Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Mobilapp hjĂ€lper barn och unga med fetma att gĂ„ ner i vikt

đŸ“± Mobilapp hjĂ€lper barn och unga med fetma att gĂ„ ner i vikt

En app kan ge barn med obesitas stöd att förÀndra sitt betende för att leva nyttigare och gÄ ner i vikt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Obesitas, eller fetma, ökar risken för att barn och unga ska utveckla allvarliga sjukdomar som hjÀrt- och kÀrlsjukdomar samt diabetes typ 2. BÀsta botemedlet Àr förstÄs att gÄ ner i vikt, men det kan vara oerhört svÄrt att klara av om inte de drabbade fÄr vÀldigt bra stöd.

Studier visar att hjÀlp med viktminskning frÄn vÄrden med tÀta Äterbesök, varannan vecka, Àr det mest effektiva.

– Men det Ă€r inte genomförbart, varken för familjerna eller vĂ„rden. DĂ€rför behöver vi hitta nya vĂ€gar för att ge mer stöd, sĂ€ger Emilia Hagman, forskare vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Ett alternativ kan vara att anvÀnda en mobilapp för att ge barnen och familjerna ett stöd som visar utvecklingen. Emilia Hagman ingÄr i en forskargrupp som har genomfört en studie över hur en sÄdan app fungerar i praktiken.

Appen i frÄga Àr Evira. Den kopplas till en vÄg utan siffror, som barnet stÀller sig pÄ dagligen. Barnet och familjen kan sedan följa viktutvecklingen som en kurva. Om vikten ligger inom ett grönmarkerat omrÄde pÄ kurvan gÄr utvecklingen Ät rÀtt hÄll. Exakt hur kurvan ska se ut bestÀms individuellt för varje barn av vÄrdpersonal som ocksÄ har tillgÄng till resultaten frÄn appen.

Studien visar att de familjer som fick appen nÄdde dubbelt sÄ bra resultat jÀmfört med en kontrollgrupp. Barnen som anvÀnde appen gick alltsÄ ner betydligt mer i vikt Àn de som inte hade tillgÄng till appen i försöket.

– Det hĂ€r Ă€r den första viktappen dĂ€r vĂ„rd och familj i realtid kan följa barnets grad av obesitas. Det var extra roligt att det fungerade bra för tonĂ„ringar, som vi annars inte lyckats nĂ„ med beteendeförĂ€ndrande behandling. Appen ger mer stöd genom kontinuerlig Ă„terkoppling vilket skapar en tydlighet i behandlingen. Vi kunde inte notera nĂ„gra biverkningar av behandlingen, exempelvis i form av nytillkomna Ă€tstörningar, sĂ€ger Pernilla Danielsson Liljeqvist, forskare vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ“± App kan förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom
Forskare har utvecklat en app som med hjÀlp av bland annat DNA-data berÀknar risken för kranskÀrlssjukdom. En studie visar att anvÀndare av appen som löper hög risk för att insjukna sökte preventiv vÄrd i större utstrÀckning.
đŸšŽâ€â™€ïž App hjĂ€lper dig motionera mera och förebygga sjukdomar
En app kan ge rÄd om hur mycket och hur hÄrt du mÄste motionera för att minska risken att fÄ mÄnga folksjukdomar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.