Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€čđŸŒ  Fantasi och teknikutveckling bĂ€ddar för en revolution inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rd

đŸ€čđŸŒ Fantasi och teknikutveckling bĂ€ddar för en revolution inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rd

Enkla tekniska lösningar har redan förÀndrat patienters kontakt med sjukvÄrden. Ny teknik kommer möjliggöra en större samverkan mellan patient och lÀkare. Har vi fantasi nog att drag fördel av möjligheter som uppstÄr?

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

LÀgg ihop bredband som Àr en miljon gÄnger snabbare Àn dagens, med ultraljud i hemmet och hörlurar som mÀter blodets syresÀttning - har vi fantasi nog att dra fördel av utveckingen?

Fantasi - den mÀnskliga superkraften

Exempel ett: Vi kommer var och en kunna registrera vitalparametrar pĂ„ ett sĂ€tt som tidigare bara varit möjligt pĂ„ sjukhus. Som exempel kan nĂ€mnas Apple’s patent pĂ„ nya hörlurar.

Framtidens AirPods kommer ta hjÀlp av ett inbyggt ljus som registrerar blodets syresÀttning i realtid. De kommer Àven kunna mÀta kroppstemperatur i realtid (och puls, givetvis).

Problem med syresÀttning för personer med COVID-19 visar tydligt pÄ vilket behov hörlurarna kan fylla. LÄg syresÀttning var ju en dold faktor för mÄnga patienter som kom in till sjukvÄrden...

MÀtning av kroppstemperatur Àr ocksÄ en av vitalparametrarna som varit viktiga att följa under vÄren 2019. Fördelaran med att slippa besöka sjukhus, eller komma in snabbare, Àr uppenbara.

Exempel tvÄ: Butterlfy Networks har utvecklat en liten utlraljuds-scanner som kan anvÀndas i hemmet. Den kopplas till din smartphone och bilden delas med din lÀkare, som kan lotsa dig samtidigt som hon/han ser bilden som kommer upp. Ett omrÄde man Àr sÀrskilt hoppfull till gÀller spÄrning av förÀndring i lungornas utseende - som uppstÄr i samband med COVID-19 och lunginflammation.

Butterfly-instrumentet fungerar bl.a tack vare AR-funktionen som finns att tillgĂ„ i Apple’s senaste mobiler och plattor. (Vissa Android-produkter ocksĂ„, ska tillĂ€ggas.)

Det har skrivits mycket om att den hĂ€r sortens tillbehör till smartphones Ă€r “pĂ„ vĂ€g”. Eftersom de krĂ€ver godkĂ€nnande av hĂ€lsomyndigheter i olika delar av vĂ€rlden stĂ€lls stora krav pĂ„ exakthet - dĂ€rför tar det tid.

Exempel tre: Exponentiellt snabbare bredband testas just nu av forskare i Australien. En hastighet pÄ 44 terabits per sekund - tbps - har uppmÀtts. Dagens snitt hos bredbandskunder Australien ligger pÄ drygt 43 megabits - mbps - per sekund, vilket gör den nya tekniken med laserljus en miljon gÄnger snabbare Àn den som finns idag.

För att skapa en uppfattning om vad den hastigheten rÀcker den till att ladda ner tusen filmer i HD under en sekund. Det ökade trycket pÄ vÀrldens nÀtverk kommer krÀva lösningar som Àr betydligt snabbare. LÀs mer hÀr.

SlÀpp sargen - det finns mycket att vinna pÄ förÀndringarna

Summa summarum: De tekniska landvinningarna kommer samverka till att lösa mĂ„nga behov i en framtida hĂ€lso- och sjukvĂ„rd. Begreppen "e-hĂ€lsa" och “tele-medicine” rĂ€cker inte till för att beskriva situtationen vi kommer möta.

Att det blir annorlunda bekrĂ€ftade min lĂ€kare hĂ€rom dagen: “Det finns ingen anledning att gĂ„ tillbaka till hur vi gjort patientundersökningar hittills. Jag bedömer att hĂ€lften av mina framtida patientbesök kommer ske via FaceTime-liknande lösningar.”

Vi har alltsÄ bevis pÄ att det redan nu gÄr att ta ett stora kliv inom hÀlso- och sjukvÄrd. Genom förhÄllandevis enkla lösningar, kan tillÀggas. Vad hÀnder om vi kopplar pÄ Ànnu mer av vÄr mÀnskliga superkraft - fantasin - tillsammans med ny teknik?

LĂ„t framtiden komma fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.