Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšŽâ€â™€ïž App hjĂ€lper dig motionera mera och förebygga sjukdomar

đŸšŽâ€â™€ïž App hjĂ€lper dig motionera mera och förebygga sjukdomar

En app kan ge rÄd om hur mycket och hur hÄrt du mÄste motionera för att minska risken att fÄ mÄnga folksjukdomar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fysisk aktivitet kan förebygga en rad sjukdomar som exempelvis stroke, diabetes, benskörhet och depression. Det Àr sÄ effektivt att vÄrden idag kan förskriva fysisk aktivitet pÄ recept, FaR. Men vilken aktivitetsnivÄ som Àr bÀst beror pÄ individens förutsÀttningar.

– UtgĂ„ngslĂ€get nĂ€r man börjar trĂ€na, varierar sjĂ€lvklart frĂ„n person till person och typen av aktivitet som motsvarar intensitetsrekommendationerna behöver anpassas dĂ€refter. Som en del i den rehabiliterande behandlingen, Ă€r det dĂ€rför viktigt att kĂ€nna till patientens konditionsstatus, sĂ€ger Anita WisĂ©n, fysioterapeut och forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

För att bedöma en persons kondition fÄr hen genomgÄ ett konditionstest dÀr syreupptagningsförmÄgan mÀts. DessvÀrre tar dessa tester tid, krÀver dyrbar utrustning och utbildad personal. Men det finns ett enklare alternativ - Rating of Percieved Capacity, RPC.

– RPC-skalan finns vĂ€l beskriven i FYSS, som Ă€r ett evidensbaserat stöd vid fysisk aktivitet pĂ„ recept och en motsvarighet till FASS. Skalan finns ocksĂ„ med som relevant bedömnings- och utvĂ€rderingsinstrument vid prevention och vid olika sjukdomstillstĂ„nd. Genom att skatta upplevd anstrĂ€ngning pĂ„ en skala med metabola ekvivalenter, kan man rĂ€kna ut personens maximala syreupptag, sĂ€ger Anita WisĂ©n.

Anita WisĂ©n har nu utvecklat en app, Min kondition – RPC, som kan rekommendera konditionsnivĂ„ och intensitet automatiskt. Appen innehĂ„ller Ă€ven en trĂ€ningsdagbok som gör att personen sjĂ€lv kan dokumentera sin trĂ€ning och se hur mĂ„nga procent av de rekommenderade mĂ„len som man uppnĂ„r.

Appen ger vÄrdpersonalen möjlighet att snabbt och enkelt ge individuella rÄd om vilken typ av konditionstrÀning som passar och med vilken intensitet och pulsintervall. Men den kan Àven anvÀndas direkt av vem som helst.

– Det hĂ€r Ă€r inte bara ett verktyg som hĂ€lso- och sjukvĂ„rdpersonal kan anvĂ€nda vid förskrivning av fysisk aktivitet pĂ„ recept, utan appen Ă€r till för alla som vill fĂ„ reda pĂ„ sin konditionsnivĂ„ och vill komma i gĂ„ng med sin konditionstrĂ€ning och följa sin trĂ€ningsutveckling, sĂ€ger Anita WisĂ©n.

đŸ“± App lindrar posttraumatisk stress
Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstÀmdhet och resultatet Àr lovande.
🧠 Motion kan förbĂ€ttra minnet hos Ă€ldre
En promenad tre gÄnger i veckan rÀcker för att de som Àr över 55 Är ska fÄ ett bÀttre episodiskt minne.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.