Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± App kan förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom

đŸ“± App kan förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom

Forskare har utvecklat en app som med hjÀlp av bland annat DNA-data berÀknar risken för kranskÀrlssjukdom. En studie visar att anvÀndare av appen som löper hög risk för att insjukna sökte preventiv vÄrd i större utstrÀckning.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Ett forskarlag vid Scripps Research har utvecklat en smartphone-app dÀr anvÀndarna bland annat kan lÀgga in sina genetiska information. Appen rÀknar sedan ut sannolikheten att anvÀndaren kommer att drabbas av kranskÀrlssjukdom, sÄsom kÀrlkramp eller hjÀrtinfarkt. I en studie som undersökte appens effekt visade det sig att anvÀndare som var i hög risk för kranskÀrlssjukdom i större utstrÀckning sökte preventiv vÄrd Àn tidigare.

- Vi sÄg ungefÀr en dubbelt sÄ hög initiering av kolesterolsÀnkande lÀkemedel hos de med hög risk jÀmfört med de med lÄg risk, vilket indikerar att strategier som denna kan göra ett stort bidrag till folkhÀlsan, dÄ hjÀrt- och kÀrlsjukdomar Àr den frÀmsta dödsorsaken vÀrlden över, sÀger Ali Torkamani, en av författarna bakom studien.

Forskare uppskattar att ungefÀr varannan man och var tionde kvinna i USA mellan 45 och 65 Är har Ätminstone medelhög risk för att drabbas av kranskÀrlssjukdom, men att endast en tredjedel av dessa personer fÄr förebyggande vÄrd.

DÄ metoden Àr enkel att skala upp hoppas forskarna bakom studien att anvÀndningen av appar pÄ det hÀr sÀttet kommer att utvidgas, dÄ det Àr ett smidigt och billigt sÀtt att anvÀnda nudging för fÄ folk att ta till förebyggande ÄtgÀrder som förbÀttrar deras hÀlsa.

- Även för personer som har en lĂ„g genetisk risk, kan resultatet i appen hjĂ€lpa - till exempel om de fĂ„r reda pĂ„ att de har en hög risk för att drabbas generellt, vilken kan indikera att icke-genetiska faktorer sĂ„som livsstil pĂ„verkar deras risk, tillĂ€gger Torkamani.

Forskarlaget planerar nu att följa upp studien med studier av appar som berÀknar risker, bÄde i större skala och som strÀcker sig över en lÀngre tidsperiod. Studierna Àr tÀnka att inkludera kliniker och mÀta skillnader i utfall av bland annat hjÀrtinfarkter.

🔬 Enkelt test hittar oupptĂ€ckt cancer
Ett nytt test kan ge ett billigt sÀtt att upptÀcka cancer Àven dÀr symtomen Àr otydliga.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.