Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚬 Lungsjukdomen KOL har halverats pĂ„ 15 Ă„r

🚬 Lungsjukdomen KOL har halverats pĂ„ 15 Ă„r

Minskad rökning gör att antalet svenskar som blir allvarligt sjuka av KOL sjunker drastiskt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, dödar nÀrmare 3 000 mÀnniskor varje Är i Sverige, men utvecklingen gÄr ÀndÄ Ät rÀtt hÄll. En studie som forskare vid UmeÄ universitet gjort visar att de allvarliga fallen av KOL har halverats pÄ 15 Är.

Forskarna undersökte 1 839 slumpmÀssigt utvalda personer i Norrbotten och VÀstra Götaland. Sju procent av personerna i undersökningen hade KOL. Det Àr en minskning med 41 procent jÀmfört med en studie som genomfördes i Norrbotten 1994.

Den största skillnaden finns bland de som har svÄr och medelsvÄr KOL. HÀr hade antalet fall mer Àn halverats under perioden, frÄn 8 till 3,5 procent.

Enligt forskarna Àr den frÀmsta förklaringen till förbÀttringen att det Àr fÀrre som röker nu. Rökning Àr nÀmligen den viktigaste riskfaktorn för KOL.

Exakt hur mÄnga som har KOL Àr svÄrt att sÀga. För medan en del fÄr livshotande symptom kan andra vara helt ovetande om att de har KOL. Det finns heller inget botemedel för KOL, men det finns behandlingar som gör det möjligt att leva med sjukdomen med bara smÄ besvÀr.

– NĂ€r vi nu kan se vilken förbĂ€ttring minskad rökning innebĂ€r, finns all anledning att fortsĂ€tta med att förebygga att unga börjar röka. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att personer som söker vĂ„rd för luftvĂ€gsproblem och har riskfaktorer fĂ„r genomgĂ„ lungfunktionsundersökning för att fĂ„ diagnos och behandling, sĂ€ger Helena Backman, forskare vid UmeĂ„ universitet och projektledare inom Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten (OLIN)-studierna vid Region Norrbotten samt första författare till studien.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.