Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 1 000 kvadratkilometer stort naturreservat ska skydda jaguarerna i Belize

🐆 1 000 kvadratkilometer stort naturreservat ska skydda jaguarerna i Belize

Ett nytt naturreservat ger skydd Ă„t hundratals olika djurarter och skyddar regnskogen i hela Belize.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Storskalig avverkning av regnskog riskerade att skÀra av vandringsvÀgarna för jaguarer och andra djur genom Belize. Men ett nytt reservat kommer nu att stoppa all avverkning av skog i ett viktigt omrÄde. Enligt ett pressmeddelande frÄn naturskyddsföreningen The Nature Conservancy har en allians av föreningar, företag och myndigheter gÄtt samman och lyckats skydda ett nÀra 1 000 kvadratkilometer stort omrÄde.

OmrÄdet ligger precis bredvid ett annat stort reservat och totalt tÀcker de tvÄ reservaten nio procent av Belize landomrÄden. Reservaten utgör ocksÄ en viktig del av en korridor som lÀnderna i Syd- och Mellanamerika försöker skapa. Korridoren ska garantera att jaguarer och andra djur ska kunna röra sig fritt frÄn Argentina till Mexiko.

OmrÄdet som nu blir reservat innehÄller inte bara regnskog utan Àven savanner och vÄtmarker. Det Àr dÀrmed ett varierat omrÄde som ger skydd Ät en mÀngd olika vÀxter och djur.

Förutom jaguarer finns det 200 arter av trÀd, 400 fÄgelarter och en mÀngd dÀggdjur som tapirer, vrÄlapor och ozeloter i omrÄdet. Om den hÀr skogen hade avverkats kunde ocksÄ regnmönstret ha förÀndrats och förstört Ànnu mer regnskog. SÄ för miljön i allmÀnhet och regnskogen i synnerhet Àr det hÀr en stor framgÄng.

– Innovativa lösningar för att skydda miljön Ă€r helt nödvĂ€ndiga, inte bara för att arter som jaguaren ska kunna överleva utan Ă€ven för att den nĂ€rboende befolkningen ska kunna fĂ„ en hĂ„llbar försörjning, tillgĂ„ng till rent vatten och ren luft samt för att vi ska kunna hantera klimatkrisen, sĂ€ger Jeffrey Parrish, Global Managing Director for nature protection pĂ„ The Nature Conservancy, i ett pressmeddelande.

Bild: Pixabay/R3D00D84


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.