobba inom hÀlsoomrÄdet, oavsett om det Àr som lÀkare, nutritionist, personlig trÀnare, hÀlsocoach eller labanalytiker.

Proaktiva insatser pÄ företag och i samhÀllet i stort:

Proaktiva hĂ€lsoinsatser kan upplevas som en kostnad, men sparar pengar pĂ„ sikt. Idag motsvarar till exempel stress 14 procent av alla sjukskrivningar i Sverige. Att pĂ„ olika sĂ€tt minska risken för stress och utbrĂ€ndhet genom Ă„tgĂ€rder pĂ„ arbetsplatsen kan ge bĂ„de fĂ€rre sjukskrivningar och bĂ€ttre prestationer. Vad kan du som arbetsgivare göra för att hjĂ€lpa dina anstĂ€llda till bĂ€ttre hĂ€lsa? Även pĂ„ samhĂ€llsnivĂ„ finns stora pengar att spara om mĂ€nniskor mĂ„r bĂ€ttre. Inte minst eftersom en Ă„ldrande befolkning förvĂ€ntas krĂ€va mer vĂ„rdresurser. En central frĂ„ga för beslutsfattare pĂ„ olika nivĂ„er Ă€r denna: Hur kan vi styra om den offentliga vĂ„rden frĂ„n en sjukvĂ„rd som behandlar symptom, till en hĂ€lsovĂ„rd som förhindrar att mĂ€nniskor blir sjuka?

Avvakta inte, hoppa pÄ tÄget som tar oss mot en friskare framtid. NÀr en av fyra tror att vi gÄr mot en mörkare tid hÀlsomÀssigt kan du vara en förÀndringsagent som gör skillnad. Kanske som hÀlsokommunikatör?

Fakta:

  • Den globala förvĂ€ntade livslĂ€ngden Ă€r 72,6 Ă„r (2019)
  • År 2050 förvĂ€ntas den ha ökat till 77,1 Ă„r
  • Barnadödligheten har minskat kraftigt i vĂ€rlden: frĂ„n 1960 till 2017 minskade andelen barn som dog innan fem Ă„rs Ă„lder frĂ„n 19 procent till 4 procent.
  • Samtidigt som vi blir Ă€ldre har kroniska sjukdomar blivit ett allt större problem: 1 av 3 vuxna vĂ€rlden över har minst tvĂ„ kroniska sjukdomar

KĂ€lla: UN, World Population Prospects 2019

Our World in Data

WEF: This is the biggest challenge to our health

LĂ€s mer:

BÀttre vÄrd nÀr AI skapar mening i stora datamÀngder

Lungsjukdomen KOL har halverats pÄ 15 Är

Antalet personer i Sverige som dör i hjÀrtinfarkt har halverats sedan 2002

Forskare upptÀcker biomarkör som finns i hÀlften av alla cancerformer

Fantasi och teknikutveckling bÀddar för en revolution inom hÀlso- och sjukvÄrd/

Aktiv livsstil minskar risken att dö i hjÀrt- kÀrlsjukdom med 21 procent

❓Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebookgrupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.